keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Opiskelutekniikka kerralla kuntoon!Arvon pyrkijät!

Koska kirjojen ilmestymiseen on vielä aikaa, ajattelin lähestyä teitä erään tärkeän asian tiimoilta. Mitä voit tehdä ennen kirjojen ilmestymistä? Etsi, tunnustele ja löydä oma opiskelutekniikkasi hyvissä ajoin ennen kuin pääsykoekirjat ilmestyvät.

Itse olen soveltanut pyrkiessäni seuraava kaavaa:

Pääsykoekirjoja vuosien takaa
1.       Kirjojen nopea läpiluku kokonaiskuvan kartoittamiseksi

2.       Toinen lukukerta tärkeimmät asiat alleviivaten. Samalla olen kirjoittanut pykäliä ja listoja erillisille lapuille. Lappuja hyödyntämällä voi testata omaa osaamistaan koko rupeaman ajan.

3.       Omasta mielestäni tärkeiden asioiden tiivistäminen käsin kirjoittaen omien alleviivausten pohjalta. Tämä on ajallisesti ollut työläin, mutta myös ehdottomasti tärkein vaihe.

4.       Kirjojen läpiluku. Tässä vaiheessa kartoitetaan oma osaaminen seuraavia vaiheita varten. Opitut ja tutummat asiat siirtyvät kertaukseen. Vaikeammalta tuntuvat asiat kertausta perusteellisempaan tarkasteluun.

5.       Kertaus/perusteellisempi tarkastelu. Tässä vaiheessa olen jakanut päivän kahteen osaan. Kertausosiossa opittuja asioita hiotaan. Toisen puoliskon käytän vaikeampien asioiden läpikäymiseen. Aamusta opetellaan ja iltapäivästä kerrataan.

6.       Loppukertaus. Kaikkien asioiden kertaamista. Pykälien ja listojen hiomista. Viimeinen viikko ennen koetta. 


Keskimääräisesti luin kuusi tehokasta tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Viikonloppuisin kävin töissä. On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon aikaa kukin tarvitsee oppiakseen. Oma tekniikkani alkaa kokonaiskuvan hahmottamisesta, ja hetki hetkeltä edetään kohti pienempien yksityiskohtien hallitsemista.

On hyvä muistaa, että opiskelutekniikoita on yhtä monta kuin pyrkijöitäkin. Kaikki oppivat asioita omalla tavallaan. Se mikä toimii itsellä ei välttämättä toimi toisilla. Kokeilkaa rohkeasti! Olennaisinta on se, että löydät juuri Sinulle sopivan tavan lukea. Näin pääset heti tarttumaan poroa sarvista, eikä arvokasta lukuaikaa valu hukkaan. Tässä kohtaa haluan vielä korostaa, että laadukas lukeminen on tärkeämpää kuin kellotauluun tuijottaminen. Laadukkaan lukemisen varmistat etsimällä oman lukutyylisi, käyttämällä itsellesi sopivia tekniikoita ja noudattamalla itse laatimaasi aikataulua.

Onnittelut Teille, jotka olette päättäneet hakea Lapin oikikseen! Ja Teille jotka harkitsette, suosittelen lämpimästi! Lapin yliopisto on mahtava paikka opiskella.Juha Kunnas, valmennuskurssivaliokunta    


1 kommentti: