torstai 6. huhtikuuta 2017

Olympialaisista oikeustieteelliseen

Oli helmikuu 2014 ja olin juuri kotiutunut Suomeen Sotšin olympialaisista. Jälleen yksi kilpailukausi sekä olympiadi oli osaltani ohitse ja takki oli tyhjänä. Kuluneen kauden vastoinkäymiset fyysisellä ja henkisellä puolella olivat vaatineet veronsa ja synnyttivät vahvan halun tehdä jotain muuta; olin täyttämässä 25, enkä ollut tehnyt muuta kuin laskenut kilpaa lumikourussa.
Isäni toimi henkilökohtaisena valmentajanani urani alkuvaiheessa ja olen voinut luottaa hänen neuvoihinsa nousu- ja laskusuhdanteissa. Kun tiedustelin hänen mielipidettään yli kymmenen vuotta jatkuneen kilpaurheilu-uran lopettamisesta, keskustelun merkittäväksi teemaksi nousi oikeustieteiden opiskelu Lapin yliopistossa. Opiskelijan arki kuulosti dramaattiselta muutokselta ammattilaisurheiluun verrattuna – jo peruskoulusta lähtien olin tottunut tekemään kaiken urheilun ehdoilla.
En ollut koskaan pitänyt oikeustieteellistä koulutusta ja lakimiehen uraa itselleni mielekkäänä vaihtoehtona. Oikeustiede tuntui tylsältä, eikä tarjonnut muunlaisia mielleyhtymiä kuin oikeusavustajat kauhtuneissa puvuissaan virastojen koruttomilla käytävillä. Eikä ajatus muuttaa Rovaniemelle porojen ja lapinmiesten keskelle herättänyt sekään erityisemmin innostusta. Kaikesta huolimatta päätin tässäkin asiassa noudattaa mentorini neuvoa ja asettaa tavoitteekseni menestyä kevään pääsykokeissa.

Kun kyse oli ainoastaan kerran vuodessa olevasta mahdollisuudesta, halusin satsata siihen kaiken, ettei jäisi mitään seliteltävää jälkikäteen. Huomasin ainejärjestömme Artiklan järjestävän valmennuskursseja pääsykoetta varten ja ilmoittauduin sekä intensiivikurssille että luku- ja vastaustekniikkakurssille. Intensiivikurssi toimi erinomaisena lisänä omatoimisen opiskelun ohelle, koska siellä oli mahdollista käydä yhdessä läpi haastavimmat osuudet. Lisäksi kurssin väli- ja loppukoe valmistivat henkisesti pääsykokeeseen ja niiden avulla pystyin seuraamaan omaa kehitystäni kurssin aikana. Pääsykokeen kynnyksellä pidetyt kertauspäivät viimeistelivät kuluneiden kuukausien aikana hankitun osaamisen, jonka jälkeen jäi vielä aikaa virittää itsensä optimaaliseen suorituskykyyn pääsykoetta ajatellen. Itse pääsykoesuoritukseen liittyen pidin erittäin hyödyllisenä luku- ja vastaustekniikakurssia, jossa opetettiin oikeudellisluonteisiin kysymyksiin vastaamista; vastaustekniikan oppimisen jälkeen sisäänpääsyhaaveet eivät tulleet kaatumaan ainakaan vastausteknisiin seikkoihin.

Artiklan valmennuskurssit ja kymmenkertainen pääsykoekirjan läpikahlaus takasivat menestymisen pääsykokeessa ja opiskelupaikan oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Oikeustieteiden opiskelu on tarjonnut minulle sopivasti haastetta ja olen päässyt työskentelemään saman henkisten ihmisten kanssa erilaisissa projekteissa sekä opiskeluissa että niiden ulkopuolella. Olen kolmen opiskeluvuoden aikana kasvanut juridiikkaan kiinni ja näen tulevaisuuteni sen parissa selkeämpänä kuin koskaan. Ehdin vuosien aikana myös kiintyä opiskelupaikkakuntaani Rovaniemeen, joka tarjoaa pittoreskien tunturimaisemien lisäksi erinomaiset puitteet eri liikuntalajien harrastamiseen.


Ilkka-Eemeli Laari, entinen olympiaurheilija ja tuleva oikeustieteiden maisteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti