torstai 16. maaliskuuta 2017

Jännitys tiivistyy

Pääsykoekevättä kannattaa odottaa innolla

Nimeni on Hanna Katajamäki ja olen 20-vuotias ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija. Hain Lapin yliopistoon kahdesti ja toisella hakukerrallani fiilis ja motivaatio tulevaan urakkaan oli täysin erilainen. Hylkykirje suoraan lukiosta hakiessani ei tullut yllätyksenä, sillä olin vain niin sanotusti kokeillut kepillä jäätä. Juridiikka oli kuitenkin se, mikä minua eniten kiinnosti, joten päätin yrittää uudestaan ja pistää kaiken peliin. Olin koko välivuoteni odottanut, että pääsisin vihdoin antamaan kaikkeni koulupaikani eteen ja pelko toisesta välivuodesta oli yksi suurimmista motivaationi lähteistäni.



Tärkeät asiat keltaisella, lait oranssilla ja käsitteet vihreällä.
Heti ensimmäisenä luin kirjat nopeasti läpi niin, että hahmotin kokonaiskuvan ja joitakin yksittäisiä asioita jäi etäisesti mieleeni. Tein jo ensimmäisellä lukukerrallani muutamia haaleita merkintöjä lyijykynällä, mutta yliviivaustussien käytön jätin suosiolla myöhemmäksi. Ennen kirjojen perusteellista sotkemista pyrin löytämään olennaisen tekstistä, jotta osaisin korostaa oikeasti tärkeitä asioita. Näin kertaaminen kevään loppuvaiheilla oli helppoa, sillä merkintöjen avulla pystyin nopealla vilkaisulla muistamaan, mistä oli kyse. Huomauttaisin kuitenkin, etteivät kaikki aihealueet muistuttaneet kevään lopussa värityskirjaa, sillä en nähnyt tarpeellisena keskittyä jokaiseen epäolennaiseen yksityiskohtaan.



Sisällysluettelo kannattaa kuitenkin tulostaa isompana kuin
A4-kokoisena, jos haluat tehdä merkintöjä.

Itselleni sopi parhaiten asioiden opettelu pikkuhiljaa. Erona ensimmäiseen pääsykoekevääseni oli se, etten edes yrittänyt muistaa kaikkea ensimmäisellä lukukerralla. Vaikeimpia aihealueita luin sekalaisesti useamman kerran ja huomasin lukukertojen lisääntyessä oppivani joka kerta jotain uutta. Olennaista ei ole se, kuinka monta kertaa luet kirjat läpi, mutta tekstin sisäistäminen vähäisillä lukukerroilla voi olla monelle hankalaa. Kertaus on viimeinen asia joka kannattaa jättää välistä, sillä silloin erotellaan jyvät akanoista. Varaa siis kertaukselle aikaa jo etukäteen lukusuunnitelmastasi, jos sinulla sellainen on. Sisällysluettelo on hyvä tulostaa erillisenä kappaleena, jotta pysyt perillä kokonaisuudesta, johon lukemasi liittyy ja toisaalta osaat myös kartoittaa kehittymistäsi sekä yhdistellä eri asioita keskenään.

Päiväni vietin yliopistolla hiljaisessa lukutilassa ja tavoitteenani oli olla heti kärppänä paikalla, kun kirjasto aukesi kello 9.00. Kevään aikana kannattaa kierrättää eri aiheita niin, ettet kerkeä unohtamaan mitään ja kaikki säilyy työmuistissa. Osallistuin pääsykoekeväänäni Artiklan valmennuskurssille ja kurssipäivinä kertasin niitä asioita, joita illalla oli tarkoitus käydä läpi ja muina päivinä luin jotain aivan muuta. Näin sain luettua ns. montaa asiaa samaan aikaan enkä keskittynyt liian pitkäksi aikaa yhteen aihealueeseen.

Löysin valmennuskurssilta sielunsiskon, jonka kanssa opettelimme myös lähes fanaattisesti listoja ja muodostimme fiksuja tai vähemmän fiksuja sanoja listan sanojen etukirjaimista. Kevään aikana kilpailet koulupaikasta satojen ihmisten kanssa mutta muista, että sinä ja kaverisi voitte molemmat päästä tiedekuntaan, jos yhdistätte voimanne. Kaiken lisäksi hauskat muistisäännöt ja pääsykoeaiheista keskusteleminen oli hyvää vaihtelua päivittäiseen pänttäämiseen. Opiskelu kaverin kanssa saattoi toki joskus tuntua hitaalta mutta no, ainakin cuius est solum eius est usque ad coelum et ad inferos” on juurtunut aivoihini ikuisiksi ajoiksi.



Tilannekuva viikkoa ennen pääsykoetta, tärkeintä tässä vaiheessa
on vain pitää itsensä kasassa. 
Kevään aikana tuli kirjoitettua useampi sata post-it lappua ja paljon esseitä. Tekstin työstäminen  oli tehokkain vaihe oppimisessa ja koin etenkin esseiden kirjoittamisen hyvänä keinona. Kirjoitin ensin mallivastauksen kirjan kanssa, jonka jälkeen kirjoitin uuden version luonnollisesti ilman kirjaa. Näin tuli harjoiteltua asioiden tiivistämistä ja vastaustilan tehokasta käyttöä. Pääsykokeessa asiat tulee osata muotoilla paperille nopeasti ja selkeällä tavalla, eikä sisäänpääsysi saa jäädä kiinni siitä, ettet osaa kerätä ajatuksiasi hyväksi kokonaisuudeksi.


Kaikki lukemiseen annettu aika on käytettävä hyväksi, lukuun ottamatta vapaa-aikaa. Itse pidin kevään alussa viikonloput kokonaan vapaana ja lopulta yhden vapaapäivän viikossa, mutta enää ei ole kyse samanlaisesta maratonista kuin ennen. Ottaen huomioon lyhyen lukuajan, pitäisin yhden päivän viikossa kokonaan vapaana. Aivot tarvitsevat myös lepoa, joka on välttämätöntä oppimisen kannalta. Aseta itsellesi selkeät rajat opiskelemiselle, nukkumiselle ja muulle elämälle ja pidä suunnitelmastasi kiinni. Muista, että joka hetki, kun selaat instaa tai vastailet kavereiden snäppeihin silloin, kun ei pitäisi, joku toinen on sinua lähempänä unelmaansa. Anna kuitenkin armoa itsellesi, sillä kaikkea ei voi oppia silmänräpäyksessä.

Viimeisenä haluaisin vielä muistuttaa, että jokainen tosissaan kouluun haluava tulee turhautumaan monesti ja se on vain hyvä asia. Suhtaudu opettelemaasi asiaan mielenkiinnolla ja stressaa vain asioista, joille voit tehdä jotain. Ahdistuksen keskellä yritä pitää pää kylmänä ja luottaa omaan tekemiseen.

Tsemppiä urakkaan. Kun saat kirjat eteesi, anna kaikkesi!

-Hanna, Valmennuskurssivaliokunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti