perjantai 25. huhtikuuta 2014

"Päätä, että tänä keväänä teet tiukasti töitä unelmasi eteen"

Kevät tekee tulojaan, viimeisetkin lumet sulaa jopa täältä Rovaniemeltä ja talvitakki vaihtuu kevättakkiin. Terassitkin avaavat ovensa ja vappukin on kohta täällä!

Pääsykokeeseen on viisi viikkoa. Pikku hiljaa alkaa olla käsillä se aika joka ratkaisee, erottelee jyvät akanoista. Jos olet lukenut kirjat kymmenen kertaa, kerran tai olet vasta ensimmäistä kertaa lukemassa, ei hätää, vielä on aikaa! Tärkeintä lukemisessa ei ole kerrat, vaan se miten sen teet. On tärkeää, että hallitset kokonaisuudet ja kun kokonaisuudet on hallussa, opettelet yksityiskohdat.   Molempien osaamista tarvitaan pääsykokeessa. Oppimisen kannalta on tärkeää, että tunnet itsesi: miten juuri sinä opit? Ei myöskään kannata vertailla kavereihin tai kavereiden tapahoin, vaan luottaa omaan tekemiseen. Omaa oppimista kannattaa testata esimerkiksi vanhoja tehtäviä tekemällä. Itse tein pääsykoekeväänä tehtäviä päivittäin. Käsitekartat ja aikajanat asunnon seinillä ja aliastyyppiset kortit termeistä erityisesti bussimatkoilla olivat käteviä.

Vappu ja saapuva kesä tuo mukanaan paljon kiusauksia, mutta suosittelen pitäytymään tiukkana. Päätä, että tänä keväänä teet tiukasti töitä unelmasi eteen, kerro tämä kavereillesikin. Kun pääsykoe on takana, on aikaa käydä terrasilla, viettää aikaa kavereiden kanssa, nauttia kesästä! Heinäkuussa postilaatikkoon kolahtanut sisäänpääsykirje on kaiken sen arvoista. Vuoden päästä voitkin viettää viikon pituista vappua bolognan punaisissa haalareissa ja nauttia kevään tulosta ilman pääsykoekirjoja. En tarkoita, että lukea pitää 24h, vapaa-aikaa on hyvä olla, mutta suurempia juhlimisia ja irtiottoja ei kannata ennen pääsykoetta ottaa. Lukupäivän päätteeksi lenkki tai muu urheilusuoritus voi piristää ja rentouttaa. Muista myös kunnon yöunet!

Jo tässä vaiheessa haluan muistuttaa kertauksesta. Kertaus on ehkä tärkein juttu koko kevään urakassa. Muistakaa kerrata jatkuvasti, päivittäin ja viikottain. Itse aloitin lukupäivän aina kertaamalla edellisen päivän lukemiset. Suunnittele lukemisesi niin, että ennen pääsykoetta sinulla on vähintään muutama päivä aikaa pelkästään kertaamiselle.

Kevään käyttäminen tiukasti pääsykoekirjan parissa on varmasti kannattavaa ja palkitsevaa. Tsemppiä ja jaksamista kaikille luku-urakkaan!

Ira


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti