maanantai 20. maaliskuuta 2017

Muutoksen tuulet

Oikeustieteellisen yhteisvalinnan muutokset ovat aiheuttaneet epävarmuutta niin hakijoissa, kuin tiedekunnissakin. Monia askarruttavat kokeen mahdollinen muuttuminen, lyhentynyt lukuaika sekä hakukohteiden priorisointi. Yhteisvalinta voidaan nähdä pidemmällä tähtäimellä kuitenkin ainoana oikeana ratkaisuna ja se yhtenäistääkin tiedekuntien hakukriteereitä merkittävästi.

Aiemmin Lapin oikeustieteelliseen hakenut saattaa kokea hakuajan dramaattisen lyhentymisen ahdistavaksi, sillä kahden kuukauden leikkaus merkitsee pääsykoekevään aikataulujen uudelleen järjestelyä. Hakuaika lähes pakottaa olemaan poissa töistä, sillä lukeminen itsessään on kokopäivätyötä. Muissa tiedekunnissa ollaan jo muutama vuosi sitten siirrytty lyhyempään hakuaikaan, jolloin esimerkiksi uudet ylioppilaat ovat käytännössä samalla viivalla muiden hakijoiden kanssa.

Itse pääsykoe herättää kysymyksiä jokaisessa, sillä jokavuotiseen tapaan tehtävätyypit jätetään avoimiksi ja kysymykset voivat vaihdella maan ja taivaan välillä. Kokemukseni Turun kokeista antaa olettaa, että erilaiset aineistotehtävät ovat mahdollisia ja näitä onkin viime vuosina nähty pääsykokeissa. Lopuksi kuitenkin muistutan, että lyhyempi hakuaika ei muuta kuin sen, että intensiivinen lukeminen on aloitettava heti alusta alkaen ja kenelläkään ei ole varaa aloittaa lukemista sitten joskus myöhemmin.


Esimerkki lukusuunnitelmasta

Vinkkejä lyhyempään hakuaikaan:

1)AIKATAULUTUS
Lukusuunnitelman teko on tärkeä osa pääsykoeprosessia. Se voi olla suuntaa antava tai hyvinkin yksityiskohtainen. Pääsykoekeväänä tein usein hyvinkin tarkkoja ja ylioptimistisia suunnitelmia, joissa en täysin pysynyt, mutta ne auttoivat minua ymmärtämään mitä osaan ja missä on vielä hiomisen varaa.

Lisäksi kirjoitin käsitteitä ja opittavia listoja sitä mukaan ylös, kun huomasin niitä kirjasta ja merkitsin eri päiville aina tietyn verran ulkoa opeteltavia asioita. Näin pystyin koko ajan tiedostamaan, mitkä asiat minun tulee vielä opetella.

2)VAPAAPÄIVÄT
Lyhyempi lukuaika pakottaa pohtimaan, kuinka paljon vapaapäiviä kevään aikana voi pitää. Aiemmin Lappiin hakiessa on voinut hyvällä omatunnolla pitää vapaapäiviä satunnaisesti, sillä lukuajan ollessa pitkä, tarvitsevat aivotkin enemmän lepoa. Alle kahden kuukauden lukuaika on tiukka ja tämän takia en suosittele tälle ajalle useaa vapaapäivää; lukemisten alkuviikkoina ehkä muutaman kerran, mutta pidemmälle edetessä vain silloin kun on todella tarve. Omia hermojani auttoi lukeminen, ja itselleni olikin hankala kuvitella lepopäiviä enää viimeisen kuukauden aikana. Pikemminkin suosittelisin kerran viikossa pitämään hieman lyhyemmän lukupäivän, jolloin lukemisen lopettaisi aikaisemmin ja illan voisi pitää rennosti vapaana.

Tässäkin asiassa suosittelen kuuntelemaan omaa jaksamista. Jos oma puhti tuntuu loppuvan, on hyvä levätä se päivä ja jatkaa seuraavana päivänä täysillä eteenpäin. Jos kuitenkin koet energiatasosi riittävän lukemiseen, ei ole mitään syytä pitää vapaapäivää.

3)SOSIAALINEN ELÄMÄ
Sosiaalinen elämä tulee olemaan hakuaikana hyvin vähäistä ja se sisältää lähinnä sinut naureskelemassa kurssikavereiden kanssa pääsykoemateriaaleista ilmenneille oudoille sisäpiirivitseille. Kavereiden kutsuessa sinua erilaisiin illanistujaisiin, on hyvä pitää unelmien opiskelupaikka kirkkaana mielessä. Hyvät ystävät ymmärtävät kyllä syyn siihen, miksi jätät riennot välistä. Lukuaika on hyvin lyhyt ja sen jälkeen ehtii viettämään aikaa ystävien kanssa.

Pääsykoekevään piinallisia juhlia ovatkin esimerkiksi vappu, jolloin voit nähdä ystäväsi kirmaamassa keväisessä säässä pitämässä hauskaa, mutta tällöin jokaisen sisäinen motivaattori testataan. Vappuna kokeeseen on enää 16 päivää, jolloin ei ole suositeltavaa mennä juhlimaan, nimittäin tässä vaiheessa jokainen päivä on merkityksellinen ja loppukirin alku on lähellä.

4)JÄRKEVÄ AJANKÄYTTÖ
Oman itsensä tunnistaminen opiskelijana on tärkeää, sillä ajan lyhentyessä ei ole aikaa etsiä omaa lukutyyliään. Lisäksi jos toteat, ettei jokin lukutekniikka hyödytä sinua, mutta se vie kaiken aikasi, jätä se. Muistan ensimmäiseltä hakukeväältäni tehneeni muistiinpanoja kirjoista, mutta ne muistuttivat kopiota koko tekstistä. Muistiinpanojen teko vei minulta tolkuttomasti aikaa, mutta sen hyödyt eivät olleet suuret. 

Lisäksi tein muistilappuja käsitteistä, mutta onnistuin kirjoittamaan käsitteen selitteeksi kokonaisen aukeaman tekstiä, vaikka kyseessä piti olla yksi lause. Esimerkkini opettivat myöhemmillä hakukerroilla unohtamaan itseltäni (hidas lukija) liian aikaa vievät projektit. Itsensä kuunteleminen on siis tärkeintä!

5)KERTAUS
Koko projektin alusta alkaen kertaus on kaikista tärkeintä. Itse käytin siihen joka aamu tunnista jopa kolmeen tuntiin jos olin saanut edellisenä päivänä paljon luettua. Vaikka aika tuntuu turhauttavan pitkältä siihen nähden, että jokainen haluaa edetä eteenpäin, on asian takominen pääkoppaan tärkeää.

Kahden viimeisen viikon loppukirikertaus kuulostaa ajatuksena hölmöltä sillä lyhyen ajan kohdalla tuntuu, että monet asiat ovat vielä opettelematta. Tällä kuitenkin tarkoitetaan lukuintensiteetin nostoa maksimiin, jolloin kerrataan, mutta myös opetellaan yhä enemmän asioita ulkoa. Viimeiset kaksi viikkoa erottelevatkin jyvät akanoista ja se on merkittävä vaihe sisäänpääsyn kannalta. On tärkeää muistaa etenkin suunnitelmallisuus, jotta ehtii käydä kaiken varmasti läpi.



Lopuksi tahdon muistuttaa teitä siitä, että epäilyksen hetkiä tulee jokaiselle. Oma hakutarinani ei ole niin ruusuinen, että olisin päässyt tiedekuntaan ensimmäisellä tai toisella kerralla. Opiskelin välivuosien aikana jo toista alaa, jonka takia pystyn samaistumaan hyvin siihen epätietoisuuden tunteeseen, kun oma unelmien opiskelupaikka on iso kysymysmerkki edessä. Loppujen lopuksi matka kohti pääsykokeissa onnistumista ei ole kiinni lahjakkuudesta, vaan siitä että tekee asioita oikein ja sitkeästi luottaen itseensä. Aikataulutus, riittävä uni, sekä motivaatio ovat täsmäaseita kohti oikista, lisäksi pääsykokeisiin sisältyy aina ripaus onnea. Tämä kevät on sinun!

Emilia Hietikko
Valmennuskurssivaliokunta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti