Mitä jos en onnistu ylioppilaskirjoituksissa? Tämä kysymys on varmasti monen abin mielessä tänäkin keväänä. Ylioppilaskirjoituksille on annettu enemmän ja enemmän painoarvoa vuosi vuodelta. Nykyään todistuksella voi päästä suoraan unelmien koulupaikkaan. Kuitenkin läheskään kaikki eivät kirjoita niin hyviä papereita, joilla pääsisi suoraan esimerkiksi oikikseen. Mitä sitten? Onko ajatus oikeustieteelliseen sisäänpääsystä tuhoon tuomittu, jos ei kirjoitakaan L:n papereita? Ei tietenkään ole: oikikseen pääsee yhä 60 prosenttia pääsykokeilla.
Jos ylioppilaskirjoitukset eivät menneet haluamalla tavalla, kannattaa ne unohtaa. Arvosanoilla ei tule olemaan mitään väliä. Ainoa kenestä ylioppilasarvosanat voivat tuntua maailmaa mullistavalle, on sinä itse. Siksi pettymys kirjoituksista kannattaakin unohtaa ja siirtää katse kohti tulevaa. Suurin osa pääsee yhä yliopistoon pääsykokeilla. Jos tavoitteena on sisäänpääsy oikikseen, peli ei todellakaan ole menetetty epäonnistumalla ylioppilaskirjoituksissa, vaan peli vasta alkaa pääsykoekirjojen saapuessa. Kannattaakin panostaa pääsykoeurakkaan ja siirtää ajatukset jo kohti sitä.
- Älä ala panikoimaan: kaikki varmasti järjestyy.
- Jos pääsykoelukeminen on kesken, pidä pieni tauko ja käy esimerkiksi kävelyllä virkistämässä aivoja.
- Muista, että muita on samassa tilanteessa --> edelleen 60 prosenttia pääsee oikikseen valintakokeen kautta.
- Jos arvosana tuntuu ylitsepääsemättömälle, muista, että voit käydä korottamassa tai uusimassa aineen. Mitään peruuttamatonta ei ole päässyt tapahtumaan.
- Keskitä
ajatukset taas takaisin nykyhetkeen ja unelmien koulupaikan tavoitteluun. Pääsykoe
on yhtä lailla samanlainen mahdollisuus sisäänpääsyyn kuin todistusvalinta.
Helposti ajattelemme, että olemme ainoita kenelle voi käydä näin. Itselle kannattaa kuitenkin muistuttaa, että monet muut nuoret käyvät läpi samoja ajatuksia ja fiiliksiä. Arvosanaharmitukseen voikin hakea vertaistukea esimerkiksi lukiokavereiltaan tai mahdolliselta valmennuskurssilta muilta hakijoilta. Ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä omassa päässä niistä saattaa muovautua paljon isompia ongelmia kuin ne oikeasti ovat. Uskalla jutella muille omista tuntemuksista. Epäonnistumiset ovat myös hyvästä. Niiden avulla oppii eikä jatkossa enää tee samoja virheitä. Epäonnistuminen ylioppilaskirjoituksissa ei ole maailman loppu, vaikka se hetkellisesti voi siltä tuntuakin. Itseään ei kannata soimata virheistä, vaan jatkaa pää pystyssä kohti pääsykoetta ja sisäänpääsyä oikeustieteelliseen.
apiiksi@ulapland.fi
Blogin ylläpitäjä 2022 ja ensimmäisen vuoden opiskelija
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti