maanantai 8. lokakuuta 2018

Aktiivisuus palkitaan

Heippa!

Olen Noora, 20-vuotias toisen vuoden oikeustieteiden opiskelija, ja tällä kertaa on minun vuoroni kertoa omasta matkastani oikeustieteelliseen sekä oikeustieteellisessä opiskelusta. Itselleni päätös oikeustieteelliseen hakemisesta oli ollut selvää jo yläasteelta lähtien. Lapin yliopisto tuntui minulle sopivalta ja luontevalta ensisijaiselta hakukohteelta, sillä se on lähellä kotikaupunkiani Oulua. Oma pääsykoeurakkani keväällä 2017 alkoi luku-ja vastaustekniikkakurssin merkeissä heti seuraavana päivänä, kun olin saanut viimeisen ylioppilaskokeeni tehtyä. Valmennuskurssin alkaminen niin pian oli tietysti raskasta, mutta toisaalta ihan hyvä asia, koska ylioppilaskokeiden jälkeen minulla oli sopiva lukuinto jo päällä. Omalla hakukerrallani kävin Artiklan luku-ja vastaustekniikka- sekä intensiivikurssin.


Näistä valmennuskursseista oli hyötyä pääsykokeeseen valmistautumisessa, mutta kurssit eivät tietenkään korvaa omaa lukemista. Kurssit olivat erinomainen kertaus jo luetusta ja hyvä tilaisuus ymmärtää sellaiset asiat, jotka eivät itsenäisesti lukiessa tulleet vielä täysin selviksi. Juridinen teksti oli itselleni lukiossa totutun kirjallisuuden jälkeen kovin vierasta ja vaikealukuista, ja lukuprosessin alussa saatoin edetä vain kymmenen sivua tunnissa. Tästä ei pidä kuitenkaan alussa huolestua, sillä ahkeran lukemisen myötä lukutahti paranee. Lukupäiväni olivat tavallisesti kymmentuntisia. En viettänyt yhtäkään välipäivää lukemisesta, koska lukuaika oli hyvin lyhyt, ja pääsykoerutistuksen jälkeen voi hyvillä mielin viettää hyvin ansaittua vapaa-aikaa.


Lyhyen lukuajan myötä intensiivinen lukeminen on aloitettava heti, joten oppimis- ja vastaustekniikka on tärkeää olla hallussa jo ennen pääsykoekirjojen saapumista. Voit siis jo tässä vaiheessa edesauttaa ensi kevään pääsykokeessa menestymistä löytämällä juuri itsellesi sopivan opiskelutekniikan! Koska ihmisiä ja oppimistyylejä on erilaisia, valitse sellainen oppimistyyli, jonka näet oman oppimisesi kannalta parhaaksi.


Korkeakoulujen opiskelijavalinnan uudistusten myötä ylioppilaskirjoitusten tuloksien merkitys kasvaa entistä enemmän myös oikeustieteelliseen hakiessa. Ensi kevään hakukerralla noin 20 prosenttia aloituspaikoista valitaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella! Joten, jos luet tätä, ja sinulla on vielä ylioppilaskirjoituksia edessä, suosittelen panostamaan niihin erityisen paljon. Jos en olisi itse päässyt suoraan lukiosta oikeustieteelliseen, olisin välivuoteni aikana todennäköisesti mennyt korottamaan ylioppilastodistukseni arvosanoja, jotta seuraavana keväänä olisi ollut paremmat edellytykset päästä sisään tiedekuntaan.


Oma fuksivuoteni Lapin yliopistossa oli tähänastisen elämäni kiireisin, mutta myös mukavin ja antoisin vuosi. Omaan fuksisyksyyni mahtui paljon erilaisia tapahtumia, ja kun en saanut tarpeekseni oman fuksivuoteni fuksihärdellistä, olin tänä vuonna tuutorina mukana tämän vuoden fuksiriennoissa. Lukemisen lisäksi ja vastapainoksi oikiksessa on paljon erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, joihin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan.


Opiskeluaikana voi myös kehittää työelämässä tarvittavia ja arvostettavia taitoja, ja yksi erinomainen tapa siihen on lähteä mukaan opiskelijajärjestötoimintaan sekä opiskella vieraita kieliä, mikä onkin mahdollista Lapin yliopiston laajan opintotarjonnan vuoksi. Nuoren ikäni takia en ole liioin ehtinyt olla mukana työelämässä, joten opiskelemalla vieraita kieliä ja olemalla aktiivisesti mukana opiskelijayhteisössä voin osoittaa työnantajille olevani ahkera ja reipas nuori. Nämä taidot esimerkiksi edesauttoivat minua saamaan oman alan töitä jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.


Näihin sanoihin lopettaen toivotan teille kaikille oikein mukavaa tulevaa talvea ja ensi kevään pääsykoeurakan odottelua.

Nähdään ensi syksynä tiedekunnassa!

Noora Jokelainen
2. vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti