sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Oikiksen pääsykokeisiin opiskelua pienen vauvan kanssa!


Heippa!

Olen 39-vuotias, kohta vuoden ikäisen pienen pojan äiti Lempäälästä. Ajatus oikeustieteelliseen hakemisesta kypsyi pikkuhiljaa muutaman vuoden aikana ja se sai alkunsa sattumalta lausahduksesta, jonka mieheni sanoi minulle. Olen aina ollut innokas selvittämään asioita perin pohjin ja yhtenä tällaisena hetkenä mieheni tokaisi minulle, että minusta tulisi hyvä juristi. En oikeastaan miettinyt asiaa sen jälkeen, ennen kuin huomasin olevani raskaana ja aloin pohtimaan, mitähän sitä haluaisin työkseni loppuelämäni tehdä. Olin työssä, jossa työajat olivat hankalia pienen lapsen kanssa eli paljon ilta- ja viikonlopputyötä. Tein päätöksen, että haluan itselleni kokonaan uuden ammatin ja muistin keskustelumme. 

Mieheni on valmistunut Lapin yliopistosta oikeustieteiden maisteriksi vuonna 2010, joten hänellä oli tietoa ja ymmärrystä siihen, mitä tämä koulutus vaatii. Jäin paria kuukautta aiemmin äitiyslomalle ja aloin suorittamaan aineopintotenttejä. Vuonna 2015 sai vielä lisäpisteitä pääsykokeeseen, joten halusin sisäänpääsyn varmistukseksi täydet pisteet. Pisteitäkin tärkeämmäksi kuitenkin koin itse tenttitilanteen ja sain kullanarvoista kokemusta. Vaikka pääsykokeessa mitataan ihan eri asioita kuin aineopintotenteissä, niin jännitystä helpotti kun olin jo käynyt muutamassa tentissä. Mieheltäni opin vastaustekniikkaa ja erilaisia opiskelumenetelmiä. Luin tentteihin eri tavoin ja kokeilin millä tavalla opin parhaiten. 

Tein viimeisen aineopintotentin tammikuun viimeisenä päivänä, tasan viikkoa ennen synnytystä. Siinä oli omat haasteensa ison mahan kanssa. Minulle oli tuotu normi pöydän lisäksi korkea pöytä, jotta pääsin kesken tentin nousemaan ylös. Viiden tunnin istuminen olisi ollut mahdotonta.  Sain kaikki suorittamani tentit läpi ja täydet lisäpisteet. Helmikuun alussa ilmestyivät pääsykoekirjat ja pari päivää kirjojen ilmestymisen jälkeen lähdin synnyttämään. Olin ajatellut, että jos vauva syntyisi muutaman viikon myöhässä, niin minulle olisi jäänyt hyvä aika lukea alue hyvin läpi ainakin kerran ja alkaa tehdä muistiinpanoja. Toisin kuitenkin kävi ja poika päättikin syntyä viikon etuajassa. En kerinnyt avata kirjoja lainkaan. Lapsi on meidän ensimmäinen, joten sairaalasta pääsyn jälkeen helmikuu meni aivan täysin vauvaa ihmetellessä. En vain pystynyt hormonimyrskyissäni lukemaan.

Tilasin etäpaketin Artiklalta, koska en voinut osallistua valmennuskurssille. En halunnut olla vauvasta erossa oppituntien ajan. Etäpaketti oli hyvä ja kattava tietopaketti. Varsinkin kysymys ja vastaus -kirjan koin todella tärkeäksi ja hyödylliseksi. Pääsin siis aloittamaan kirjojen lukemisen maaliskuun alussa. Luin aina kun vauva nukkui. Onneksi hän oli pääsääntöisesti hyvä nukkumaan. Sain yleensä 3‒4 tuntia kerralla päivässä lukuaikaa. Oli myös päiviä, kun vauva ei suostunut nukkumaan ja siinä ei auttanut mikään. En juurikaan käynyt missään, koska halusin hyödyntää kaikki mahdolliset lukuhetket. En ollut myöskään valmis olemaan vauvasta erossa kun hän oli hereillä. Podin huonoa omaatuntoa, jos en ollut hänen kanssaan ja podin huonoa omaatuntoa kun en lukenut niin paljon kuin olisin halunnut. Kaupassa käynti oli viikon kohokohtani. En suosittele kenellekkään näin totaalista eristäytymistä, mutta itselläni ei ollut oikein vaihtoehtoa. Olin päättänyt, että en lähde vain kokeilemaan pääsykokeisiin, vaan halusin onnistua kerralla. 

Välikoe ja loppukoe eivät sujuneet kohdallani hyvin. Ne suorastaan menivät aivan penkin alle. Mutta en huolestunut siitä. Tiesin, että aikaa oppimiseen oli vielä. Sain luettua kirjat kokonaan läpi vain kahteen kertaan, mutta olin huomannut, etten opi pelkällä lukemisella. Selitin alueen kertaalleen läpi miehelleni ja hän samalla kyseli. Ääneen selittäminen on ollut itselläni ehdottomasti paras tapa oppia. Kun toiselle selittää, niin siinä oppii asiat samalla paljon paremmin. Tein myös alleviivaukset, joita luin moneen kertaan ja kirjoitin muistiinpanoja, sekä tein mind map´eja. Mind mapit ovat myös olleet itselleni todella hyödyllisiä apuvälineitä. Opettelin ulkoa kaikki käsitteet ja periaatteet sekä latinalaiset termit. 

Viimeiset viikot olin päättänyt opiskella täyspäiväisesti, mutta kuitenkin kotona, että pääsin ruokkimaan vauvani. Mummit olivat vuoroin apuna pitämässä vauvalle seuraa. Tuntuu, että vasta tässä kohtaa aloin kunnolla muistaa oppimani. Tiesin, että en olisi voinut tehdä mitään toisin. En oikeastaan stressannut pääsykoetta, vaan aloin odottaa sitä. Halusin päästä siitä jo eroon. Toisena hetkenä toivoin vielä lisäviikkoa, mutta en olisi enää jaksanut lukea yhtään enempää. 

Pääsykoeaamuna heräsin hyvissä ajoin ja kertailin vielä kysymys ja vastaus – kirjaa, sekä mind map´eja. Menin koepaikalle Tampereelle hyvissä ajoin. Keskityin vielä viime hetket muistiinpanoihini enkä jutellut kenellekään. Halusin pitää keskittymiseni täydellisenä. Itse koetilanteessa luin ensin kysymykset rauhassa läpi ja kirjoitin ranskalaisilla viivoilla kaiken mitä tuli mieleen. Kaksi tehtävää koin helpoiksi. Aukkotehtävän ja oikein/väärin tehtävän. Aukkotehtävään tiesin kaikki kohdat ja oikein/väärin tehtäväänkin melkein kaikki. Parissa kohtaa en uskaltanut ottaa riskiä miinuspisteisiin. Nämä kaksi tehtävää tein alle kymmenessä minuutissa. Sen jälkeen vastasin essee kysymyksiin. Olin tehnyt kokeen noin kolmessa tunnissa. Sen palautettuani minulle jäi hyvä mieli. En uskaltanut vielä toivoa mitään, mutta tiesin, että jos en pääse sisään, niin se ei minua harmita. Olin tehnyt parhaani ja olin siihen tyytyväinen. 

Oli todella outoa, kun ei tarvinnut lukea. Olin ihan ihmeissäni. Sain aloittaa normaalin vauvaperheen arjen. Se tuntui yllättävän helpolta. Ei tähän projektiin olisi pystynyt, jos vauva olisi ollut huono uninen, saati sitten kärsinyt vaikka koliikista. Hänen ehdoillaan mentiin. 

Päätimme lähteä kesäkuun lopussa viikoksi Rodokselle. Ajattelin, ettei pääsykoetulokset kerkiä tulla vielä sinä aikana, mutta ne julkaistiinkin viikkoa aiemmin. Kesken reissun sain sähköpostiin viestin. Olin laittanut puhelimeeni hotellin Wifin ja sattumalta syömään mennessä kännykkäni sitten piippasi ja näin, että opintopolulta on tullut postia. Säikähdin ja jännitys rysähti päälle. Kädet hikoillen koitin avata viestiä, mutta se ei latautunutkaan, kiitos todella surkean nettiyhteyden. Siinä sitten tuskailin, että mitäs nyt. Puoli tuntia kului, ennen kuin viesti vihdoin aukeni. Olin jo ihan valmis lähtemään kesken matkan kotiin tarkistamaan tietoni, mutta onneksi viesti sitten vihdoin aukesi ja sain parhaimman uutisen ikinä. Minut oli hyväksytty opiskelemaan! Sitä päästiin vielä juhlimaan reissussa!

Tsemppiä kaikille opiskeluun ja lukuintoa! Päättäkää, että te pääsette sisään! Se auttaa enemmän kuin uskottekaan.

Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti