perjantai 14. huhtikuuta 2023

Henkinen valmistautuminen pääsykokeeseen 

 

Oikeustieteellisen pääsykoekevättä voisi kutsua nopeaksi sprintiksi: kuukauden aikana tulee sisäistää kohtalaisen suuri määrä tietoa hyvinkin sanatarkasti. Toisaalta se tuntuu ikuisuuden kestävältä maratonilta, etenkin jos takana on vuoden odottelu edellisen pääsykokeen aiheuttaman tappion jäljiltä. Oikeustieteelliseen hakeminen pääsykokeen kautta asettaa kaikki paineet kirjojen julkaisemisen jälkeiseen kuukauteen ja tähän on hyvä valmistautua henkisesti. Kuukauden aikana oppii itsestään paljon ja se on tietyllä tapaa hyvin antoisaa aikaa, mutta myös melkein poikkeuksetta raskasta ajanjaksoa jokaiselle hakijalle. 


Henkinen valmistautuminen pääsykokeeseen on aivan yhtä tärkeää kuin esimerkiksi luku- ja vastaustekniikan hiominen sekä aineistotehtävien harjoittelu koetta varten. Jokaisen on hyvä tehdä itsetutkiskelua ja pohtia, mikä on itselleen sopivin tapa selviytyä stressistä ja mitä tehdä, kun mahdollinen lamaantuminen tapahtuu. Nämä ovat normaaleja tunteita lukuprosessin aikana, mutta varautumalla näihin etukäteen voit helpottaa omaa taakkaasi.  



Asiat, joita usein painotetaan ennen pääsykoeurakkaa ovat riittävä lepääminen sekä rentoutuminen. Näin varmistat, ettet ole heti kirjojen julkaisemisen jälkeen uupumispisteessä ja sinulla on oikeasti energiaa oppia uusia asioita. Ollessasi rentoutunut luku-urakan alkaessa, sinun on myös helpompi käsitellä mahdollisesti suurentuvaa stressitaakkaa. Tämä on kuitenkin myös ehdottoman tärkeää lukukuukauden aikana. Varmistamalla itsellesi vapaapäiviä tai edes kevennettyjä lukupäiviä, jolloin teet jotain itsellesi tärkeää, saat taas energiatasojasi nostettua ja pidettyä motivaatiota yllä. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisesti arvioitavissa, toiset selviävät pitämättä yhtäkään vapaapäivää. Tärkeintä on tarkastella oman lukemisen laadukkuutta, useimmiten väsymyksen ja levon tarpeen huomaa siinä, kun asiat eivät tunnu enää jäävän mieleen ja lukeminen vain puistattaa. 

 

Pääsin itse valintakokeen kautta sisälle vuonna 2021 ja omasta henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen oli suuri tekijä sisälle pääsyn kannalta. Ennen pääsykokeita tein itselleni motivaatiokirjeen, joka oli hetkiä varten, kun epäilys omista kyvyistä ja motivaatiosta tulivat käsille. Kirjettä lukiessani palasin hetkeen, jolloin kirjoitin sitä innoissani valmiina tekemään kaikkeni koulupaikan saamiseen. Tästä sai lisää puhtia jatkaa vaikeimpienkin hetkien läpi. 

On myös hyvä muistuttaa itselleen, että kaikilla on epämotivoituneita hetkiä, jolloin luovuttaminen pyörii mielessä. Lukemalla pelkästään motivaation varassa ei kuitenkaan pääse kovinkaan pitkälle ja ainoa asia millä jaksat jatkaa eteenpäin, on itsekuri. Tällöin kannattaa keksiä itselleen vaihtoehtoisia motivaationlähteitä, joilla palkitsee itsensä lukupäivän jälkeen tai oppiessaan uuden asian. Näissä hetkissä auttoi myös tarkka lukusuunnitelma: asettaessasi itsellesi päiväkohtaisia tavoitteita, voit jäädä hyvillä mielin vapaalle saavuttaessasi ne.  


Itse pääsykoetilannetta kannattaa mielessään harjoitella etukäteen. Pääsykokeet kuitenkin noudattavat samaa kaavaa, joten voit viime vuoden kokeiden avulla pohtia, miten mahdollisesti etenet kokeessa. Tämä voi rentouttaa tietäessäsi, miten pääsykokeessa etenet ja kuinka paljon sinulla on tehtäväkohtaisesti aikaa. Myös ajankäyttöä voi esimerkiksi valmennuskurssilta saatavien tehtävien kanssa treenata. Tiedostaessasi omat vahvuudet ja heikkoudet koetilanteessa, osaat ottaa ne huomioon, joka helpottaa valmistautumistasi. 

Loppuun haluan sanoa, että luottakaa itseenne ja omaan tekemiseenne, sillä se kantaa pitkälle. Epätoivon hetkiä tulee, mutta ne kuuluvat jokaisen matkaan ja tärkeintä on vain tapa, miten niitä käsittelee. Tsemppiä jokaiselle ketä tänä vuonna hakee ja nähdään yliopiston käytävillä! 


Janette Ylinen,  

toisen vuoden artisti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti