perjantai 15. maaliskuuta 2024

Selviytymiskeinot jännitykseen


Haluaisin antaa omat vinkit siihen, miten selviytyä jännityksestä koetilanteissa. Tällä viikolla ylioppilaskirjoitukset ovat alkaneet kevään osalta, jotka ovat monelle jännittäviä tilanteita. Toukokuussa pidettävä pääsykoe on myös sellainen koe, jossa paineet kasvavat ja jännitys tiivistyy. Osa vinkeistäni ovat ennakollisia, toiset taas ovat koetilanteessa olevia vinkkejä jännityksestä selviytymiseen. 

Jännitys on luonnollinen tunnereaktio, jossa epäonnistumisen esimerkiksi pelko tai paine suorituksesta luo fyysisiä oireita kuten hikoilua, sydämen tykytystä tai käsien vapinaa, taikka psyykkisiä muutoksia, kuten ahdistuneisuutta, halua paeta tilanteesta tai keskittymiskyvyn heikkenemistä. Jännittäminen on tunnereaktio, joka esiintyy monilla haasteellisiksi koetuissa tilanteissa. Siitä ei pääse eroon, mutta sen kanssa voi oppia elämään.


Tässä ovat minun vinkit jännitykseen:


1. Valmistautuminen

Koska jännittäminen esiintyy tilanteissa, jotka koetaan haasteellisiksi, materiaalin tunteminen lisää itsevarmuutta ja siten jännitys helpottaa. Kannattaa siis hyödyntää koko aika lukemiseen, kun valintakoemateriaalit julkaistaan.

2. Asennoituminen

Ei ole realistista, että kokeessa ei tulisi kohtaa, jonka kokee haastavaksi. Täten on hyvä asennoitua ennen pääsykokeeseen menoa siihen, että kokeessa tulee vastaan sellainen tehtävä, jonka kokee haastavaksi. Kun on etukäteen asennoitunut siihen, että vastaan voi tulla tehtävä, jota ei osaa, kokeessa ei tule paniikkia siitä, ettei osaa.

3. Mieliharjoitukset

Asennoitumista hieman täydentää mieliharjoitukset. Kannattaa alusta asti kuvitella itsesi koetilanteessa. Jos olet jo aikaisemmin osallistunut pääsykokeisiin tai ylioppilaskokeisiin, voit kuvitella millainen tila on sisältä ja itsesi kävelemässä paikallesi. Tämän jälkeen voit kuvitella itsesi aloittamassa kokeen tekemisen sekä millainen ympäristö on. Kannattaa myös etukäteen kuvitella millainen tunnetila on, jos eteen tulee kysymys, johon et osaa vastaa sekä miten selviydyt tilanteesta. Tämä oli itselleni suuri apu ennen pääsykokeisiin osallistumista. Kuvittelin läpi luku-urakan, miten reagoin, jos en osaa vastata tiettyyn kysymykseen.


4. Rentoutuminen

Ennen koetilannetta on tärkeää, että on saanut levättyä edellisenä iltana. Hyvien yöunien lisäksi on tärkeää, että edellisenä iltana ottaa rennosti. Väsynyt mieli ja koejännitys muodostavat yhdessä hyvät antimet paniikkiin, jonka vuoksi on tärkeää rentoutua koetta edeltävänä iltana.

5. Hengitysharjoitukset

Ennen kokeen alkamista taikka kokeen aikana on hyvä tehdä hengitysharjoituksia, jos alkaa jännittää. Tällöin voidaan ehkäistä jännityksen fyysisiä oireita taikka selviytyä niistä. Kolmiohengitys on minun lempihengitysharjoitukseni; siinä hengität syvään 3 sekunnin ajan, pidätät hengitystä 3 sekunnin ajan sekä hengität ulos 3 sekunnin ajan.


Tsemppiä hurjasti pääsykoelukemisiin taikka ylioppilaskirjoituksiin. Toivottavasti tästä oli hieman apua jännitykseen. Muistathan, että jännittäminen on luonnollista eikä siltä voi välttyä. Kuitenkin, jos jännittäminen haittaa merkittävästi elämistä, siihen voi saada apua ammattilaiseltakin.


- Solin Uaesa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti