maanantai 28. maaliskuuta 2022

Muutkin mokaa

Mitä jos en onnistu ylioppilaskirjoituksissa? Tämä kysymys on varmasti monen abin mielessä tänäkin keväänä. Ylioppilaskirjoituksille on annettu enemmän ja enemmän painoarvoa vuosi vuodelta. Nykyään todistuksella voi päästä suoraan unelmien koulupaikkaan. Kuitenkin läheskään kaikki eivät kirjoita niin hyviä papereita, joilla pääsisi suoraan esimerkiksi oikikseen. Mitä sitten? Onko ajatus oikeustieteelliseen sisäänpääsystä tuhoon tuomittu, jos ei kirjoitakaan L:n papereita? Ei tietenkään ole: oikikseen pääsee yhä 60 prosenttia pääsykokeilla.

Olin itse asettanut itselleni kovat tavoitteet ylioppilaskirjoituksia varten. Olin ajatellut, että minun on pakko saada tietyistä aineista tietyt arvosanat. Näin ei kuitenkaan ole. Ylioppilaskirjoitukset eivät määritä muuta kuin sen, millainen osaamistaso on jollakin hetkellä jostakin asiasta. Tulokseen vaikuttaa todella moni asia: terveydentila, jännittääkö, onko sattunut jotain, jonka takia ajatukset ovat muualla yms. Jonain toisena päivänä olisi samalla osaamisella voinut saada jonkun toisen tuloksen. Juuri siksi onkin tärkeää, että kirjoitukset voi uusia. Jos omiin arvosanoihin ei ole tyytyväinen, voi niitä halutessaan käydä korottamassa. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko korottamisessa järkeä. Jos korottaa jonkin aineen, auttaako se pääsemään kouluun vai korottaako aineen vain tietyn arvosanan takia. Ylioppilastutkintotodistusta ei tulla enää kyselemään lukion jälkeen. Kukaan ei tule koskaan arvottamaan ketään sen perusteella, millaisilla arvosanoilla on valmistunut lukiosta. Ainoa tilanne, jossa ylioppilastutkintotodistusta katsotaan, on silloin, kun mietitään, ketkä voisivat päästä yliopistoon suoraan todistuksella. Vaikka omat paperit eivät tähän ryhmään mahtuisikaan, ei sillä ole väliä. Moni muukin nuori jää todistusvalinnassa rannalle.

Jos ylioppilaskirjoitukset eivät menneet haluamalla tavalla, kannattaa ne unohtaa. Arvosanoilla ei tule olemaan mitään väliä. Ainoa kenestä ylioppilasarvosanat voivat tuntua maailmaa mullistavalle, on sinä itse. Siksi pettymys kirjoituksista kannattaakin unohtaa ja siirtää katse kohti tulevaa. Suurin osa pääsee yhä yliopistoon pääsykokeilla. Jos tavoitteena on sisäänpääsy oikikseen, peli ei todellakaan ole menetetty epäonnistumalla ylioppilaskirjoituksissa, vaan peli vasta alkaa pääsykoekirjojen saapuessa. Kannattaakin panostaa pääsykoeurakkaan ja siirtää ajatukset jo kohti sitä.

Pettymys voi olla suuri lopullisten arvosanojen saapuessa. Tästä ei kuitenkaan kannata lamaantua. Arvosanat saapuvat yleensä samaan aikaan, kun oikiksen pääsykoeurakka on kesken. Kannattaakin miettiä jo etukäteen, mitä jos arvosanat eivät olekaan toiveiden mukaiset. Tässä muutama vaihtoehtoinen vinkki:

- Älä ala panikoimaan: kaikki varmasti järjestyy.  

- Jos pääsykoelukeminen on kesken, pidä pieni tauko ja käy esimerkiksi kävelyllä virkistämässä aivoja.

- Muista, että muita on samassa tilanteessa --> edelleen 60 prosenttia pääsee oikikseen valintakokeen kautta. 

- Jos arvosana tuntuu ylitsepääsemättömälle, muista, että voit käydä korottamassa tai uusimassa aineen. Mitään peruuttamatonta ei ole päässyt tapahtumaan.

- Keskitä ajatukset taas takaisin nykyhetkeen ja unelmien koulupaikan tavoitteluun. Pääsykoe on yhtä lailla samanlainen mahdollisuus sisäänpääsyyn kuin todistusvalinta.

Helposti ajattelemme, että olemme ainoita kenelle voi käydä näin. Itselle kannattaa kuitenkin muistuttaa, että monet muut nuoret käyvät läpi samoja ajatuksia ja fiiliksiä. Arvosanaharmitukseen voikin hakea vertaistukea esimerkiksi lukiokavereiltaan tai mahdolliselta valmennuskurssilta muilta hakijoilta. Ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä omassa päässä niistä saattaa muovautua paljon isompia ongelmia kuin ne oikeasti ovat. Uskalla jutella muille omista tuntemuksista. Epäonnistumiset ovat myös hyvästä. Niiden avulla oppii eikä jatkossa enää tee samoja virheitä. Epäonnistuminen ylioppilaskirjoituksissa ei ole maailman loppu, vaikka se hetkellisesti voi siltä tuntuakin. Itseään ei kannata soimata virheistä, vaan jatkaa pää pystyssä kohti pääsykoetta ja sisäänpääsyä oikeustieteelliseen.


Aleksandra Piiksi

apiiksi@ulapland.fi

Blogin ylläpitäjä 2022 ja ensimmäisen vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti