sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Läpi hallinto-oikeuden harmaan kiven


Ensimmäisen lukiovuoteni aikana ryhdyin pohtimaan, mitä haluaisin tulevaisuudessa opiskella. Valinta oikeustieteen, valtiotieteen, historian ja maantieteen välillä ei aluksi vaikuttanut helpolta. Maantieto sekä historia olivat lempiaineitani läpi lukioajan. Lukion toisella luokalla tulevaisuuden suunnitelmat kirkastuivat. Oikeustiede antaisi mielestäni parhaat valmiudet työllistyä, sulkematta kuitenkaan mitään haaveilemaani urapolkua ulos.


Ensimmäinen hakukertani Helsingin Oikeustieteelliseen, yo-keväänä 2011, oli jälkikäteen ajateltuna täysi farssi. Ajatukseni harhailivat tulevissa lakkiaisissa ja armeijaan lähdössä niin intensiivisesti, etten saanut yhtä pääsykoekirjoista luettua lainkaan. Myös tiivis juridinen teksti aiheutti aluksi päänvaivaa. Oli selvää, ettei paksua kirjekuorta koskaan tullut. Kesällä koittanut asepalvelus tarjosi toivotun aikalisän seuraavaa kevättä ajatellen.

Keväällä 2012 päätin, kotiuduttuani, yrittää Helsinkiin uudestaan. Tämä olisi viimeinen kerta. Heti kirjojen ilmestyttyä pyrin panostamaan täysillä. Kuitenkin jo toukokuun aikana iski epätoivo. Kahdeksan tunnin päivittäinen luku-urakka oli liikaa, epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteen ottaessa vallan. Päätin seuraavana keväänä maksimoida onnistumisen todennäköisyyden ja hakea Lappiin.

Kevät 2013 koitti maaliskuussa aurinkoisena mutta kylmänä. Odotin innolla kirjojen sijasta kirjan ilmestymistä. Paksu pokkari vaikutti mielenkiintoiselta. Perhe-, työ-, valtiosääntö-, kauppa-, velvoite-, rikos-, vero- ja kv-oikeutta. Aiheet vaikuttivat tärkeiltä ja olennaisilta myös yleissivistyksen kannalta. Aikaisempana vuonna Helsinkiin oli ollut laaja kirja perheoikeudesta. Aihe oli siis tuoreessa muistissa. Tällä kertaa päätin myös järjestää täydellisen lukurauhan ja muuttaa yksin asumaan.

Aluksi luin vain pari tuntia päivässä, kiihdyttäen koko ajan tahtia. Huhtikuun aikana aloitin alleviivaukset ja nostin päivittäiset tehokkaat lukutunnit neljään. Hyvin menneet valmennuskurssin välikokeet toivat varmuutta ja tietoa osaamisesta. Vappuaattona kävin ostamassa huoltoasemalta oluen ja jatkoin lukemista, koska hyvä lukupäivä ei katso kalenteria. Toukokuussa aloitin tekemään muistiinpanoja ja nostin lukutunnit kuuteen. Pidin edelleen yhden vapaavalintaisen vapaapäivän viikossa, sen mukaan milloin lukeminen ei sujunut. Toukokuun lopussa iskivät helteet, jolloin lukeminen muuttui entistäkin piinallisemmaksi. Pelastuksen toi kuitenkin viilennetty Kaisa-talon kirjasto.

Pääsykoe oli tuolloin vasta kesäkuun 11. päivä. Kesäkuun alkupäivät vietin täysin yksin kertaillen 10 tuntia päivässä. Itse pääsykoe meni epätasaisen varmasti osan tehtävistä ollen mielestäni helppoja ja toisten todella vaikeita. Monet muutkin olivat samaa mieltä. Omaan koesuoritukseeni en ollut täysin tyytyväinen. Päälimmäisenä mielessäni oli eräs monivalintakysymys, jonka oli saattanut ymmärtää kahdella eri tavalla. Päätin kuitenkin ottaa riskin ja vastata, koska oikeutta valittaa ei ilmeisesti olisi jos jättäisi vastaamatta.

Tulokset julkaistiin heinäkuun alussa. Nettisivuille ilmestyi puolenyön aikaan teksti: HYLÄTTY.
Yö sujui ristiriitaisissa tunteissa. En tiennyt kuinka kauas olin jäänyt. Seuraavana päivänä tuli kirje. Olin jäänyt puolen pisteen päähän. Tilasin koevastaukseni, jotta saatoin käydä läpi mahdolliset arvosteluvirheet. Tällöin muistin tulkinnanvaraiseksi jääneen kauppaoikeuden monivalintakysymyksen 6d.

Laadin kysymyksestä tiedekunnalle oikaisupyynnön. Oikaisupyynnön vastauksessa todettiin kysymyksen olleen ''erinomainen ja selkeä''. Muutosta ei siis tullut. Tiesin olevani asiassa oikeassa ja kysymyksen olleen tulkinnanvarainen, joten päätin viedä asian hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Rovaniemen hallinto-oikeus käsitteli asiaa kuusi kuukautta. Maaliskuussa 2014 kirje hallinto-oikeudesta oli saapunut postilaatikkoon. Koitti elämäni jännittävimmät hetket. Päätös oli yksimielinen. Kysymys oli ollut niin tulkinnanvarainen, ettei hakija voinut kohtuudella tietää miten siihen olisi tullut vastata. Kokeesta saamaani pistemäärää määrättiin korotettavaksi yhdellä pisteellä, mikä tarkoitti sisäänpääsyä.

Vuosi oli kulunut siitä, kun ensimmäisen kerran olin ottanut kirjan käteeni ja aloittanut valmistautumisen, siihen että hyväksymiskirje oli vihdoin saapunut. Päätin aloittaa opiskelut toden teolla vasta syksyllä, yhdessä muiden iloisten fuksien kanssa, ikimuistoisten tapahtumien parissa.

Juristin työ on oikeudenmukaisuuden puolesta taistelemista. Työn ja tuloksen välillä voi kulua joskus pitkäkin aika. Älä koskaan luovuta, varsinkaan jos olet oikeassa!

Juho

Pääsykoetta seuraavan päivän ilta. Nyt voi ottaa rennosti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti