maanantai 28. tammikuuta 2019

Valinnat ja teot, joiden pohjalta päädyin oikeustieteelliseen

Se on pienistä asioista kiinni, miten ihminen tekee koko elämäänsä muokkaavan päätöksen. Vuosi oli luultavasti 2008, kun katsoin koulun jälkeen telkkaria. Subilta tuli jakso Kevin Hill -nimisestä lakimiesdraamasta, ja se oli tarina nuoresta ja hyvin menestyvästä juristista, jonka elämä muuttui... No ei sillä oikeastaan ole mitään väliä, sillä sarja ei ollut mikään erityisen hyvä ja se lopetettiin ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Oleellisempaa oli se, mitä sarjan yhdessä kohtauksista tapahtui. Kyse oli klassisesta jenkkiläisestä oikeussalikohtauksesta: Puolustus aloittaa, todistajia hiillostetaan ja kohtaus päättyy päähenkilön veitsenterävään ja keissin voittavaan argumenttiin. Tein silloin 14-vuotiaana päätökseni: ”Musta tulee lakimies.”

Otetaan pikakelaus kevääseen 2018. Kymmenen vuotta myöhemmin viimeinen pääsykoekevääni oli koittanut. Vaikka en sitä tietenkään varmuudella tiennyt, niin fiilis oli jo ainakin sen mukainen. Matka on ollut jokseenkin pitkä, sillä hakukertoja oli takana jo muutama. Luotto omiin kykyihin oli kuitenkin vahva, sillä ainakin kaikki mahdolliset ratkaisevat mokat oli tullut tehtyä pääsykoekeväiden aikana. Ainakaan niitä ei tänä vuonna tehtäisi.


Ratkaisevista mokista: Virheitä tapahtuu jokaisessa kokeessa. Kukaan ei ole ikinä (tietääkseni) päässyt sisään oikikseen täysillä pisteillä. Ratkaisevia ovat kuitenkin ne virheet, joiden takia koet, ettei koulupaikka auennut. Tässä lueteltuna muutama, jotta voitte varautua näihin jo etukäteen: 

  1. Et ole valmistautunut hyvin kokeeseen. Tämä on mielestäni yleisin virhe mikä mielestäni erottaa munat akanoista. Pääsykokeisiin lukemista voi verrata täysipäiväiseen työhön ja noin kuukaudessa on vietettävä aikaa kirjojen ääressä lähes päivittäin. 
  2. Menet paniikkiin kokeessa. Tämä on itse koetilaisuudessa pahin mitä voi käydä, varsinkin jos olet lukenut hyvin ja altistat itsesi helposti huolimattomuusvirheille. Tällaisessa tilanteissa tulee pitää vain pää kylmänä. Jos olet lukenut hyvin, osaat varmasti kokeen asiat vaaditulla tavalla!  
  3. Olet liian itsenäinen opiskelija. Useille pääsykokeeseen lukevalla pääsykokeiden kirjojen oikeudellinen teksti on ensimmäinen kosketus oikeustieteeseen. Se ei ole helposti sisäistettävissä. Tämän takia on hyvä etsiä esimerkiksi vertaistukea muista hakijoista ja opiskella yhdessä tai vähintäänkin keskustella kirjojen vaikeista asioista.

Opiskelu lukiossa ja pääsykoeluku eivät ole siinä määrin verrannollisia, että lukiossa pärjäämällä pärjäisit pääsykokeessa. Itse opin lukemaan pääsykokeeseen parhaiten valmennuskurssin kautta, jossa vastaus- ja lukutekniikkaa harjoiteltiin. Vaikka kaikki ovatkin yksilöitä ja jotkut pääsevät tiedekuntaan sisään ilman valmennuskurssiakin niin väitän, että sellaisen käymällä saat valtavan edun hakijaan nähden joka ei valmennuskurssia käy.

Kesäkuun 2018 loppupuolella sain tietää, että fiilikset olivat oikeat. Minut oli hyväksytty Lapin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan tutkinto-opiskelijaksi. Täällä nyt reilu puoli vuotta opiskelleena on pakko myöntää, että oikis on ihmisen parasta aikaa! Tsempit kaikille tulevaan kevääseen ja toivottavasti nähdään syksyllä! 


Henri 25v. 
1. vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti