keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Lukuvinkit pääsykoekevääseen

Pääsykoekirjojen julkaisemispäivä lähenee jo kovaa vauhtia, joten nyt onkin hyvä aika alkaa suunnittelemaan omia lukutapojaan. Koska pääsykoekirjoissa on paljon omaksuttavaa, ei pelkkä lukeminen yleensä riitä. Erilaisten metodien soveltaminen tuo lukemiseen myös mielekkyyttä. Erittelen tässä postauksessa erilaisia lukuvinkkejä, joista voi ottaa inspiraatiota pääsykoekeväälle. Suosittelen kokeilemaan seuraavia lukuvinkkejä jo ennen pääsykoekirjojen julkaisemista, jotta ehtii löytämään itselleen sopivat metodit oppimiseen. On tärkeää pitää mielessä, että jokaisella on oma tapa oppia, eikä jokainen lukuvinkki välttämättä sovi itselle.


1. Värit ja alleviivaukset
Ensimmäinen vinkkini on keskeisten asioiden alleviivaaminen. Suosittelen, että lukee kappale kerrallaan, minkä jälkeen pohtii, mikä juuri siinä oli keskeisintä ja sitten vasta alleviivaa. Alleviivaaminen on syytä kuitenkin tehdä ennen seuraavaan kappaleeseen siirtymistä. Alleviivaamisessa kannattaa hyödyntää värejä, sillä se sekä jäsentää opittavia asioita että auttaa muistamaan. Alleviivaamisessa kannattaa keksiä eri väreille tietyt koodit, kuten esimerkiksi sininen laeille, punainen käsitteille, vihreä esimerkeille jne.

2. Ajatuskartat / muistiinpanot
Lukemisen ohella on hyvä tehdä muistiinpanoja tai piirtää ajatuskarttoja, sillä ne auttavat hahmottamaan kokonaisuutta ja helpottavat kertaamisessa. Muistiinpanoja kirjoittaessa kannattaa kirjoittaa asiat omin sanoin, jotta ymmärtää opeteltavan asian merkityksen. Suosittelen muistiinpanojen tekemistä tietokoneen sijasta käsin, koska silloin joutuu keskittymään enemmän. Muistiinpanojen tekeminen voi kuitenkin olla hidasta, eikä niihin ole hyvä käyttää liikaa aikaa. Vinkkinä sanoisin, että kannattaa lukea kirjat kertaalleen läpi ennen kuin alkaa kirjoittaa muistiinpanoja, jotta osaa poimia oleellisimmat asiat. Myös pääsykoekirjan sivujen reunoihin voi kirjoittaa avainsanoja tai listoja.

3. Käsitekortit
Käsitekortit ovat erittäin tehokas väline ulkoa opetteluun. Käsitekorteissa lukee toisella puolella käsite ja toisella puolella selitys. Yritä ensin selittää käsite sanasta sanaan, ja tarkista sitten, menikö selitys oikein. 



4. Ulkoa opetteleminen ja ääneen puhuminen
Ulkoa opetteleminen kannattaa aloittaa jo heti alussa. Itse aloitin ulkoa opettelemisen jo ensimmäisellä lukukierroksella. Itseäni auttoi ulkoa muistamisessa paljon jokaisen kappaleen tärkeimpien asioiden ääneen puhuminen ikään kuin opettaisin asioita jollekin toiselle. Itse myös yritin miettiä ja keksiä mahdollisia esseekysymyksiä, minkä jälkeen yritin vastata niihin ääneen.

5. Harjoitustehtävien tekeminen
Suosittelen erityisesti monivalintatehtävien tekemistä, sillä pääsykokeessa niillä on iso merkitys. Hyvällä tuurilla pääsykokeessa saattaa olla sama monivalintakysymys kuin tekemissäsi harjoituksissa.

6. Kertaaminen
Kertaamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kertaamiselle kannattaa ehdottomasti varata hyvin aikaa. Kertaamisvaiheessa onkin hyvä kaivaa esiin tehdyt muistiinpanot ja käsitekortit. Itse kertasin usein aamuisin edellisen päivän aikana opeteltuja asioita. Hyvä tapa on mielestäni myös viikonloppuna kerrata viikon aikana opeteltuja asioita.

Paljon tsemppiä ja jaksamista kevääseen!

Janina Helander
toisen vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti