tiistai 24. marraskuuta 2015

Hakemassa oikikseen?


Oikeustieteelliseen hakeminen ei itsessään ole mitenkään vaikea prosessi. Sisäänpääsy sen sijaan vaatiikin jo pitkäjänteisyyttä, sitkeyttä ja järjestelmällisyyttä, mutta mahdotonta sekään ei ole. Jouduin itse hakemaan kolme tuskallista kertaa ennen sisäänpääsyä, joten minua ei voi varsinaisesti kutsua miksikään onnistuneen hakemisen malliesimerkiksi. Hakeminen kaatui kahdella ensimmäisellä kerralla puutteisiin opiskelutekniikassa, mutta lopulta otin virheistä opikseni ja kolmannella kerralla pääsinkin sisään kirkkaasti. Tarkemmin omasta hakuprosessistani kirjoitin tähän blogiin jo viime keväänä.

Varsinaisia sisäänpääsyvinkkejä kannattaakin varmaan ensisijaisesti kysyä kevään valmennuskurssitutoreiltamme tai muilta blogimme kirjoittajilta, joista monet onnistuivat tässä vaativassa suorituksessa jo ensimmäisellä tai toisella hakukerralla, mutta Artiklan vuoden 2016 valmennuskurssivastaavana pystyn toivottavasti vastaamaan muihin mieltänne askarruttaviin kysymyksiin hakemisesta ja erityisesti valmennuskursseistamme. Tässä blogissa tullaan viime kevään tapaan julkaisemaan tekstejä monista erilaisista elämäntilanteista tulevilta oikeustieteilijöiltä, jotta saisitte käsityksen siitä, kuinka monenkirjava joukko sisään päässeiden ryhmä lopulta onkaan. Itse ajattelin tällä kertaa keskittyä hakemista pohtivalle tärkeisiin päivämääriin ja muutamiin yleisiin asioihin, jotka monia varmasti askarruttavat.

Ensinnäkin tärkeimpiä päivämääriä, joilla voi lähteä kalenteria täydentelemään: 

Artiklan valmennuskurssien ilmoittautuminen alkaa 1.12.2015
Tieto valintakoevaatimuksista julkistetaan 20.1.2016
Yhteishaku alkaa 16.3.2016
Yhteishaku päättyy 6.4.2016 kello 15.00
Erityisjärjestelyjä valintakokeeseen tulee hakea 20.4.2016 kello 15.00 mennessä
Artiklan luku- ja vastaustekniikkakurssi järjestetään 5.-6.3.2016 ja 9.-10.4.2016
Artiklan intensiivikurssi alkaa 30.3.2016
Valmennuskurssien välikoe pidetään 21.4.2016
Valmennuskurssien loppukoe pidetään 9.5.2016
Valmennuskurssien kertauspäivät 11. ja 12.5.2016
Valintakoe järjestetään tiistaina 24.5.2016
Valinnan tulokset julkistetaan viimeistään 1.7.2016

Valintakoe järjestetään tällä kertaa Rovaniemellä, Helsingissä, Oulussa ja Tampereella. Artiklan intensiivikurssit järjestetään myös samoilla paikkakunnilla. Valintakokeen kysymykset voivat olla esimerkiksi oikeustapaus-, essee-, aineisto- tai monivalintakysymyksiä. Valintakoe sisältää viisi kysymystä, joista pisteitä voi saada seuraavasti: kysymyksestä numero yksi enintään 20,0 pistettä ja kysymyksistä numerot 2-5 jokaisesta enintään 15,0 pistettä. Valintakokeesta on mahdollista siten saada enintään 80,0 pistettä.

Vuonna 2016 Lapin yliopiston oikeustieteelliseen on ensimmäistä kertaa käytössä ensikertalaiskiintiö. Tiedekuntaan otetaan vuonna 2016 suorittamaan sekä oikeusnotaarin että oikeustieteen maisterin tutkintoa 140 uutta opiskelijaa. Ensikertalaiskiintiössä valitaan 105 ja ei-ensikertalaiskiintiössä 35. Lisäksi voidaan valita enintään 3 saamen kielen taitoista opiskelijaa. Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevaksi ei katsota henkilöä, joka on suorittanut korkeakoulututkinnon suomalaisessa korkeakoulussa. Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevana ei myöskään pidetä korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkavasta koulutuksesta vastaanottanutta henkilöä. Ensikertalaisten kiintiö on asetettu todella suureksi verrattuna muihin hakijoihin, mikä korostaa valmennuskurssien roolia erityisesti vanhempien hakijoiden keskuudessa, joilla monella on jo jokin korkeakoulututkinto takana. Toisaalta valmennuskurssit ovat aina myös ensikertalaisille tärkeitä, jotta pääsykokeissa vaadittava vastaustekniikka hioutuisi kuntoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Hakukohteeseen valitaan opiskelijat ensin yhteispistejonosta ja sen jälkeen koepistejonosta. Yhteispistejonossa valitaan 105 hakijaa, joista 79 ensikertalaista ja 26 ei-ensikertalaista. Koepistejonossa 35 hakijaa, joista 26 ensikertalaista ja 9 ei-ensikertalaista. Tarkemmat yksityiskohdat yhteispisteiden määräytymisestä, vuoden 2016 valintaopas, vuoden 2015 pisterajat sekä aikaisempien vuosien valintakokeet löytyvät sivustolta Lapin yliopiston sivuilta täältä.

Yhteishaun hakulomake täytetään nykyään osoitteessa opintopolku.fi. Toivottavasti saitte tästä lyhyestä infopaketista edes yleiskäsityksen siitä, mitä hakukevät tulee pitämään sisällään. Tärkeintä on, että ette jäisi hakemisenne kanssa yksin, vaan pyrkisitte luomaan ympärillenne turvaverkon, joka kantaa läpi kevään ja vielä tulostenkin ilmestyttyä. Valmennuskursseille tulemista vielä miettivien kannattaa kuitenkin muistaa, että valmennuskurssi on vähän kuin tapaturmavakuutus: jonain päivänä sen ottamatta jättäminen voi harmittaa. 

Ystävällisin terveisin ja kevättä innolla odottaen,
Jussi Kiiski
Valmennuskurssivastaava 2016
Artikla ry
PS. Kyllä minulta saa kysyä niitä sisäänpääsyvinkkejäkin. Kaikki kysymykset ovat tervetulleita.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Kun olen ilmottautunut kurssille niin tuleeko sieltä jonkinlainen vahvistus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä, ilmoittautumisesta tulee vielä jälkikäteen vahvistus.

      Poista