keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Unelmia kohti ahkeruudella

Pääsykoekevään yksi odotetuimmista päivistä on usein se päivä, kun valintakoemateriaalit julkaistaan. Mielessä on saattanut pyöriä jo useamman viikon ajan ajatuksia siitä, mitä aiheita kirjat tänä vuonna käsittelevät. Materiaalin julkaisupäivästä alkaa noin kuukauden kestävä luku-urakka, jonka aikana tehdyn ahkeran opiskelun tulos testataan lopulta pääsykokeissa. 

Ensimmäiset päivät materiaalin julkaisusta menee pitkälti materiaaleihin tutustumiseen ja pikkuhiljaa aiheista alkaa hahmottumaan tarkempi käsitys. Alussa aiheet saattavat tuntua vierailta, hankalilta ja jopa sekavilta. Tätä ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä aiheet selkeytyvät varmasti seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Vaikka ensimmäisten lukukertojenkin jälkeen aiheet tuntuisivat itselleen vielä epämieluisilta tai todella vaikeilta ei todellakaan saa luovuttaa. Kannattaa myös pyrkiä sivuuttamaan ajatukset siitä, että joku muu osaisi asiat jo paremmin tai etukäteen, sillä pääsykoekeväänä ainut asia, jolla on merkitystä, on oma suorituksesi pääsykokeissa. Ahkeralla työllä on mahdollista saavuttaa unelmat ja tämä kaikki on omasta työstä kiinni. Kannattaa myös muistaa, että ensimmäisen viikon jälkeen ei olekaan tarkoitus osata kirjoja ulkoa vaan tärkeämpää on, että materiaaleista on tullut selkeämpi kuva ja oma luku-urakka on saanut hyvän startin.

Pääsykoemateriaaleja kohtaan kannattaa heti alusta asti asennoitua mahdollisimman ennakkoluulottomasti ja pyrkiä ottamaan kaikkia materiaaleja kohtaan kiinnostunut asenne. Tällä tavoin lukemisesta tulee paljon mielekkäämpää. Koska materiaalien aiheita tulisi lukea siten, että kaikista asioista osaa mahdollisimman kattavasti eikä mikään aihe jää vahingossakaan huomiotta, on tärkeää, ettei mitään aihetta ala välttelemään syystä tai toisesta. Viime vuonna, kun luin itse pääsykokeisiin, koin tämän tärkeimmäksi asiaksi lukemisessa ja pääsykokeissa onnistumisen kannalta. Innostunut asenne kantaa muutenkin pitkälle pääsykoekeväänä.

Luku-urakan alusta asti prosessiin kannattaa lähteä kovilla panoksilla, jotta varmasti pääsykokeiden jälkeen on tunne, että todella teki kaikkensa opiskelupaikan saamisen eteen. Itseään ei kuitenkaan ole tarkoitus kuluttaa loppuun missään vaiheessa lukukuukautta. On siis tärkeä muistaa levätä ja tehdä myös asioita, joista itse nauttii. Lukemista tasapainottavat asiat, kuten ulkoilu tai urheilu, on hyvä pitää luku-urakan alusta asti rutiineissa mukana, jolloin myös lukupäivät usein pysyvät järkevämmin aikataulutettuina myös luku-urakan loppu puolella. 


Erilaisia tunteita oman onnistumisen ja lukemisen suhteen saattaa tulla niin luku-urakan aikana niin alussa kuin viimeisilläkin viikoilla. Näinä hetkinä kannattaa kuitenkin muistuttaa itseään unelmistaan ja tavoitteistaan ja jatkaa täysillä eteenpäin. Todennäköisesti et myöskään ole ainoa hakija, joka tämän kaltaisia tunteita kokee. Itseään ei tule kuitenkaan verrata muihin missään vaiheessa luku-urakkaa. Kaikilla on erilaiset tavat opiskella ja toisilla todellinen oppiminen ja varmuus osaamisesta syntyvät vasta viimeisten päivien aikana. Yritän siis sanoa, että tehkää omaa suoritusta, tehkää parhaanne ja ennen kaikkea luottakaa itseenne!

Paljon tsemppiä kaikille hakijoille, te pystytte siihen!! <3

Tara Tuokko

Somevastaava, ensimmäisen vuoden oikkari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti