maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kolmas kerta toden sanoo!

Olen Tanja, Tampereelta kotoisin oleva 23-vuotias fuksi. Toimin tänä keväänä Rovaniemen valmennuskurssituutorina, ja kerron tässä teille omasta hakemisestani sekä muutamia vinkkejä tulevaan kevääseen.

Minun kohdallani sananlasku ”kolmas kerta toden sanoo” osuu täysin kohdalleen. Aloitin oikeustieteellisen tavoittelun keväällä 2014. Kirjoitin samaisena keväänä ylioppilaaksi, enkä oikeastaan tiennyt, mihin olin ryhtymässä. Valmennuskurssilla vasta silmäni aukesivat ja tajusin, mitä sisäänpääsy todella vaatii. Ensimmäisellä kerralla ovet eivät auenneet, mutta halu päästä oikikseen vain kasvoi entisestään. Toisella kerralla olin tietoisempi tulevasta ja päätin, että tänä keväänä teen kaikkeni ja enemmän, ettei tarvitsisi katua jälkeenpäin. Sinä keväänä vedin itseni piippuun. En pitänyt juurikaan taukoja taikka lepopäiviä, laskin lukutunteja sekuntikellon kanssa ja niinhän siinä sitten kävi, että stressi vei voiton. Koulupaikkaa ei toisellakaan kerralla irronnut.

Muutin syksyllä 2015 Rovaniemelle, jotta voisin valmistautua tulevaan kevääseen avoimen opintoja tekemällä. Tästä oli itselleni erittäin paljon hyötyä. Ensinnäkin sen vuoksi, että löysin itselleni sopivan lukutavan. Lisäksi sain motivaatiota katsellessani koko vuoden artiklalaisten menoa. Helmikuussa kirjojen ilmestyttyä olin valmis tulevaan ja päätin, että tänä vuonna pääsen sisään.


Tässä muutama vinkki viime keväältä:

  

Suunnittele

Kolmas hakukertani lähti käyntiin erittäin rauhallisesti, koska tiesin mitä oli tulossa. Olin tehnyt itselleni lukusuunnitelman, jotta pystyisin paremmin suunnittelemaan kevään kulkua ja tietäisin koko kevään ajan, missä mennään. Lukusuunnitelmasta kannattaa tehdä sellainen, jota pystyt noudattamaan ilman paineita.Tee oman jaksamisesi mukaan

Aivot tarvitsevat lepoa, joten riittävien yöunien ja taukojen merkitystä ei voi korostaa liikaa! Aikaisemmista hakukerroista viisaampana painotin omaa jaksamistani ja luin sen sallimissa rajoissa.


Panosta laatuun, älä määrään

Jätin sekuntikellon pois ja lopetin kellon tuijottamisen. Tein lukusuunnitelmastani sellaisen, että luin tietyn alueen tiettynä päivänä. Tällöin pystyin tehokkaasti opettelemaan tietyn pätkän ja käyttämään kappaleisiin riittävästi aikaa.
  

Älä keskity siihen, mitä vieruskaveri touhuaa

Ehkä tärkein asia, minkä kolmannella kerralla opin oli se, että luotin omaan osaamiseeni ja lukutyyliini, enkä keskittynyt muiden tekemisiin.

Mieti mikä sinua motivoi

Motivaatio potkii sinua eteenpäin. Kun motivaatio on kadoksissa mieti asioita, joiden takia pyrit oikikseen. Aina kun minulla oli motivaatio hukassa, kysyin itseltäni: ”Haluatko tehdä tämän taas ensi vuonna uudestaan?”.

Muistakaa edelleen, että lukutyylejä on yhtä monta kuin hakijaakin! Tsemppiä kaikille tulevaan koitokseen ja nähdään ensi syksynä!


Tanja Repo, Rovaniemen valmennuskurssituutori


Jos tulee kysyttävää lukemisesta tai ihan mihin muuhun vaan liittyen, laita ihmeessä sähköpostia kevään aikana! tarepo(at)ulapland.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti