torstai 12. maaliskuuta 2020

Lukusuunnitelma


Oikeustieteellisen pääsykoekirjat julkaistaan tänä vuonna huomattavasti myöhempään kuin edellisinä vuosina, ja lukuaika on supistunut neljään viikkoon. Paineensitokyvyn lisäksi myös lukusuunnitelman ja järjestelmällisen lukemisen merkitys korostuu. Tässä postauksessa kerron parhaat vinkkini hyvän lukusuunnitelman laatimiseen ja siihen, mitä oman lukemisen ja vapaa-ajan aikatauluttamisessa kannattaa huomioida. 

Huom! Valintakoekirjallisuus julkaistaan 27.4. ja kirjat voi jo ennakkotilata Unigrafian verkkokaupasta osoitteesta https://shop.unigrafia.fi/tuote/oikeustieteellisen-tiedekunnan-paasykoekirjat-2020/.

1. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet

Kaiken A ja O on tuntea omat rajansa. On turhaa asettaa itselleen tavoitteeksi 12-tuntisia lukupäiviä, jos tietää jo valmiiksi, ettei pysty keskittymään niin kauan. Myös taukojen pitäminen on tärkeää, jotta aivot saavat levätä ja rauhassa prosessoida vastaanottamaansa informaatiota. Pidin itse keväällä lukupäivien aikana kaksi pitkää ruokataukoa ja tarpeen mukaan 2-3 lyhyempää taukoa. Taukojen kanssa päiväni pituus oli 11-12 tuntia, mutta tehokasta lukuaikaa siitä oli n. 8 tuntia. 

Kannattaa miettiä, onko mielekkäämpää asettaa tavoitteeksi sivumäärä, aika vai tietty kokonaisuus. Oma suunnitelmani oli perin ylimalkainen ja suunnitelmani oli aluksi 4 päivää per kirja. Toisella lukukierroksella varasin saman 4 päivää per kirja ulkoaopetteluun ja lopuksi 3 päivää per kirja kertaukseen. Pidin kaksi vapaapäivää, yhden silloin kun kirjat ilmestyivät ja toisen pääsykoetta edeltävänä päivänä. Vapaapäivät kannattaa valita etukäteen, jotta ei tarvitse potea huonoa omatuntoa sen pitämisestä.



2. Varaa reilusti aikaa kertaamiseen

Kertaus todellakin on opintojen äiti, eikä sen merkitystä tulisi vähätellä. Kertaamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, mieluiten joka päivälle.Tein itse niin, että kertasin aina aamulla edellisen päivän asiat ja vasta lounaan jälkeen siirryin uuteen asiaan. 

3. Luota suunnitelmaasi

Pääsykokeen lähestyessä ja lukuajan huvetessa on muistettava pysyä rauhallisena, eikä saa missään nimessä alkaa panikoimaan. Mitä lähempänä koe on, sitä enemmän on vaarana ahdistua siitä, lukeeko tarpeeksi. Ei kannata alkaa vertailemaan itseään muihin, vaan pitää kiinni omasta suunnitelmasta. Jos kuitenkin huomaat, että aikataulutuksesi ei pidä, älä pelkää tehdä järkeviä muutoksia lukusuunnitelmaasi. 



4. Älä unohda hauskanpitoa

Paras vinkki mitä voin antaa, on ajan varaaminen myös vapaa-ajalle. Lukeminen on rankkaa aivoille, joten niitä tulisi tuulettaa jokaisen lukupäivän jälkeen kunnolla. Oli rentoutumiskeinosi sitten hyvän (tai huonon) tv-sarjan katselu, kunnon treeni tai vaikka maalaaminen, on tärkeää muistaa levätä ja tehdä jotain mielekästä. Itse laitoin aivot narikkaan katsomalla hävyttömän paljon Temptation Islandia ja kulkemalla luonnossa geokätköillen. Pääsykoepäivänä olin lukenut hyvin, mutta aivoni eivät siitä huolimatta olleet väsyneet, ja jaksoin pusertaa niissä olevan tiedon paperille koetilanteessa. Eli kun olet saanut päivän lukemiset pulkkaan, laita kirjat kiinni ja lepää. Ei siis kannata lukea ympäri vuorokauden, vaan päättää jo etukäteen, milloin lopetat lukemisen päivältä. 

Hurjasti tsemppiä kevääseen ja pääsykokeeseen!

Vilma Vastamäki 
ensimmäisen vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti