maanantai 15. huhtikuuta 2019

Opiskelutekniikat haltuun


Heippa kaikille!

Olen Matias ja ensimmäisen vuoden oikisopiskelija täältä Rovaniemeltä. Oma tieni oikikseen aukesi kolmannella hakukerralla. Tässä postauksessa kerron hieman kokemuksia omasta hakuprosessistani.

Ensimmäinen hakukerta koitti heti abivuonna yo-kirjoitusten jälkeen. Kirjat olivat heti mielenkiintoisia, mutta en osannut suhtautua lukuprosessiin tarvittavalla vakavuudella ja väsähdin toden teolla muutaman viikon jälkeen. Näin ollen ovet eivät oikikseen tuolla kertaa auenneet ja välivuosi kutsui.

Toisella hakukerralla panostin lukemiseen huomattavasti enemmän ja jätin kaiken muun taka-alalle lukuprosessin ajaksi. Tuollakin kerralla väsähdin kahden viimeisen lukuviikon aikana totaalisesti ja keskittyminen lukemiseen herpaantui. Pääsykokeen jälkeen olo oli ristiriitainen enkä juurikaan elätellyt toiveita sisäänpääsystä. Tulospäivänä selvisi, että olin jäänyt siihen kuuluisan yhden pisteen päähän sisäänpääsystä. Harmitus oli kova, sillä tämä tiesi vielä yhtä välivuotta töiden parissa. Pahimman harmituksen mentyä ohi kuitenkin ajattelin, että seuraavana vuonna oikiksen ovet aukeavat pakon edessä.

Kolmas hakukertani oli keväällä 2018. Käytin taas kaikki vuosilomani kevään lukuaikaan ja panostin täysillä. Lisäksi ilmoittauduin Artiklan lähiopetuskurssille. Aiemmilla hakukerroilla olin ainoastaan etäkursseilla. Lukuaika oli myös tänä keväänä poikkeuksellisen lyhyt, vain vuusi viikkoa. Omasta mielestäni tämä erittäin lyhyt lukuaika oli positiivinen asia, sillä lopun totaalinen väsymys iski vasta päivää ennen pääsykoetta.

Koska lukuaika on todella lyhyt, jokainen päivä on tärkeä enkä näin ollen uskaltanut pitää yhtään vapaapäivää. Tiedän kuitenkin henkilöitä, jotka ovat päässeet sisään pitämällä useitakin vapaapäiviä. Kukin tyylillään. Pääsykokeen jälkeen olo oli poikkeuksellisen positiivinen. Tulospäivänä skumppapullon saikin poksauttaa, kun opintopolussa oli peukku pystyssä oikeustieteellisen kohdalla.


Opiskelutekniikkani kehittyi huomattavasti näiden kolmen vuoden aikana. Lukion suoritin Lukio Lukematta Läpi -tekniikalla ja huomasin, etten oikeasti osannut opiskella. Olikin kova pala oppia opiskelemaan oikein itse kirjojen asiasisältöjen lisäksi. Ensimmäisellä kerralla luinkin kirjoja lähinnä kerta toisensa jälkeen läpi ja sillähän ei pitkälle pötkitty.

Toisella hakukerralla tein kolme oleellista muutosta lukemiseeni. Otin kertauksen jokapäiväiseksi tavaksi. Kertasin pikaisesti silmäilemällä jokaisen päivän lopuksi opiskelemani asiat. Tämä syventää muistijälkeä todella tehokkaasti ja tätä suosittelen varauksetta kaikille. Tällä kertaa otin opiskelussa käyttöön myös pomodoro-tekniikan (kannattaa googlata, jollei ole tuttu) ja kellotin tarkat lukutunnit.  Lisäksi tein etäkurssin mukana tulleita tehtäviä huomattavasti enemmän kuin edellisellä kerralla. Osaaminen oli näillä eväillä valintakokeessa huomattavasti ensimmäistä kertaa parempaa.

Kolmannella hakukerralla opiskelutekniikkani oli pitkälti sama kuin toisella, mutta tällä kertaa kävin myös Artiklan intensiivikurssilla. Yhdistin kurssin lukemiseeni siten, että pyrin lukemaan aina aiemmin päivällä kyseisen päivän kurssikerralla käsiteltävän asian, jotta illalla pidettävä oppitunti toimii ikään kuin kertauksena. Lisäksi kurssilla käynti pakotti ulos tuulettumaan, ja oli todella virkistävää jutella muiden samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Päätin myös, että keskityn ainoastaan omaan lukemiseeni, enkä vertaa lukemistani muiden lukemiseen. Tämä kombinaatio tuotti tulosta ja täällä ollaan.


Itse opiskelu tiedekunnassa on ollut todella antoisaa hyvässä porukassa. Eri oikeudenalojen lisäksi tutuksi ovat tulleet erinäiset opiskelijatapahtumat aina Leviltä Reykjavikiin asti.

Tsemppiä kaikille kevääseen!




Matias Kylmänen
Ensimmäisen vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti