perjantai 8. maaliskuuta 2024

 Valmistautuminen ja asennoituminen luku-urakkaan 

 

Tarkastelen tässä, niin yleisesti kuin henkilökohtaisesti, erilaisia menetelmiä, joita voi ja kannattaakin hyödyntää itselleen sopivalla tavalla ennen pääsykoemateriaalien julkaisemista. Sekä lyhyesti siitä, miten asennoitua luku-urakkaan.  

Lopullisen päätöksen oikikseen hakemisesta tein pari päivää ennen yhteishaun päättymistä, joten aikaa valmistautumiseen ennen pääsykoemateriaaleja jäi noin kuukauden verran. Hain siis ensimmäistä kertaa. Olin kuitenkin lukenut pari vuotta sitten Kiinteistövälittäjän käsikirjan, ja perehtynyt kiinteistölainsäädäntöön. Näin ollen ns. oikeudellinen lukutaito oli suhteellisen tuttua jo entuudestaan. Tämä on tärkeää tietysti luetun ymmärtämisen kannalta, ja ilman sitä oppiminen on haastavaa. Etenkin, jos haet ensimmäistä kertaa, suosittelen ehdottomasti lukemaan oikeuskirjallisuutta, sillä vähäinenkin määrä on tyhjää parempi. 

Myöskin mahdollisimman realistinen itsereflektio on tärkeää etenkin omien heikkouksien tunnistamiseksi. Itselläni nämä olivat opiskelutekniikka ja lukunopeus. Etsinkin mahdollisimman paljon tietoa eri opiskelutekniikoista useista lähteistä, ja valitsin niistä itselleni parhaimmat tai oikeastaan ne, mitkä tuntuivat parhaimmilta. Valintani osoittautuivat lopulta erinomaisiksi. Puolestaan lukunopeuteeni en voinut kuukauden aikana juurikaan vaikuttaa. Toisin sanoen, tunnista mahdolliset heikkoutesi ja pyri kehittämään itseäsi etenkin niiden osalta. Tarkoituksena onkin, että luot itsellesi parhaat mahdolliset “olosuhteet” pääsykokeessa menestymiselle. Opiskelu- ja vastaustekniikat ja muut seikat on hyvä olla kunnossa jo ennen materiaalien julkaisua, jotta voi keskittyä olennaiseen eli lukemiseen, eikä aikaa kulu ns. turhaan edellä mainittujen seikkojen selvittämiseen. 

Tehtävien tekeminen ja niihin harjaantuminen on olennaista. Monivalintatehtävissä korostuu erityisesti luetun ymmärtäminen ja huolellisuus. Muun muassa sanojen “aina, vain, ja” ym. kanssa on syytä olla tarkkana. Aineistoihin perustuvat monivalinnat auttavat tämän lisäksi tiedonhakuun. Säädöksen osien, lukujen ja pykälien otsikoista selviää yleensä varsin helposti, mistä oikea vastaus kysymykseen löytyy. Tärkeää on myös havaita, onko esim. 1 § mukaiseen säännökseen poikkeuksia 2 §:ssä, ja soveltuuko säännös tapaukseen. Näitä on syytä harjoitella, ja etenkin luottamus omaan tekemiseen ja osaamisen kasvaa tehtävien tekemisen myötä. Sama pätee myös oikeustapauksien kannalta. Vastaustekniikka, oikeudellisen ongelman löytäminen ja sen ratkaiseminen nousevat keskiöön. Kuten varmaan tiedättekin, oikeustapausten vastaustekniikka on seuraavanlainen. Ensinnäkin tulee mainita soveltuva säännös. Toiseksi on käytävä läpi tapauksen relevantit seikat ja tosiasiat sekä, miten säännös soveltuu tapaukseen. Lopuksi näiden perusteella tehdään johtopäätös.  

On tärkeää, että sinulla on opiskelu- ja vastaustekniikat selvillä hyvissä ajoin sekä olet harjoitellut erilaisten tehtävien tekemistä, ja osaamisesi sekä itseluottamuksesi on kasvanut niiden myötä. Lisäksi etenkin vanhoja pääsykokeiden tarkastelu arvosteluperusteineen on tärkeää, sillä niistä käy ilmi vaadittava taso mm. vastauksien tarkkuuden osalta. Arvosteluperusteiden tuntemisen avulla kykenet hahmottamaan pääsykokeessakin sen, mitä sinulta vaaditaan kunkin tehtävän osalta. Tämän avulla huomaat luku-urakankin aikana etenkin materiaalin olennaiset seikat, mikä auttaa luetun kokonaisuuden ymmärtämisessä ja jäsentelyssä. 

Tosin pääsykokeessa menestymiseen vaikuttaa muutkin seikat. Mielestäni yksi keskeisimmistä on etenkin asennoituminen luku-urakkaan. Tärkeää on osata vastata itselleen, miksi haen oikikseen. Tämän ollessa selvää, motivaatiota harvoin tarvitsee etsiä, ja myös sinnikkyydellä pääsee pitkälle. Pääsykokeeseen kannattaa suhtautua sellaisella asenteella, että sisälle mennään. Se, että epäilee itseään ja kykyjään, ei auta pääsykokeessa menestymiseen, pikemminkin päin vastoin. Pystyt parempaan kuin luulet! 


Asenteesi, ja edellä mainittujen seikkojen ollessa kohdillaan, olet etulyöntiasemassa ja vahvalla pohjalla luku-urakan aloittamiseen. Kaiken perusta on se, että asenteesi ja motivaatiosi on kunnossa. Valmistaudu siis itsellesi parhaalla mahdollisella tavalla luku-urakkaan ja aloita valmistautuminen nyt!  

                                                                                                                   
- Roope Karjalainen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti