maanantai 25. helmikuuta 2019

Stressinhallinta ja hyvinvointi pääsykoekeväänä


Oikeustieteellinen valintakoe vaatii pitkäjänteisyyden, keskittyneen pääsykoealueen opettelemisen sekä sisäistämisen lisäksi myös hyvää paineensietokykyä ja stressinhallintaa. Pääsin sisään oikeustieteelliseen syksyllä 2018. Koin olleeni stressaantunut aikaisempien lukukeväiden aikana, enkä tuolloin tajunnut, miten voisin itse siihen vaikuttaa. Olen sittemmin opetellut hyvän stressinsietokyvyn, joka oli ratkaisevana tekijänä menestymiseen pääsykoekeväänä 2018. 

Stressinhallinta on tärkeä taito, koska kevään aikana voi kokea myös vastoinkäymisiä (esimerkiksi huonommin mennyt harjoituskoe), jolloin usko onnistumiseen voi olla koetuksella. Lisäksi valintakoetilanne voi aiheuttaa hermostuneisuutta, minkä vuoksi on erittäin hyödyllistä, että saat itsesi rauhalliseksi koetilannetta varten. Stressin tiedostaminen ja hallitseminen on oleellista, jotta omat voimavarat voi suunnata kevään päämäärään eli pääsykoesuoritukseen ja sisäänpääsyyn oikeustieteelliseen tiedekuntaan! On myös muistettava pitää omasta hyvinvoinnista huolta, jotta voimavarat riittävät kevään aikana.

Miten sitten tulisi toimia, jotta omana pääsykoekeväänä saisi kaiken irti lukemisesta, samalla pitäen huolen myös omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta, stressitilanteita välttäen tai ainakin halliten?  

Säännöllinen rytmi ja stressitekijöiden minimoiminen

Stressaantumisen minimoimisen kannalta oli itselleni ensiarvoisen tärkeää, että sain tehtyä lukukeväästä aikataulultaan mahdollisimman säännöllisen. Säännöllinen rytmi auttoi jaksamaan ja piti mielen pirteänä luku-urakan aikana. Stressiä siitä, miten käyttäisin aikani pääsykoekeväänä ei syntynyt, koska olin hyvin varautunut tulevaan koitokseen.


Aloitin säännöllisen aikataulun suunnittelun jo ennen pääsykoekirjojen julkaisemista. Ensinnäkin pohdin, onko sellaisia asioita, jotka voisin suorittaa ennen kevättä, ja miten saisin tehtyä tästä pääsykoerupeamasta itselleni parhaan mahdollisen? Esimerkiksi, jos sinulla on mahdollisuus saada töistä lukuvapaata, hae sitä hyvissä ajoin ja mikäli sinulla on tehtäviä, jotka voit suorittaa pois alta ennen kevättä, kannattaa ne hoitaa, jotta ne eivät vie voimiasi kevään aikana.


Pääsykoerupeamaa varten suunnittelin itselleni tarkan aikataulun huomioiden sen, että lukupäivien aikana pidin myös eripituisia taukoja. Lisäksi ennen päivän luku-urakan aloittamista kävin aina pikaisella happihyppelyllä. Havaitsin pienen aamukävelyn vaikuttavan positiivisesti omaan vireystasoon. Lukukevään aikana sisällä istuminen tulee rutiiniksi ja sisäilma tekee ihmisestä helposti väsyneemmän, mikä vaikuttaa myös vireystasoon. Muista siis pitää myös taukoja!

Liikunta – avain hyvinvoinnin edistämiseen ja stressin taltuttamiseen!

Tärkeänä tekijänä hyvinvoinnin edistämisessä ja stressinhallinnassa oli myös liikunta. Luin yleensä 1,5 tuntia putkeen ja tämän jälkeen pidin pienen taukojumpan tai verryttelyn (noin 10-15 minuuttia). Itsensä aktivoiminen liikkumalla auttaa oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä, kun samassa asennossa pitkin päivää istuessa lihakset helposti kipeytyvät ja vireystaso alenee. Liikunta myös taltuttaa stressiä. Pienen liikunnan jälkeen havaitsin myös olevani tehokkaampi ja virkeämpi.

Lukupäivien päätteeksi palkitsin itseni urheilulla. Koin liikunnan edistävän säännöllisen rytmin ylläpitämistä ja sitä, että nukahdin illalla nopeasti.

Nukkuminen – aivot työstävät asioita myös silloin, kun sinä lepäät

Suuri virhe, jonka moni hakija pääsykoekevään aikana tekee, on se, että karsii unen määrää. Unenpuute vaikeuttaa oppimista ja edesauttaa stressin syntymistä. Väsyneenä aivot eivät vastaanota läheskään yhtä helposti uutta tietoa, saati edistä uuden tiedon oppimista. Unen on todetusti tunnustettu ehkäisevän stressin syntymistä sekä auttavan päivällä käsiteltyjen asioiden siirtymistä syvämuistiin. 

Hyvän unen saamiseksi lopeta lukeminen useampi tunti ennen nukkumaan menoa, jotta ajatuksesi eivät pyöri pääsykoekirjoissa.

Kevään aikana voi tarvita myös vertaistukea – älä jää yksin

Kevään aikana voi tulla hetkiä, jolloin kannattaa tukeutua myös vertaistukeen. Esimerkiksi jos itseäsi pohdituttaa jokin pääsykoekirjan asia, soita tarvittaessa kurssikaverille tai jos haluat hetkeksi miettiä jotain muuta kuin pääsykoekirjoja, niin vaihda esimerkiksi kaverin kanssa kuulumisia puhelimessa. Laittelimme kurssikaverieni kanssa toisillemme kevään aikana tsemppilauseita, mitkä lisäsivät motivaatiota pääsykoelukemiseen, ja viestittely toimi myös vertaistukena muuten niin itsenäisen lukemisen yhteydessä. Teimme myös monivalintatyyppisiä kysymyksiä toisillemme kirjan vaikeammiksi kokemistamme asioista.

Itsestään huolehtiminen

Tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta on myös monipuolinen ruokavalio ja se, että muistaa pitää huolen riittävän nesteytyksen saamisesta. Huomasin lukiessani toisinaan unohtavani veden juomisen tai saatoin jättää lounastauon väliin, jotta ehtisin lukea pidempään. Se ei kannattanut!

Pääpäivä – stressitön pääsykoetilanne

Kauan odotetun pääpäivän eli valintakoetilaisuuden koittaessa haluan, että sinulla on valmistautunut ja hyvä olo mennä kokeeseen. Pääsykoepäivää edeltävänä päivänä en enää lukenut, koska tuntui, että olin valmistautunut valintakoetta varten riittävästi ja halusin antaa aivoilleni aikaa levätä seuraavan päivän koetilannetta varten. Aamulla vielä selasin kirjat, ja sen jälkeen tein pitkän kävelylenkin. Suosittelen, että viimeisenä päivänä lopetat lukemisen huomattavasti aikaisemmin, jotta saat tarpeeksi hyvin levättyä ja olet tehokkaimmillasi valintakokeessa.

Kevään aikana olin miettinyt valintakoetilannetta varten valmiiksi ajankäytön kannalta erilaisia tehtävätyyppejä, ja tehnyt valmennuskurssipaketista mahdollisimman erilaisia tehtäviä. Tehtäviä tekemällä myös omaa ajankäyttöään ja vastaustekniikkaansa voi seurata ja parantaa koetilannetta varten. Jo ennen valintakoekirjojen julkaisemista voi esimerkiksi aineistotehtävää silmällä pitäen selailla internetistä erilaisia oikeudellisia asiakirjoja, kuten hallituksen esityksiä tai korkeimman oikeuden ratkaisuja, jotta olisi jonkinlainen ennakkokäsitys siitä, millaista oheismateriaalia saattaisi ehkä tulla pääsykokeeseen.

On myös tärkeää olla pääsykoetilanteessa rauhallinen. Useita hakijoita alkaa jännittää kokeessa tai siellä saattaa tulla ”black out -olotila” eli se, että tuntuu ettei muista yhtään mitään. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi ja ratkaisemiseksi hengitä ensinnäkin rauhallisesti ja yritä saada mielesi positiiviseksi esimerkiksi palauttamalla mieleen oma tsemppilauseesi tai motivaatiotekijäsi. Kannattaa myös aloittaa tehtävästä, joka tuntuu helpoimmalta. Näin rauhoitat mielesi. Lisäksi jos tehtävä tuntuu aluksi vaikeasti ymmärrettävältä, kannattaa kerätä itselleen esimerkiksi ranskalaisin viivoin sen kannalta keskeisiä asioita ja pyrkiä pilkkomaan tapaus tai essee osiin, jotta vastaat sen kannalta olennaisiin seikkoihin. 

Kannustan sinua hakemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja toivotan menestystä pääsykoekevääseen! Nähdään tiedekunnassa syksyllä 2019.

Sini Kausamo
Valmennuskurssivaliokunta
Snäppivastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti