sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tuutorin ajatuksia hakukeväästä


Kirjat ovat tulleet jo jonkin aikaa sitten ja monella alkaa toivottavasti olemaan jonkinlainen käsitys niiden sisällöstä. Ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa hätääntyä, vaikka asiat tuntuisivat vaikeilta tai niitä ei ymmärtäisi ollenkaan. Siinä tilanteessa kannattaa vaan siirtyä eteenpäin ja palata vaikeisiin asioihin myöhemmin uudella lukukierroksella. Itse tein viime keväänä näin ja se toimi! Tämän lisäksi tietenkin kurssien opettajat auttavat teitä epäselvien asioiden kanssa. Kannattaa myös pyrkiä kehittämään lukutekniikkaa jos siltä tuntuu, sillä aikaa on hyvin jäljellä. Tässä vaiheessa kevättä tärkeintä on pyrkiä ymmärtämään asiat ja pitää pää kylmänä. Toimivia tapoja ovat vaikkapa omat piirustukset, kaaviot tai ihan mikä tahansa, mistä voi kerrata asian. Ideana ei tällöin ole päntätä, vaan muistella miten ymmärsi asian.

Motivaation ylläpito läpi kevään on haastavaa, mutta tärkeää. Siihen auttaa paitsi ajatus sisäänpääsystä, niin myös sopiva määrä vapaapäiviä ja rentoutuminen. Niinkin raskas ja pitkäjänteinen projekti, kuin sisäänpääsy oikikseen vaatii paitsi raakaa ja kovaa työtä, niin paitsi nöyrtymistä siinä mielessä, että tuskin kukaan jaksaa paahtaa koko kevättä kellon ympäri pitämättä vapaapäiviä. Jo tehtyä työtä ei saa pilata sillä, että polttaa itsensä loppuun jossain vaiheessa. Virtaa täytyy varata viimeisille viikoille ennen pääsykoetta, sillä silloin ratkaistaan kuka pääsee sisään ja kuka ei, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Vaikka tehtävien teko tuntuukin monesti ajan haaskaukselta, se ehdottomasti kannattaa. Omalla kohdallani tällöin asiat todella loksahtelivat paikoilleen ja kokonaisuus hahmottui. Tehtäviä kannattaa varsinkin alkuvaiheessa tehdä kirjan kanssa, eikä ole huono ajatus tehdä sama tehtävä moneen kertaan. On erittäin motivoivaa huomata, kun ensimmäisellä kerralla vaikealta tuntunut tehtävä tuntuukin seuraavalla tai kolmannella kerralla paljon helpommalta!

Sisäänpääsy ei vaadi muuta kuin työtä ja hieman tuuria pääsykokeessa. Tuuri on jotain mihin ei itse voi vaikuttaa, joten siitä ei kannata stressata. Siispä paras keino saada rauhallinen mieli on vain paiskia hommia ja rentoutua sopivassa suhteessa. Ja matka tavoitteeseen ei ole koskaan aivan tasainen.

 
Terveisin Helsingin tutorinne, Aki
aksalmel@ulapland.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti