perjantai 25. helmikuuta 2022

Ajatuksia opiskelun ja arjen tasapainottamisesta

Se, kuinka paljon oikeustieteellisessä pitää opiskella voi tulla yllätyksenä, kun aloittaa opinnot. Täytyy tottua suorittamaan opintoja paljon itsenäisemmin kuin lukiossa. Heti uutena tulevat oppimispäiväkirjat, esseet, lähdeviittaukset, luennot ja varmasti se kaikista järisyttävin: tuhannen sivun tenttialueet. Kun opiskelu yliopistossa alkaa, elämä muuttuu todella paljon. Moni varmasti muuttaa uudelle paikkakunnalle ja mahdollisesti myös kauemmas omasta tukiverkostaan. Tämän kaiken keskellä täytyy tottua ihan uudenlaisiin opintoihin ja löytää uudenlaista arkirytmiä sekä itselle sopivat ja toimivat opiskelutekniikat. Samalla elämä muuttuu kuitenkin myös hyvällä tavalla, sillä mukaan tulee nimittäin opiskelijaelämä. Uusia kokemuksia, uusia ihmisiä, mahtavia muistoja ja pitkäaikaisia ystäviä. 

Itse käytän muutamia tiettyjä peruspilareita opiskelun ja vapaa-ajan tasapainottamiseksi. Aikataulutan paljon opiskelua ja muita tehtäviä hommia. Näin pysyn kärryillä kaikesta, mitä on saatava hoidettua. Käytän yleensä laajempaa, kuukausikohtaista kalenteria. Itseäni helpottaa hirveästi se, että näen yhdellä silmäyksellä, onko viikosta tulossa kiireinen. Jos viikko on kiireinen, kirjoitan itselleni to do -listan tehtävistä asioista, jotta mikään ei unohdu. Samalla minulle tulee todella tehokas olo, kun saan ruksata yli jo tehdyt asiat. Aina kun uusi kurssi alkaa, katson läpi koko kurssin sisällön ja aikataulutan tenttilukemiset niin, että jaan tenttialueen sivumäärän opiskelupäivien määrällä. Näin muodostuu jokaiselle päivälle tietty sivumäärä, mikä täytyy saada luettua. Mitä aikaisemmin aloittaa lukemisen, sitä pienempi sivumäärä jokaista päivää kohti on. Tekemällä näin tiedän jokaisena päivänä, mitä minun ainakin täytyy saada aikaiseksi ja tämä tuo heti selvyyttä ja rakennetta omaan opiskeluarkeen, kun tiedän, mitä täytyy tehdä. Koska tenttiin lukeminen vie eniten aikaa, hahmotan ja aikataulutan muut kurssin asiat hoidettavaksi lukemisen ympärille. Tällöin alkaa hahmottua hyvä perusrunko opiskelulle. Hyvää opiskelurytmiä ei löydä hetkessä, joten kannattaa aloittaa yhdestä asiasta, jonka laittaa kuntoon, kuten esim. yllä mainittu tenttiin lukeminen ja kun tämä yksi asia on kunnossa, voi alkaa rakentamaan opiskelurytmiä ja -tapoja sen ympärille.


Myös vapaa-aika on tärkeää ja sitä ei saa unohtaa. Tähän liittyen varmaan itsestään selvin neuvo on tehokkuus, mutta samalla se on tärkeä avainsana tässä aihealueessa. Eli jos aiot opiskella, älä tee sitä puoliteholla vaan keskity siihen kunnolla. Näin saat heti opiskeluaikaa lyhennettyä siitä, jos vain haahuilisit opiskelua muistuttavan toiminnan ja puhelimen selaamisen välillä. Kun opiskelet määrätietoisesti sekä tehokkaasti ja opiskelutekniikat ovat kunnossa, aikaa jää varmasti vapaa-ajalle. Suosittelen siis ehdottomasti aina muistamaan sen vapaa-ajan ja sen tärkeyden. Välillä opiskelun kanssa voi olla kiireisempää ja toisinaan saattaa olla niitä päiviä, kun opiskelee aamusta iltaan, mutta arki ei saa missään nimessä vaivihkaa muuttua kokonaan sellaiseksi. Kun arki on kiireistä, täytyy itsekin välillä pysähtyä ja miettiä, mikä itselle on tärkeää. Onko tärkeämpää tahkoa hirmuisia noppamääriä tavoitteena vitonen jokaisesta kurssista vaiko elää sellaiset opiskeluvuodet, että niistä jää käteen ihania muistoja ja hyvät aikataulutus- ja arkirytmit, joiden avulla on mukavampaa siirtyä työelämään? Kuten usein sanotaan ”töitä ehtii aina tehdä”, joten miksei nyt nauttisi vähän enemmän siitä opiskelijaelämän tuomasta vapaudesta?

Samalla tavalla kuin opiskelun kanssa, on hyvä hahmotella ja suunnitella tietyllä tavalla myös vapaa-ajan viettoa. Kun opiskelun kanssa on kiireistä, voi olla, että ei hoksaa ajatellakaan harrastuksia tai Netflix-maratooneja, jolloin ne saattavat unohtua. Minulle liikunta on todella tärkeä harrastus ja jotta ehtisin liikkua niin paljon kuin haluan, suunnittelen arkeani niin, että ehtisin varmasti panostamaan opiskeluun sekä vapaa-aikaan. Haluan, että arkeni on tehokasta ja että voin poistua välillä omasta opiskelukuplastani.

Vaikka nostinkin tässä esille muutamia aikataulutusvinkkejä, se rytmi tähän tulee myös itsestään ajan kanssa, kun tottuu opiskeluun ja saa siitä kiinni, miten kannattaa tehdä. Eli kärsivällisyys on myös avainsana. Itse olen huomannut sen, että opiskelun tuomaan työmäärään tottuu ja siinä samalla kun alkaa hahmottua itselle sopivat  opiskelutekniikat, sama työmäärä ei vie enää niin paljoa aikaa, kuin mitä se vei aikaisemmin. Kannustan siis ihan jokaista tekemään parhaansa, sillä se kova työ kyllä palkitaan. Saattaa olla, että ihan huomaamatta alat saamaan koko ajan parempaa otetta omista opinnoista ja jossain vaiheessa vain havahdut siihen, että enää opiskelu ei tunnu niin raskaalta. Oikeustieteellisessä opiskelu ei ole pelkästään opiskelua, se saa ja sen täytyy olla muutakin.

 


Iloista kevään odotusta!

                                                    

<3 Jenna Tuominen         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti