perjantai 21. huhtikuuta 2017

Asenne ratkaisee


Hei kaikille!

Olen Liina, kolmannen vuoden oikeustieteiden opiskelija. Vaikka omasta pääsykoekeväästäni on jo jokunen vuosi aikaa, tuntuu edelleenkin siltä, että vasta viime keväänä pänttäsin kirjoja hullunkiilto silmissä tavoitteenani oikis. Kokemus ei unohdu ihan heti.

Itselleni tiedekunnan ovet avautuivat vasta kolmannella yrittämällä. Karu totuus on, että kirjat on osattava lähestulkoon ulkoa. Jossain vaiheessa pelkkä kirjojen läpilukeminen ei enää riitä, vaan asioita on ryhdyttävä opettelemaan. Samojen tekstien jankkaaminen päivästä toiseen monen viikon ajan koettelee mielenterveyttä ja motivaatiota. Tämä on se vaihe, jossa jyvät erotellaan akanoista.

Valmennuskurssin suurin hyöty oli sen antama ryhmäpaine. Kun teki mieli pitää pidempää taukoa tai lopettaa lukeminen sen päivän osalta, mietin muita kurssilaisia ja sitä, että jos itse nyt lasken kirjat kädestäni niin joku muu siellä jatkaa ja vie opiskelupaikkani. Kurssi antoi myös mukavaa vaihtelua yksin kotona pänttäämiselle, koska sosiaaliset kontaktit olivat kevään aikana minimissä. Vedin kevään aika yli ja viimeiseen kuukauteen en nähnytkään ketään muita kuin kurssilaisia. Näin jälkikäteen ajateltuna se ei ehkä ollut se miellyttävin vaihtoehto, sillä olin loppusuoralla jo aika sekaisin. Laihduin rajusti pelkästä stressistä ja olin pääsykokeessa kuin kalkkilaivan kapteeni sillä, en muuta tehnyt kuin istunut sisällä ja luin. Äidille tein monta itkunsekaista puhelua ja välistä hänen oli tultava luokseni yöksi ihan vaan sen takia, että pysyn järjissäni. Pääsykoetta edeltävänä iltana pelkäsin sitä, että pilasin koko keväänmittaisen työn, koska kertaamisen sijaan olin katsonut jakson Mustia Leskiä.  Pääsykoe aamuna havahduin hereille jo viideltä ja olin jälleen kerran vakuuttunut siitä että kaikki on pilalla, koska en ollut nukkunut riittävän hyvin ennen koetta.
Omaa ajatuksenjuoksua on edelleenkin vaikea ymmärtää, koska ei se ihan oikeasti noin pieneen kaadu…

Motivaation ylläpitäminen oli vaikeinta silloin, kun mittari näytti hellelukemia tai kun kaikki kaverit olivat juhlimassa vappua. Ajattelin, että tänä vuonna teen kaikkeni sisäänpääsyn eteen, jottei jälkikäteen tarvitse jossitella. Kevään mittainen uurastus on loppujen lopuksi pieni hinta siitä palkinnosta, mikä kaiken työn takana odottaa. Muistan ikuisesti sen tunteen, kun puoliltaöin kyttäsin pääsykokeen tuloksia ja lopulta tietokoneen ruudulle pamahti ”Hyväksytty”. Kiljuin niin lujaa, että puoli talonyhtiötä taisi herätä. Fiilis oli sanoin kuvaamaton.

Itselleni suurin ero aiempien vuosien yrityksiin oli oma asenteeni sisäänpääsyä kohtaan. Kaksi edellistä kertaa olin hakannut päätäni seinään hokien ”Emmä kuitenkaan pääse”- mantraa, mutta kolmannella kerralla päätin, että nyt muuten mennään. Romahduksista ja epätoivon hetkistä huolimatta jaksoin aina yrittää uudelleen. Tiedekuntaan sisään päässeet eivät ole mitään superneroja (sori kaverit :)), vaan he ovat niitä henkilöitä, jotka ovat jaksaneet uskoa itseensä ja omaan osaamiseensa koko kevään ajan. Pidä motivaatio korkealla loppuun saakka ja mieti niitä konkreettisia asioita, joita sisäänpääsy tuo tullessaan: unelmien opiskelupaikka, elinikäiset ystävät sekä tietysti ne bolognan punaiset haalarit. Asenne on se, joka ratkaisee ja auttaa ylittämään sen maagisen sisäänpääsyrajan!

Toivotan kaikille oikein paljon onnea kokeeseen! Toivottavasti törmäilemme ensi syksynä tiedekunnan käytävillä.

Liina Lehtinen,

Rovaniemen valmennuskurssituutori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti