torstai 25. huhtikuuta 2024

Miten pitää huolta omasta jaksamisesta ja mielenterveydestä kevään keskellä?


Ennakkomateriaali pääsykokeeseen julkaistiin tiistaina, ja näin ollen pääsykoekevät on virallisesti alkanut. 5 viikkoa kestävä urakka on raskas, ja matkan varrelle kuuluu monia erilaisia tunteita, ja tunnetiloja. Stressi, jännitys, epätoivo, itsekriittisyys jne ovat kaikki todella yleisiä tunteita kevään mittaan. Kyse on kuitenkin todella suuresta ja merkityksellisestä prosessista, joten tuntuu luontevalta jännittää sen lopputulosta.

Mitä kuitenkin tehdä silloin, kun tuntuu, että tunnetila ottaa vallan, ja pahimmassa tapauksessa lamaannuttaa täysin? Oman pääsykoeprosessin aikana kamppailin näiden tunteiden kanssa hyvin vahvasti: mitä jos en osaakaan mitään? en ole tarpeeksi hyvä? kaikki muut on parempia?. Tämänkaltaiset ajatukset pyörivät mielessäni lähes päivittäin.

1. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet pidemmälle ajalle, mutta myös pieniä tavoitteita vaikka päiväkohtaisesti. Huomasin itse, kun lähdin asettamaan hyvin kunnianhimoisia tavoitteita esimerkiksi sivumäärien lukemisen suhteen, että se ei palvellut omaa jaksamista kovinkaan hyvin. Pyri asettamaan tavoitteita, joihin tiedät pystyväsi, ja jotka sopivat lukusuunnitelmaasi. Itselleni toimi hyvin myös se, että asetin päivälle pienemmän tavoitteen, ja sen saavutettua sain iloita pienistä onnistumisista, joka pidemmän päälle ruokkivat motivaatiota ja jaksamista.

2. Älä tee lukemisesta koko elämää. Tämä saattaa särähtää hieman korvaan, sillä 5 viikkoa aikaa valmistautua kokeeseen, ei ole kovin pitkä aika. Toisaalta se on kuitenkin liian pitkä aika lukittautua neljän seinän sisälle ilman ihmiskontaktia. Itse kannustan vahvasti tekemään lukupäivien jälkeen/ennen/keskellä jotain minkä avulla saa ajatukset kokonaan pois lukemisesta. Tämä on käytännössä ainut tapa, jolla aivot saavat tarvittua lepoa, ja tehostavat oppimista. Itse esimerkiksi urheilin, vietin aikaa ystävien kanssa, kävin kävelyillä ulkona, leivoin jne. Jokaisella on oma tapansa rentoutua, ja siitä tulee ehdottomasti pitää kiinni kevään aikana.

3. Pidä huolta, että saat tarpeeksi unta. Välillä kuulee kauhutarinoita siitä, miten hakijat vetävät “all nightersseja” ja laiminlyövät unen tarpeen täysin. Riittävä lepo on todella ydinavain jaksamiseen. Tämä kuulostaa tyypilliseltä hyvinvointi blogin otsikolta xd. Mutta korostan sitä, että nukkukaa tarpeeksi. Itse huomasin toisella hakukerralla, kun pidin oikeasti unen määrästä ja laadusta kiinni, niin jaksamisen oli aivan eri tasoa kuin edellisellä kerralla.

4. Muista, että tämä on väliaikainen tila. Kevät on raskas, mutta se on vain se kevät. Koen, että tämän rekisteröiminen ja tavoitteen muistuttelu itselleen antaa voimaa jaksaa loppuun asti. Itse varasin pääsykoetta seuraavalle päivälle ulkomaanmatkan, ja se kyllä motivoi. Pyri miettimään sitä, että hetken “kärsiminen” voi olla tiketti unelma-alan opiskeluun.


5. Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu. Tässä tuleekin sitten tämä kaikkien lemppari: eli mitä, jos en onnistukaan kokeessa? Tässä koen ehkä olevani vähän tekopyhä, koska muistan kyllä ne omat fiilikset siitä, että mitä jos en pääse. Mutta pyrkikää muistuttelemaan matkan varrella itsellenne, että maailma ei kaadu siihen, jos kouluun ei pääse. Aurinko nousee seuraavan päivänä joka tapauksessa, ja yksi koettu “epäonnistuminen” tarkoittaa aina askelta lähemmäs onnistumista.

 

- Jasmin Fodil

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti