torstai 20. huhtikuuta 2023

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty 

Pääsykoekirjat saapuvat aivan pian. Nyt on vielä hyvää aikaa tehdä käytännön järjestelyjä, jotta luku-urakka sujuu mahdollisimman mutkattomasti. 

Ennen kirjojen saapumista kannattaa miettiä millaisia esteitä matkallesi saattaa sattua. Jos olet hakenut aikaisemmin, ole rehellinen itsellesi siinä, minkä olisit voinut tehdä paremmin. Tässä tekstissä käyn läpi asioita joita olen itse soveltanut hakiessani. 

Suurin osa ajasta kuluu seuraavien viikkojen ajan lukemisen parissa, joten muu elämä jää tietyssä mielessä ”tauolle”. Et luultavasti kerkeä näkemään kavereita ja perhettä yhtä usein kuin normaalisti. Et ehkä myöskään  kerkeä harrastamaan yhtä paljon, kuin normaalisti. Kannattaa siis ilmoittaa läheisille, että olet heidän käytettävissään vasta luku-urakan jälkeen ja ettet vastaa viesteihin ehkä niin nopeasti kuin yleensä. 


Ongelmana voi olla myös puhelimen/somen selaaminen. Kannattaa siis poistaa sovellukset, jotka vievät liikaa aikaasi. Voit myös irtisanoa esim. Netflix -tilauksen pääsykoelukemisen ajaksi. Voit lisäksi laittaa puhelimeen ruutuaikarajoituksen. Puhelin kannattaa myös jättää toisen huoneeseen tai laittaa laatikkoon lukupäivän ajaksi. Lukutauon aikana puhelimen selaaminen ei ehkä ole kaikista paras tapa rentoutua tai palautua. 

Kannustan vahvasti myös oman lukunurkan rakentamiseen. Itse halusin erillisen tilan lukemiselle, joten tein lukunurkan vaatehuoneeseen. Keittiönpöytä tai sohva eivät välttämättä ole parhaita paikkoja lukemiselle, koska ne yhdistyvät mielessämme rentoutumiseen. Tauot on hyvä pitää muualla kuin lukemiselle pyhitetyssä paikassa. Jos lukeminen puuduttaa, voit käydä vaikka kirjastossa lukemassa tai tehdä itselle tai kaverille kertaustehtäviä. Panosta myös kivoihin muistiinpanovälineisiin! 

Siivoa kämppä ennakkoon ja käy ruokakaupassa. Voit tehdä ruokaa valmiiksi pakkaseen jolloin säästät aikaa ja vaivaa lukupäivinä. Itse tein myös alustavat ruokalistat joka viikolle, niin tiesin valmiiksi, mitä ostan kaupasta. 

Käy ennakkoon tutustumassa pääsykoepaikkaan, jos se on mahdollista. Katso kauan aikaa sinulla menee matkustaa pääsykoepaikalle. Selvitä minne voit jättää pyörän tai parkkeerata auton taikka millä bussilla pääset pelipaikoille. Tämä kaikki vähentää stressiä pääsykoepäivästä. 

Tee jonkinlainen lukusuunnitelma tai päiväsuunnitelma. Asettamalla päivittäisiä tavoitteita, voit seurata edistymistäsi. Kun päivän tavoitteet on suoritettu, voit jäädä hyvillä mielin vapaa-ajan viettoon. Aikatauluta kalenteriin myös itselle mieluisia asioita. Oppiminen on helpompaa, kun aivot saavat välillä levätä. Tapoja ladata akkuja on monia. Koita miettiä mitkä ovat juuri sinulle sopivia. Onko se sitten kavereiden näkeminen, liikunta tai vaikkapa pelaaminen. Tauon jälkeen et malta päästä takaisin lukemaan.Lukuaikataulua tehdessäsi ole rehellinen itsellesi. Älä aseta epärealistisia tavoitteita, joita et saavuta. Saat vain pahan mielen itsellesi ja motivaatiosi saattaa laskea. Itse olen melko hidas lukemaan, joten en pysynyt alkuperäisessä lukusuunnitelmassani. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää lukemansa, joten älä ota stressiä, jos muut etenevät nopeammin. ”Hauki on kala” -tyylillä lukeminen ei vie hirveän pitkälle. 

Tee harjoituspääsykoe ja koita tehdä koetilanteesta mahdollisimman todenmukainen. Hanki eväät, aloita koe samaan aikaan kuin pääsykoe olisi ja aseta itsellesi aikaraja. Voit vaikka tehdä itse itsellesi pääsykokeen vaikeaksi kokemistasi asioista, ottaen mallia viime vuosien kokeista. Älä säikähdä, vaikka harjoituspääsykoe menisi huonosti. Kouluun päästäksesi pääsykokeen ei tarvitse mennä täydellisesti. Voi olla, että kokonainen tehtävä menee täysin nollille, mutta pääset silti kouluun. 

Loppuun haluan vielä jakaa ”vinkin”, mikä teki mielestäni suuren eron oman kouluun pääsyni kannalta. Päätä jo ennen lukemisen aloittamista, että teet kaikkesi ja, että vaikka mikä on et lopeta itseesi uskomista. Sinun taitosi ja kykysi ovat aivan varmasti riittävät. Kun teet sinnikkäästi töitä ja annat kaikkesi, kova työ palkitaan. Mene kokeeseen hyvillä fiiliksillä ja pitämään hauskaa: pääset vihdoin näyttämään mihin sinusta on!

- Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti