perjantai 5. huhtikuuta 2024

Motivaatio pääsykoekevään avaintekijänä

 

Pääsykoemateriaalin julkaisu lähestyy hurjaa vauhtia päivä päivältä ja nyt onkin sopiva hetki alkaa henkisesti asennoitumaan luku-urakkaan. Olen itse sitä mieltä, että pääsykokeisiin lukemisessa ratkaisevassa asemassa on motivaatio, sillä luku-urakka on raskas ja vaativa. Lukeminen päivästä toiseen on uuvuttavaa, mutta motivaation ollessa kohdillaan voi pääsykoekeväästä myös nauttia!

 

Motivaation ylläpitäminen kuukauden ajan voi hetkittäin olla vaikeaa ottaen huomioon sen työmäärän, mitä sen lukuajan aikana pitää pystyä tekemään. Tärkeää onkin pitää itsellä kirkkaana mielessä se tavoite ja unelma, minkä vuoksi niihin pääsykokeisiin luetaan. Voit esimerkiksi kirjoittaa lukuympäristöösi tsemppaavan muistilapun, joka muistuttaa sinua jokaisena lukupäivänä siitä kaikesta, minkä voit tavoittaa tekemällä kaikkesi pääsykokeiden eteen. Kun tavoite on kirkkaana mielessä, on helpompi saada motivoitua itseä lukemiseen. Jos tsemppimuistilaput toimivat sinulla, voit tavoitteen lisäksi kirjoittaa esille myös muita voimaannuttavia tsemppilauseita. 

 

Oikiksen pääsykokeisiin luku on iso prosessi, joten monilla voi olla helpompaa pätkiä se pienempiin välitavoitteisiin, jotka saavuttamalla olet hetki hetkeltä lähempänä päätavoitetta eli pääsykokeissa onnistumista ja oikikseen sisäänpääsyä. Yksi hyvä välietappi lukuaikana on harjoituspääsykoe, jolloin voit palkita itsesi sinua motivoivalla tavalla heti harjoituspääsykokeen jälkeen. Merkitystä ei ole sillä, miten harjoituspääsykoe on mennyt, vaan itsensä palkitsemisen arvoista on jo se, että on jaksanut lukea harjoituspääsykokeeseen asti. Jos sinulle toimii suurempi määrä välitavoitteita, niin voit pilkkoa lukemisen myös lukuvaiheiden mukaan ja palkita itseäsi jokaisen lukuvaiheen suorittamisen jälkeen. 

 

Motivaation ylläpitämiseksi voi myös hyödyntää konkreettisia palkintoja. Jos sinulle toimii joka päivä pieni suklaapatukka hyvänä energian- ja motivaationlähteenä niin sitten on todellakin hyväksyttävää syödä joka päivä suklaata. Tai voit esimerkiksi palkita itsesi lukuviikon päätteeksi tilaamalla ruokaa lempiravintolastasi. On monia tapoja hemmotella ja konkreettisesti palkita itseäsi, joten valitse niistä juuri ne, jotka koet tarpeelliseksi lukemisessa jaksamiseen. 

 

On ehdottoman tärkeää muistaa lukuaikana myös vapaa-aika, jotta jaksaa motivoitua lukemaan silloin kun pitää lukea. Pääsykokeisiin lukemisessa ihanteellista ei ole se, että luet niin monta tuntia päivässä joka ikinen päivä, ettet kerkeä lukuajan ulkopuolella tekemään muuta kuin nukkumaan. Olen kuullut monia tarinoita, kuinka jotkut ovat epäonnistuneet pääsykokeessa sen takia, että he ovat itseasiassa lukeneet liikaa ja laiminlyöneet vapaa-ajan täysin. Itse tykkäsin viime keväänä lukemisen ulkopuolella esimerkiksi käydä kävelylenkeillä koirien kanssa, tai iltaisin katsomassa elokuvaa ystäväni luona. Nämä molemmat keinot toimivat itselläni täydellisenä vastapainona lukemiselle, jolloin jaksoin lukea paremmin silloin kun oli luettava. Älä siis missään nimessä unohda tulevana keväänä vapaa-aikaa, vaan lisää motivaatiota lukemiseen täyttämällä lukuajan ulkopuolinen aika sinulle mieluisalla tavalla.

 

Vaikka kevääseen kuinka hyvin valmistautuisi, niin lukuaikana tulee mahdollisesti vastaan myös niitä hetkiä, kun motivaatio on alhaalla. Oma motivaationi horjui aika paljonkin pääsykoekevään aikana, varsinkin siinä noin puolen välin tienoilla. Käymälläni valmennuskurssilla painotettiin paljon sitä, kuinka sinun olisi pakko lukea ainakin kahdeksan tuntia päivässä pääsykokeisiin, jotta sinulla olisi mitään mahdollisuutta päästä sisään oikikseen. Itselläni aivot eivät yksinkertaisesti pystyneet lukemaan kahdeksaa tuntia päivässä, vaan monesti tuntui, etten jaksanut enää 6-7 tunnin jälkeen keskittyä lukemiseen. Voisin arvioida, että päivät, jolloin totisesti luin vähintään kahdeksan tuntia pääsykokeeseen jäi yhden käden sormilla laskettavaksi määräksi. Tämän vuoksi noin puolessa välin lukuaikaa motivaationi lukemiseen hiipui, kun ajattelin, etten millään voi päästä sisään kouluun tällä lukumäärällä. Yksi ystäväni kuitenkin sanoi minulle, että ei kukaan pääsykokeessa kysy, että montako tuntia olen lukenut vaan tärkeämpää on, että lukee sen määrän mihin itse yksinkertaisesti parhaimmillaan pystyy. Näin ollen sain lisää motivaatiota jatkaa lukemista, ja se motivaatio lopulta avasi minulle koulupaikan. 

 


Matleena Törmäkangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti