tiistai 25. helmikuuta 2020

Nordic Week – kansainvälistä oikisyhteistyötä hauskimmillaan

Miltä kuulostaisi reissu Islantiin, jonka aikana voisit tavata sekä maan presidentin että käydä Blue Lagoonissa uimassa? Entä unohtumattomat vuosijuhlat ruotsalaisessa linnassa? Kansainväliset sitsit merirosvoteemalla? Kenties haluat vain syventää tietojasi jonkin tietyn oikeudenalan osalta, nauttien samalla pohjoismaalaisesta seurasta. Näitä kaikkia edellä mainittuja yhdistää yksi asia – ne ovat tai ovat olleet osana Nordic Week -tapahtumia. Nordic Weekit ovat hieno tapa päästä tutustumaan muiden suomalaisten ja pohjoismaalaisten ainejärjestöjen oikkareihin, minkä lisäksi pääsee perehtymään tarkemmin johonkin tiettyyn oikeudenalaan tai rajattuun aiheeseen. Tämänlainen tiivis yhteistyö oikeustieteen opiskelijoiden kesken on todellakin ainutlaatuista – millään muulla tieteenalalla ei ole näin tiivistä pohjoismaalaista yhteistyötä.

Kuten nimestä ilmenee, kyseinen tapahtuma kestää aina noin viikon kerrallaan. Mikäli kalenterista ilmenee kiinnostavan viikon kohdalla punakynällä merkattuna ”TENTTI” ja haluaisit silti mukaan, ei hätää: mahdollista on osallistua myös ”helgenille”, eli viikonlopun osuudelle.

Tässä vähän taustaa Nordic Weekeistä: Jokaisella osallistuvalla ainejärjestöllä on oma viikkonsa ja niitä on yhteensä 11 vuodessa. Suomesta osallistuu viisi ainejärjestöä, Ruotsista ja Norjasta kaksi, minkä lisäksi Tanskasta ja Islannista yksi molemmista. Viikot menevät yleensä saman peruskaavan mukaan: viikon aikana tehdään excursioita paikallisiin yrityksiin ja nähtävyyksiin, kuullaan asiantuntijoiden luentoja, käydään mökkireissulla (hyttetur), sekä juhlitaan iltaisin sitsien ja erilaisten tapahtumien muodossa. Koko viikko huipentuu mitaliseremoniaan ja isäntäainejärjestön vuosijuhlaan, joita seuraa seuraavana aamuna sillis. Viikkojen aikatauluun mahtuu myös monenlaista vaihtelevaa yllätysohjelmaa (surpriset), joten lepäämiselle ei jää hirveästi aikaa. 

Tämän vuoden oikeudellinen teema Artiklan viikolla oli ”Human Rights from the Sámi perspective”. Viikkoon mahtui mm.  todella mielenkiintoiset Anne Nuorgamin ja Tiina Sanila-Aikion luennot, vierailu joulupukin luo, vierailu hovioikeuteen ja Lapin panimolle, sekä upea fairytale-teemainen hytte. Viikon epävirallisena teemana oli myös ekologisuus ja omissa tapahtumissa tarjottiin pelkästään kasvisruokaa. Vieraille annettavat goodie bagit heijastivat sisällöltään tätä teemaa. 



Omalta osaltani olin mukana hytte-toimikunnassa, eli toimeenkuvaani kuului mökin koristeiden valmistaminen ja hankkiminen, koristelu paikan päällä, ruuanvalmistus, sitsitarjoilu sekä seuraavan päivän loppusiivous. Reissu oli erittäin hauska ja ikimuistoinen, vaikka pyörin alkuillan keittiön puolella. Viikon tapahtumat olivat kaikki todella mielenkiintoisia ja hyvin järjestettyjä, mistä iso kiitos kaikille tapahtumia järjestäneille. 


Mikäli (ja toivottavasti) tiesi johtaa oikikseen suosittelen lämpimästi perehtymään ainakin oman ainejärjestön viikkoon, sillä toimikunnassa työskentely on matalan kynnyksen tapa päästä mukaan toimintaan ja sisälle kansainväliseen ilmapiiriin. Tämä pohjoismaalaisen opiskelijayhteistyön ainutlaatuisuus vahvistaa kokemuksen erityisyyttä. 


Kira Wilska
ensimmäisen vuoden oikkari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti