perjantai 23. helmikuuta 2024

Polkuni oikikseen – Julkisoikeus 

 

Hei kaikki! Olen syksystä 2022 lähtien opiskellut julkisoikeutta Itä-Suomen yliopistossa ja täällä Rovaniemellä olen nyt fuksi 2023! Tässä tekstissä jaan kokemuksiani ja oppeja, joita olen matkani varrella kerryttänyt, erityisesti siitä, kuinka aikaisemmat opinnot ovat auttaneet minua kehityksessäni ja uuteen kouluun hakiessani. Toivottavasti vinkkini antavat tukea ja inspiraatiota myös muille.

Mikä julkisoikeus?


Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella on mahdollista saada sekä ON/OTM-tutkinto, että HTK/HTM-tutkinto. Näistä jälkimmäisen, julkisoikeuden, opinnot suuntautuvat juridiikan erikoisaloille pääaineittain. Opiskelija syventyy opinnoissaan valitsemaansa oikeuden alaan laajemmin. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi rikos- ja prosessioikeus, siviilioikeus, ympäristöoikeus jne. Tutkinnosta on mahdollista muokata yksilöllinen kokonaisuus pääaine- ja sivuainevalinnoilla. 


 

Miten julkisoikeuden opinnot tukivat hakua/kehitystä?


Ensimmäisen vuoden julkisoikeuden opinnot ovat samat, kuin ON/OTM-tutkinnon opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Ne sisältävät 60 opintopistettä yleisiä oikeusjärjestysopintoja, eli antavat kattavan kuvan eri oikeudenalojen perusteista. Jatkoin julkisoikeuden opintojeni ohella hakua oikeustieteelliseen, ja sainkin ensimmäisen vuoden opinnoista valtavan tietopohjan tukemaan pääsykoelukemisessa. Uuden tiedon lisäksi opinnoista karttui hioutunut luku- ja vastaustekniikka. Aikaisemmilta hakukerroiltani olin saanut jo valmennuskursseilta hyvän pohjan tekniikalle, mutta julkisoikeuden opinnot viimeistelivät taitoni tehokkaasti. Lisäksi opinnoistani sain valtavasti itsevarmuutta osaamisestani, sekä vahvistuksen sille, että olen oikealla alalla. Motivaatio oikiksen pääsykokeisiin vähintäänkin triplaantui tuon vuoden aikana! 


Omia luku- ja vastaustekniikkavinkkejäni


Minulle kertyi hakukertoja oikikseen viisi ja niiden, sekä julkisoikeuden opintojen aikana kertyi myös kasa hyväksi koettuja luku- ja vastaustekniikoita. Mielestäni tärkein asia opiskelussa on se, että laatu todellakin korvaa määrän! Hyvin käytetyt kolme tuntia saattavat olla paljon hyödyllisempiä, kuin huonolla keskittymisellä ja väsyneenä käytetyt kuusi tuntia. Toinen tärkeä tekijä on kertaus. Pienellä vaivalla saa aikaan ison eron, kun kertaa vaikka vain nopeastikin aikaisemmin käsittelemänsä asiat, ennen kuin lähtee omaksumaan uutta. Näin vanhatkin teemat pysyvät aktiivisena aivojen sopukoissa, eivätkä unohdu uuden tiedon tieltä. Joskus kertaaminen voi tuntua työläältä ja tylsistyttävältä, mutta en siltikään suosittele skippaamaan tätä vaihetta! Loppujen lopuksi pääsee helpommalla, kun ei tarvitse omaksua jo opiskelemaansa asiaa uudelleen sen jo unohduttua. Viimeisenä haluan nostaa isojen kokonaisuuksien hahmottamisen esimerkiksi mind mapien avulla. Oikeustieteelliset opinnot sisältävät suuria kokonaisuuksia, ja asiayhteyksien hahmottaminen saattaa tuntua haastavalta varsinkin opintojen alussa. Teemoihin on helpompi lähteä syventymään, kun ensiksi hahmottaa esimerkiksi sisällysluettelon avulla isomman kokonaisuuden ja asioiden yhteydet toisiinsa. 

Tässä muutamia vinkkejä, jotka olen itse sisäistänyt kantapään kautta. Kaikille kuitenkin toimii erilaiset tekniikat, ja kannattaakin oppia tuntemaan niistä itselle parhaat. Tsemppiä hurjasti kaikille opintoihin ja aurinkoista kevään odotusta. 🧡


 - vuoden 2023 fuksi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti