maanantai 11. helmikuuta 2019

Muutosten vuosi

Vuosi 2019 on muutosten vuosi. Oikeustieteiden opiskelijavalintoihin on tullut ensimmäistä kertaa todistusvalinta perinteisen valintakoevalinnan rinnalle, eikä siis hakijoita enää valita yhteispistekiintiöllä. Todistusvalinta koskee vain ensikertalaisia hakijoita, eli niitä, jotka hakevat ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa. Noin 20 % valittavista opiskelijoista tulee siis valituksi ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella kun taas 80 % tulee valituksi vain ja ainoastaan pääsykokemenestyksen perusteella. 

Suurin osa syksyllä 2019 aloittavista uusista oikeustieteen opiskelijoista on siis päässyt sisään tiedekuntaan sen takia, että he ovat omaksuneet onnistuneesti valintakoemateriaalin sisällön 14.5. järjestettävään valintakokeeseen mennessä. Valintakoekirjallisuus ilmestyy tänä vuonna vasta 10.4., mikä tarkoittaa suhteellisen tiivistä lukuaikaa. On siis tärkeää aloittaa valmistautuminen jo ennen materiaalien ilmestymistä, sillä omaa kallisarvoista lukuaikaansa ei tule tuhlata opiskelun opiskelemiseen. Tämä tarkoittaa, että hakijan tulisi omaksua oikeustieteellisen valintakokeeseen vaadittava vastaus- ja lukutekniikka jo ennen, kuin valintakoekirjallisuus julkaistaan. Me Artikla ry:n valmennuskursseilla tarjoamme niin intensiivikursseilla kuin etäkurssilla tähän opetusta, jolloin hakija voi keskittyä olennaiseen - pääsykoemateriaalin pänttäykseen. Omana hakukeväänäni sain valmennuskurssin lukutekniikka-opetuksen aikana itsevarmuutta toteuttaa juuri minulle sopivinta lukutekniikkaa. Tämä tarkoitti sitä, että pian asuntoni seinät olikin täysin vuorattu pienillä keltaisilla post-it -lappusilla.

Eivätkä muutokset rajoitu vain valintakriteereihin: Keväällä 2019 sähköisesti julkaistava valintakoekirjallisuus on hakijoiden käytettävissä maksutta. Tämä on ehdottomasti positiivinen muutos! Hakija säästää pitkän pennin saadessaan valintakoemateriaalin käyttöönsä ilmaiseksi. Kirjoista säästyneet rahat voi sijoittaa tulevaisuuteensa esimerkiksi osallistumalla lukuprosessin tueksi järjestettäville valmennuskursseillemme, jotka myös ovat hakijalle kohtuuhintaiset. Muistan omalta hakukeväältäni, että kuinka odotinkaan näitä arvokkaita kirjoja saapuvaksi kotiini. Kun ne viimein kolahtivat postiluukustani, täytyi luku-urakkaan ryhtyä välittömästi. Muutamat kurssilaiseni olivat saaneet kirjansa postista jo kolme päivää ennen minua, mikä muodosti minulle henkisen paineen ja stressin tunteen. Te, tulevat hakijat, voitte onneksenne välttää tämän turhan stressin, sillä Unigrafian sivuilta jokainen hakija tulee saamaan sähköiset kirjat käyttöönsä täysin samaan aikaan. 
Pitkään odotetut kirjat - vielä täysin koskemattomina

Tältä voi tuntua, kun motivaatiopuute iskee
Päästäkseen sisälle oikeustieteelliseen, ei tarvitse olla superihminen. Selättääkseen valintakoekevään menestyksekkäästi, hakijan täytyy osata valmistautua urakkaan kunnolla ja sopivan tiukalla asenteella. Jo ennen kirjojen julkaisua, kannattaa miettiä, mikä juuri SINUA motivoi lukemiseen ja miksi ylipäänsä tahdot ryhtyä tähän urakkaan. Houkuttaako sinua ajatus oikkareiden upeasta opiskelijaelämästä, vai tahdotko vallata isot asianajotoimistot Suitsin pukumiesten tapaan? Mikä tahansa motivaatiotekijäsi on, selvitä se jo ennen kirjojen ilmestymistä. Motivaatiopuutetta ja kirjoihin kyllästymistä voi esiintyä, mutta näihin hetkiin tulee jo etukäteen valmistautua ja muistuttaa itselleen, miksi ryhtyikään tähän puurtamiseen. Valmennuskurssillamme tukea lukuprosessiin antavat tuutorit, opettajat ja valmennuskurssitiimimme. Vaikka suurin työ tulee hakijan tehdä itse, ei kevättä tarvitse läpikäydä yksin. 

Toivon kaikille erittäin paljon viisautta ja voimia kevääseen!

Sofia Kauriinoja
Valmennuskurssivastaava 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti