keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Ei kolmas vaan neljäs kerta toden sanoo

Olin kuullut tarinoita, että suurin osa pääsee opiskelemaan oikeustieteitä pääsykokeella hakiessaan toisella tai kolmannella yrittämällä. Lisäksi on olemassa sanonta, että kolmas kerta toden sanoo. Ajattelin, että minäkin kuulun tähän ryhmään ja pääsen viimeistään kolmannella hakukerralla oikikseen. Koin jopa paineita siitä, että en saisi olla keskivertohakijaa huonompi. En kuitenkaan päässyt sisään vielä kolmannellakaan hakukerralla. Toisaalta jälkikäteen ajateltuna tämä oli jopa hyvä. 

Välivuosien aikana kerkesin sisäistää, että tärkeintä ei ole se, monennella hakukerralla pääsee opiskelemaan unelma-alaansa. Esimerkkinä se, että pääsykoekevään aikana voi sattua asioita, jotka voivat ratkaisevasti vaikuttaa motivaatioon tai mahdollisuuksiin opiskella. Tämän vuoksi ei kannata olla liian ankara itselleen. Välivuodetkin voivat olla hauskoja ja opettavaisia. Työelämässä kerkeää olla jopa liian monta vuotta ja alanvaihto sekä aikuisopiskelu ovat yleistyneet, joten kannattaa pyrkiä ajattelemaan, että elämässä kyllä kerkeää tehdä mitä haluaa.

Välivuosien aikana oli aikaa pohtia tulevaisuutta. Yritin miettiä muita minua mahdollisesti kiinnostavia aloja, mutta silti oikis pysyi aina ykkösenä. Hetken ajattelin esimerkiksi valtiotieteitä, psykologiaa ja viittomakielen tulkkia, mutta tulin lopputulokseen, että harmittaisi aina nähdä oikisopiskelijoita Bolognan punaisissa haalareissaan tai törmätä työelämässä juristeihin. Välillä jopa toivoin kiinnostuvani jostain toisesta alasta enemmän, sillä ei ole mahdotonta, että vuosien aikana unelmat muuttuvat. Välivuosien aikana voi oppia itsestään, ja löytää vielä enemmän oman alansa tai todeta oikiksen olevan ainoa oikea vaihtoehto. Lisäksi voit miettiä, sopisiko sinulle jokin toinen tapa hakea oikikseen opiskelemaan kuin pääsykoe.

Itse käytin välivuodet työskentelemällä ja matkustelemalla. Työskentely, matkustelu, avoimessa yliopistossa opiskelu tai vaikkapa vapaaehtoistyö voisivat olla hyviä ideoita välivuoden mielekkääseen kuluttamiseen. Kannattaa yrittää nauttia välivuosista, sillä ne ovat osa elämää. Töistä saa esimerkiksi rahaa, mikä helpottaa omilleen muuttoa ja oman elämän rakentamista. Välivuosienkin aikana voi tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä. Voi aloittaa uuden harrastuksen tai kehittää itseään. Välivuosi ja erityisesti pääsykokeessa epäonnistuminen voi harmittaa, mutta siitä pääsee kyllä yli. Tuli huomattua, että se alle vuosi, joka yhteisvalinnan tuloksien julkaisusta seuraavien pääsykoekirjojen julkaisuun oli, kului todella nopeasti.

Tietenkin joku voi kyseenalaistaa, sovitko alalle tai lähipiiri voi luoda paineita. Heidän mielipiteilleen tai ajatuksilleen ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Kukaan ei saa estää sinua hakemasta niin monta kertaa putkeen kuin haluat. Uskon, että kaikki halukkaat lopulta pääsevät. Minä pääsin neljännellä hakukerralla ja sinä voit päästä heti ensimmäisellä tai vaikkapa kuudennella kerralla, ja kun pääset, on sinulla todellakin oikeus iloita siitä!

Jos välillä tunnet itsesi muita huonommaksi tai hakuprosessin toivottomaksi, voit yrittää miettiä hyviä puolia:

-Tiedät, mikä sinua motivoi. 

Omia syitä oikikseen hakemiselleen on kerinnyt miettiä useamman vuoden. Lisäksi on mahdollista, että myöhemmillä hakukerroilla on huomattavasti motivoituneempi kuin ensimmäisellä.

-Sinulla on pohjatietoa oikeudellisesta ajattelusta, lakien rakenteesta ja eri oikeudenaloista yms.

Esimerkiksi omina hakuvuosinani oikeuslähdeoppi toistui pääsykoekirjoissa joka vuosi jossakin muodossa, joten siihen ei tarvinnut kuluttaa aikaa, kun se oli tuttu jo aiemmilta vuosilta.

- Pääsykoekirjoja on helpompi alkaa lukemaan, kun oikeudellinen teksti on tuttua ja osaa erotella oleelliset asiat epäoleellisista.

-On kokemusta pääsykoetilanteesta ja ajankäytöstä – tietää, mitä pääsykokeessa vaaditaan.

-Opitun tiedon myötä kiinnostus alaa kohtaan lisääntyy ja vahvistuu tunne, että kyseessä on itselle sopiva ala. Tämä lisää motivaatiota yrittää uudelleen.

-Tietää, mikä lukutekniikka toimii itsellä.

Hyväksi todettuja tekniikoita kannattaa hyödyntää.

-Kannattaa muistaa, että välillä sisäänpääsy voi olla vähän tuuristakin kiinni.

Kukaan ei voi muistaa pääsykoekirjojen jokaista sivua ulkoa. Eri ihmisillä on eri asiat eri tarkkuudella hallussa ja on melko sattumanvaraista, mitä asioita pääsykokeessa kysytään. 

 


Tsemppiä hakuun ja nähdään tiedekunnassa!

-Fuksi 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti