sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Are you ready!?

Hei,

Olen ensimmäisen vuoden oikeustieteiden tiedekunnan opiskelija, joten pääsykoekevät on minulla vielä suhteellisen tuoreessa muistissa. Pyrin tällä tekstillä antamaan hieman vinkkejä sekä muutamia pointteja kevään hakijoille. Painotan kuitenkin, ettei mitään yhtä ja tiettyä tapaa ole, vaan tyylejä on niin monia kuin hakijoitakin. Fakta on kuitenkin se, että pääsykoekirja(t) tulee osata lähes täydellisesti ulkoa sekä lisäksi tietoa pitää pystyä soveltamaan ja lopuksi tietenkin onnistumaan itse pääsykokeessa.

Haluan korostaa henkistä valmistautumista ennen pääsykoekirjojen tuloa, niiden aikana sekä itse pääsykokeessa. Pääsykoeaika saattaa olla äärimmäisen stressaavaa, joten on hyvin tärkeää, että motivaatio pysyy kunnossa ja pitää pään kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa eikä anna periksi. Itse olin valmistautunut henkisesti etukäteen, joten vaikka haasteita tuli, mikään ei ollut ylitsepääsemätöntä.

Lisäksi kevään aikana ihan itsestään selvät asiat tulisi olla kunnossa eli levätä tarpeeksi, urheilla vastapainoksi sekä syödä riittävästi. Suosittelen jättämään kaiken ylimääräisen ja hektisen elämästä pois. Toki myös vapaa-aikaa tulee olla.


Juridinen teksti on hyvin erilaista kuin mitä esimerkiksi lukion oppikirjoissa on. Kannattaakin ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä lukea esim. vanhoja pääsykoekirjoja, jotta oppisi lukemaan ja ymmärtämään paremmin lakitekstiä. Tärkeää on myös löytää oma luku- ja oppimistyyli - oli se sitten pelkkä lukeminen tai muistiinpanojen tekeminen tai vaikka muiden kanssa asioista keskusteleminen. Itse olin lukenut aiemmin juridista tekstiä, mutten ollut vielä löytänyt omaa luku- ja oppimistyyliä. Täytyy kuitenkin huomioida, että viime vuonna lukuaikaa oli about 4kk ja nyt noin 7vkoa, joten valitettavasti oman luku- ja oppimistekniikan löytämiselle ei ole paljoa aikaa. Koin minulle hyödylliseksi ottaa haltuun ensin kokonaisuuden. Harjoittelin sisällysluettelon ulkoa, sitten aloin opettelemaan tekstiä suurista kokonaisuuksista yhä pienempiin ja pienempiin yksityiskohtiin. Opettelin asioita ulkoa mm; tekemällä muistiinpanoja, muistilappuja, listoja, ajatuskarttoja, alleviivauksilla, kirjoittamalla kirja sivuun, harjoittelemalla aiheista omia esseitä jne. Lisäksi kertaus oli opintojen äiti. Testasin myös omaa osaamistani valmennuskurssilta tulleiden tehtävien avulla.

Toisille sopii paremmin tarkan lukusuunnitelman laatiminen ja toisille taas ei. Tässäkin tapauksessa on tärkeää löytää itselleen sopivin tyyli. Olin tehnyt alustavat suunnitelmat milloin minun olisi pitänyt olla luettuna mitäkin, mutta aika nopeasti se meni siihen, että luin ja opettelin niin paljon päivässä kuin vain oli mahdollista. Välillä oli lyhyempiä (4-6h) ja välillä taas pidempiä (10-12h) lukupäiviä (valmennuskurssin lisäksi). Montaakaan ”lepopäivää” en pitänyt, koska en kokenut sitä tarpeelliseksi. Tulee kuitenkin muistaa, ettei saa olla itselleen liian ankara. Huonoja lukupäiviä saattaa myös tulla, mutta hyvän pohjatyön tehneenä ne eivät vaikuta kokonaisuuteen. Tuleva lukuaika on kuitenkin niin lyhyt, että suosittelen menemään sen sata lasissa.


Vaikka lukuprosessin aikana yksin tehdään se suurin työ, niin en voi olla korostamatta opiskelutovereiden tärkeyttä. Yhdessä opiskeleminen, avunantaminen, kyseleminen, tsemppaaminen ja/tai motivaation saaminen voi olla korvaamaton apu kevään aikana. En kuitenkaan kannusta vertaamaan toisiin, vaan keskittymään omaan juttuun ja opettelemaan sekä osaamaan asiat niin hyvin, ettei sillä ole mitään merkitystä miten muut osaavat.


Viimeisenä ja tärkeimpänä; laadukas ja ammattitaitoinen valmennuskurssi. Varsinkin nyt sen merkitys korostuu, kun lukuaika tulemaa olemaan todella lyhyt. Asiat tulee ymmärtää sekä muistaa nopeasti ja valmennuskurssin tärkeys tulee näkymään. Lisäksi valmennuskursseilla on em. opiskelukavereiden ja –opettajien tuki.


Haluatko siis oikikseen? Nyt on viimeistään aika ilmoittautua Artiklan valmennuskurssille, työskennellä määrätietoisesti ja saada hyväksymiskirje Lapin, Itä-Suomen tai Turun yliopistoon!


- Ella, valmennuskurssivaliokunnan jäsen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti