tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kohti loppusuoraa

Pääsykoepäivä lähenee kovaa vauhtia ja sinusta voi mahdollisesti tuntua, ettet osaa yhtään mitään ja aika tulee loppumaan kesken. Todennäköisesti sinulla tekee välillä mieli jopa luovuttaa ja aloittaa kesäloman vietto, tai vaikka varata äkkilähtö etelään. Samoja ajatuksia pyöri omassa päässäni vuonna 2016, kun valmistauduin pääsykokeeseen. Paras neuvo näihin epätoivoisiin hetkiin on: ÄLÄ LUOVUTA! 


Tässä vaiheessa on hyvä taas palauttaa mieleen, että lukuaika on kaikille sama ja sisään pääsevät ne, jotka käyttävät aikansa tehokkaimmin. Sillä ei ole väliä, kuinka paljon olet ajallisesti lukenut, vaan sillä, että olet opiskellut tehokkaasti ja osaat kirjassa olevat asiat. Itse esimerkiksi luin luku-urakkani aikana osan alueista monta kertaa, mutta yhden alueista luin vain kerran, ja sain siitä huolimatta tähän kerran luettuun aihealueeseen liittyvästä tehtävästä pääsykokeeni parhaimmat pisteet.


Vinkit loppurutistukseen: 

  • Huolehdi, että syöt terveellisesti. Aivosi tarvitsevat energiaa oppimiseen ja muistamiseen. 
  • Muista ulkoilla! On ihan ok tehdä vaikka tunnin kävely/juoksulenkki kesken lukupäivän. Kannattaa nauhoittaa keskeisiä kohtia pääsykoemateriaaleista ja kuunnella niitä lenkin aikana. Näin saat hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 
  • Nuku. Tiedän, että kokeen lähestyessä yöunet saattavat jäädä lyhyeksi ja heräät ehkä kesken unien muistelemaan jotain kirjan kohtaa. Uni on kuitenkin oppimisen kannalta ihan yhtä tärkeää kuin varsinainen opiskelu, joten huolehdi, että aikaa nukkumiselle jää tarpeeksi. 
  • Vähennä turhia stressitekijöitä. Itselläni oli esimerkiksi tapana kellottaa, että luin varmasti minuutilleen oikean määrän joka päivä. Kun lopetin kellottamisen huomasin, että ahdistus väheni samantien.
  • Älä vertaa omaa tekemistäsi muihin.
  • Ota käyttöön kaikki kertausmenetelmät joista koet itsellesi olevan hyötyä. Esimerkkejä voit katsoa  vaikka Annin postauksesta; http://artiklavalmennus.blogspot.fi/2018/04/tahtaimessa-oikis.html
  • Lue ääneen. 
  • Keskity lisää asioihin, jotka tuntuvat siltä, ettet niitä vielä hallitse. Muista toki kerrata myös niitä asioita, jotka osaat jo.
  • Jos olet äänittänyt lukemisiasi (mikä on todella suositeltavaa!), kuuntele äänitteitä vaikka tiskatessa.
  • Voit myös pyytää esimerkiksi kämppistäsi lukemaan kirjaa sinulle ääneen. 
  • Hyvä keino tarkastella omaa osaamistaan on myös selata sisällysluetteloa ja tarkistaa, että osaat laittaa oikeat asiat oikean otsikon alle. Tämä on erittäin käytännöllinen vinkki myös, kun olet jo sisällä tiedekunnassa. 
  • Kertaa joka aamu edellisenä päivänä opiskelemasi asiat.

Tärkeintä on, että itse tiedät, mikä tapa kerrata sopii sinulle ja toimit sen mukaisesti!




Loppurutistus kannattaa, sillä fuksisyksy oikiksessa tulee mitä todennäköisimmin olemaan elämäsi parasta aikaa ja muistelet lämmöllä Fuksihärdellin temmellyksiä vielä vanhainkodissakin! Itse nautin fuksin elämästä siinä määrin, että päätin ottaa vielä toisen kierroksen kyseistä härdelliä tuutoroinnin merkeissä. Rovaniemi ei ehkä aina ole sijaintinsa tai kokonsa puolesta optimaalisin kaupunki oikkarille, mutta täällä selviää loistavasti ja on aidosti hauskaa, kun asenne on kohdillaan! Talvi on pitkä, pimeä ja kylmä, mutta samaan aikaan talviurheilumahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Eipä taida kovin monessa muussa yliopistokaupungissa saada sporttipassilla alennusta laskettelulipuista.  Ja pääseehän täältä helposti poiskin tarpeen niin vaatiessa; lentokoneet lentävät reilu tunnissa täältä Helsinkiin ja Ouluunkin pääsee parissa tunnissa junaillen. Bussilla pääsee paitsi etelään, myös Norjan suuntaan.


Moni opiskelija haluaa/joutuu tekemään töitä opiskelun ohella ja Rovaniemellä kielitaitoiselle opiskelijalle sopivia töitä kyllä riittää, kiitos suuren turistien määrän. Itse sain heti opiskelun alkuun työpaikan, jossa olen tehnyt asiakaspalvelutyötä koko opiskeluideni ajan. Töiden ja opiskelun vastapainona toimii tietty jo edelläkin mainittu opiskelijaelämä tapahtumineen. Opiskelijaelämäni parhaita hetkiä tähän mennessä ovat olleet kahden koetun Fuksihärdellin lisäksi vuosijuhlat silliksineen, legendaariset Kaamosluennot Levillä sekä Artiklan oma ylpeydenaihe eli Poronkusema, joka on pohjoisen Suomen suurin ja mahtavin opiskelijatapahtuma. 

Hurjasti tsemppiä lukemiseen ja jaksakaa olla ahkeria! 

Julia Ahonperä
2. vuoden oikeustieteen opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti