maanantai 24. huhtikuuta 2017

Vinkkejä pääsykokeeseen valmistautumiseen

Pääsykokeeseen on nyt alle neljä viikkoa aikaa. Olet ehtinyt saada pääsykoemateriaalista jo hyvän kokonaiskuvan, joten viimeistään nyt on aika ryhtyä tositoimiin. Annan seuraavaksi konkreettisia työkaluja pääsykoekirjojen opiskeluun. Olen soveltanut itse niitä kaikkia pääsykokeeseen valmistautuessani keväällä 2014. Poimi kuitenkin alla olevasta vain itsellesi sopivat lukuvinkit.
1) Opiskele riittävästi ja sitkeästi. Itse opiskelin viimeiset kaksi kuukautta maanantaista lauantaihin klo 9–20 (kurssipäivinä klo 14 asti) ja sunnuntaisin 9–15. Kokonaisia välipäiviä ei tuona aikana ollut. Päivä sisälsi tunnin ruokatauon ja pari pidempää kahvitaukoa. Lisäksi pidin noin 10 minuutin tauon aina noin 45–60 minuutin välein, vaikka en olisi sitä tuntenut tarvitsevanikaan. Näin varmistin, että jokainen opiskelupatteri on yhtä tehokas.

2) Pääsykokeeseen valmistautumisen ei tarvitse olla pelkkää lukemista, vaan se voi olla erilaista ja vaihtelevaa kirjojen sisällön kanssa työstämistä. Voit tehdä muistiinpanoja, miellekarttoja ja kuvia. Voit ripustaa ne kotona seinille tai eri huonekaluihin, kuten vessan peiliin. Siten muutat elinympäristösi oppimista tukevaksi. Voit myös lukea ääneen, nauhoittaa tekstiä tai vaikka opettaa asioita jollekin. Voit tehdä tehtäviä. Bussimatkalla valmennuskurssipaikalle voit käydä asioita mielessäsi läpi. Pääsykokeessa ei kysytä kuinka monta kertaa olet lukenut kirjat läpi, vaan kuinka hyvin niiden sisällön osaat.

3) Tee kirjaan merkintöjä, jos se auttaa sinua. Itse merkitsin vihreällä korostusvärillä pääsäännöt, oranssilla poikkeukset, punaisella käsitteet/periaatteet ja keltaisella käsitteiden/periaatteiden selitykset sekä muut mielestäni tärkeät asiat. Tein kaikkiin tekstikappaleisiin omat väliotsikot, jotka siirsin kopioituun sisällysluetteloon. Jokaisella lukukerralla (paria ensimmäistä lukuun ottamatta) tein joitakin merkintöjä kirjaan.

4) Zippaa eli tiivistä tieto. Voit tehdä sen esimerkiksi keksimällä muistisäännön tai yhdistämällä kokonaisuuteen kuuluvat asiat johonkin piirtämääsi tai tulostamaasi kuvaan, kuten eläimen eri ruumiinosiin. Mitä älyttömämpi syntyvä mielikuva on, sitä parempi. Riittää, kun osaat pääsykokeessa yhdistää kysytyn asian oikeaan zippiin, jonka jälkeen purat tarvittavat tiedot muistisäännön tai esimerkiksi kuvan kautta vastauspaperille.

5) Palauta asiat mieleen yhä uudelleen. Aloita päivä tutkimalla edellisenä päivänä lukemasi asiat. Voit käyttää siihen pari tai kolmekin tuntia, jos tarve vaatii. Mitä useammin palaat samaan asiaan, sen parempi. Testaa myös välillä, mitä muistat edellisestä päivästä tai juuri lukemastasi. Sen voit tehdä esimerkiksi miettimällä pääkohdan läpi mielessäsi, ennen kuin täydennät sen katsomalla kirjaa. Yritä seuraavalla kerralla muistaa taas enemmän.

6) Selaa koko artikkeli läpi silmäillen, kun olet lukenut sen kokonaan. Näin kannattaa tehdä myös ns. lepääville artikkeleille aina välillä silloin, kun ne eivät ole opiskelun kohteena. Näin palautat ne mieleen ja varmistat, että et unohda jo opettelemaasi.

7) Hahmota kokonaisuus ja asioiden suhteet. Pidä kopio sisällysluettelosta koko ajan lukemisen aikana esillä ja seuraa missä menet. Täydennä sisällysluetteloa alaotsikoin ja opettele sisällysluettelo etuperin ja takaperin. Sinun on tiedettävä, minkä otsikon alle mikäkin asia kuuluu, tai yhdistyykö se useampaankin asiaan. Jos se yhdistyy, aina parempi. Silloin säästät muistikapasiteettia ja olet ymmärtänyt lukemasi. Vilkaise myös päivän aikana tasaisin väliajoin kirjaa taaksepäin ja muistele, mitä olet lukenut. Erityisesti nyt pääsykokeessa yhtenä aiheena oleva panttioikeus on kerroksellinen kokonaisuus, joka nivoutuu lopulta yhteen.

8) Lue tarkasti. Pääsykokeessa vaaditaan tarkkoja vastauksia, eikä omin sanoin kertominen riitä. Opettele termit oikein.

9) Kohtaa asiat, joita et osaa. Älä siis jumitu ja tuudittaudu helppoihin asioihin ja niihin, jotka jo osaat. Varmista vain tasaisin väliajoin, että ne pysyvät mielessä. Jos et ymmärrä jotakin asiaa, on se nyt viimeistään otettava haltuun. On hankala muistaa ja mahdotonta soveltaa oikeussääntöä, jota ei ymmärrä. Kysy vaikeita kohtia valmennuskurssin opettajalta, tutulta juristilta tai vaikka kurssikaverilta.

10) Älä luovuta ja luota itseesi. Heikkoina hetkinä kuuntele jotakin tsemppibiisiä tai ajattele vaikka aiempia elämäntilanteita, joista olet sitkeydellä selvinnyt. Jos lukemisesta ei kuitenkaan tule kerta kaikkiaan mitään, ota suosiolla pieni irtiotto ja käy vaikka kävelyllä. Tärkeintä on, että nouset takaisin jaloillesi ja nostat leuan rinnasta. Jos takapakkia tuli, älä jää märehtimään menneitä ja miettimään hukattua aikaa, vaan jatka siitä mihin jäit.

Aivan kaikkea pääsykokeessakaan ei tarvitse osata. Sinun ei myöskään tarvitse olla paras. Ei edes toiseksi tai kolmanneksi paras. Tee vain parhaasi ja katso mihin se riittää. Opiskelupaikka oikeustieteellisessä tiedekunnassa on ehdottomasti jokaisen hikipisaran arvoinen.
Oikein paljon tsemppiä pääsykoekevääseen!

Alexandra Kauppi
Helsingin valmennuskurssituutori

Mikäli haluat yllä olevista tarkempia vinkkejä tai haluat muuten vaan vaihtaa ajatuksia pääsykokeesta, voit laittaa viestiä osoitteeseen alexandra.kauppi(at)gmail.com.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti