lauantai 16. toukokuuta 2015

Ei se määrä vaan se laatu


Otsikossa mainittu lausahdus pätee elämässä moneen asiaan ja mielestäni myös erinomaisesti pääsykokeisiin lukemiseen. Kun keskustelunaiheeksi nousee pääsykokeet, saatetaan usein kysyä kuinka monta tuntia tai kuinka moneen kertaan kyseiset kirjat on kevään aikana yhteensä luettu läpi. Minulla ei ole kumpaankaan kysymykseen tarkkaa omakohtaista vastausta, vaikka molempia epäilemättä kertyikin kevään aikana hurja määrä.

Omassa luku-urakassani tavoitteenani oli asioiden ymmärtäminen oikeasti, enkä kokenut, että tietty tuntimäärä tai kirjojen läpilukemisen määrä olisi ratkaisu siihen. Kevään aikana on mielestäni ehdottomasti tärkeämpää keskittyä lukemisen laatuun ja tehokkuuteen sekä asioiden todelliseen ymmärtämiseen kuin siihen, kuinka monta tuntia viettää kirjastossa.

Lisäksi varsinkaan lukemisen loppuvaiheilla asioiden kertauksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Pääsykoekeväältäni muistan edelleen erään toukokuisen illan, kun olin lopettelemassa päivän lukemisia ja lähdössä kirjastosta kotiin. Kertailin vielä lopuksi  päivän aikana opiskelemiani asioita, eikä eräs asia ollut minulle aivan selvä.  Ehdin jo päättää palaavani aiheeseen paremmin seuraavana päivänä, sillä lukupäivä oli ollut jo pitkä ja halusin jo kotiin ja saada ajatukset muihin asioihin. Olin jo noussut ylös pakkaamaan tavaroitani kun tajusin, että mennään jo toukokuun loppupuolella eikä tässä vaiheessa kevättä voi enää todellakaan ajatella näin. Asioiden opettelua ei voi enää paria viikkoa ennen pääsykoetta siirtää huomiseen, vaan ne on opeteltava sillä hetkellä kun tajuaa, ettei kaikki ole vielä hallussa. Istuin siis kiltisti takaisin kirjaston penkkiin ja opettelin kyseisen asian niin, ettei sen osaamista tarvinnut murehtia enää seuraavana päivänä.

Tuo hetki on jäänyt vahvasti mieleeni. Pääsykoekirjoista ei tulisi löytyä enää pääsykoeaamuna yhtäkään sellaista aihealuetta, josta toivoo ettei kysymystä esitettäisi. Siispä varsinkin luku-urakan loppumetreillä kannattaa ehdottomasti varata aikaa asioiden kertaamiseen, jotta pienetkin yksityiskohdat ehtii palauttamaan mieleen koetta varten.

Yllämainitun lisäksi on erittäin tärkeää asettaa kevään prioriteetit tärkeysjärjestykseen, vaatia itseltään paljon ja samalla pitää uskoa itseensä yllä - tänä keväänä ei nimittäin ole yhtäkään syytä, minkä takia juuri sinä et pääsisi sisään. Tehkää siis parhaanne ja purkittakaa homma tänä keväänä, ettei urakkaa tarvitse enää käydä ensi keväänä läpi. Muistakaa samalla myös pitää itsestänne ja hyvinvoinnistanne huolta, jotta jaksatte täysillä loppuun asti!

Toivotan kaikille onnea, menestystä ja kylmiä hermoja kevään koitokseen! 

Keväisin terveisin Helsingin tuutorinne Anna

raty.anna1@gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti