Tänään on yksi pääsykoekevään jännittävimmistä hetkistä, kun valintakoekirjat ja niiden aiheet julkaistaan. Todellinen valmistautuminen 15.5. järjestettävään valintakokeeseen alkaa nyt!
Nimeni on Lotta ja tässä kirjoituksessa kerron omasta matkastani oikeustieteen opiskelijaksi. En koskaan nuorempana kuvitellut hakevani opiskelemaan oikeustieteitä. Lapsuuden haaveammattini oli arkkitehti. Lukioiässä olin kiinnostunut muodista. Tämä kiinnostus johdattikin minut opiskelemaan lukion jälkeen vaatetusalaa ammattikorkeakouluun.
Valmistuttuani ammattikorkeakoulusta siirryin työelämään. Huomasin kuitenkin melko nopeasti, ettei vaatetusalan koulutukseni mahdollistanut sellaisia työtehtäviä, joiden parissa olisin mielelläni työskennellyt. Vähitellen ja useiden tekijöiden summana mielessäni kirkastui ajatus oikeustieteelliseen hakemisesta ja toisen tutkinnon suorittamisesta.
Ensimmäisellä hakukerralla hain Helsingin yliopistoon. Asuin Lahdessa, joten Helsingin oikeustieteellinen tuntui tämän vuoksi kaikista luontevimmalta hakukohteelta. Olin alusta asti tiedostanut suuren työmäärän, vaikka aikaisemmat pääsykoekokemukseni olivat muodostuneet pääasiassa erilaisten ennakkotehtävien tekemisestä. Osan lukuajasta olin töissä ja vertasin luku-urakkani etenemistä liikaa muihin hakijoihin. Tämä johti siihen, että luovutin henkisesti sisäänpääsyni suhteen. Jatkoin kuitenkin lukemista ja päätin ottaa pääsykokeen harjoituksena seuraavaa kevättä silmällä pitäen. Kaikesta huolimatta valintakoe meni verraten hyvin ja päätin, ettei kirvestä ollut syytä heittää kaivoon.
Uutena vuotena lomailin Lapissa ja ohittaessani autolla Rovaniemen muistui mieleeni Lapin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta. Päätin ottaa selvää Lapin yliopiston opintotarjonnasta ja huomasin, että juridiikan opintoihin olisi mahdollista yhdistää taiteiden tiedekunnan tarjoamia opintoja. Vaatetusalan tutkinnon voisi siten kytkeä aivan uudenlaiseen viitekehykseen. Lopulta tein yhden elämäni suurimmista päätöksistäni ja valitsin hakukohteeksi Rovaniemen. Kaupungin, jossa en ollut koskaan varsinaisesti käynyt.
Sain valintakoekirjat 28. syntymäpäivänäni. Tuolloin jokaiseen oikeustieteelliseen tiedekuntaan oli vielä erilliset valintakokeet ja valintakoekirjat. Lukuaikaa Rovaniemelle oli yli kolme kuukautta. Kirjojen ilmestyttyä viimeistelin lukusuunnitelmani aiheiden ja sivumäärän pohjalta ja ryhdyin luku-urakkaan. Olin päättänyt, että sinä keväänä tekisin kaikkeni.
Osallistuin valmennuskurssille, jossa havaitsin oman lukutekniikkani poikkeavan monen muun kurssilaisen lukutekniikasta. En pärjännyt kurssilla järjestettävissä harjoituskokeissa erityisen hyvin, mikä sai minut epäilemään omaa mahdollisuuttani suoriutua valintakokeesta. Tuona keväänä pidin kuitenkin pääni kylmänä, enkä antanut muiden osaamisen häiritä omaa suoritustani. Etenin omilla ehdoillani ja keskityin tavoitteeseeni.
Kun valintakoeaamu koitti, olin lukenut kirjat kolmesti läpi ja tehnyt niistä laajat muistiinpanot. Jännitin koetta niin paljon, etten nukkunut edellisenä yönä silmäystäkään. Olin ollut valveilla kokonaista 27 tuntia, kun koevalvoja ilmoitti kokeen alkavan. Sydän jyskyttäen katsoin kysymykset ja helpotuksekseni huomasin, että osaisin vastata niihin. Kesken valintakokeen mieleeni nousi ajatus: minä muutan Rovaniemelle.
Näiden vajaan kahden lukuvuoden aikana on ollut ehkä yllättävääkin huomata, kuinka juridiikka leikkaa läpi kaikkia elämän osa-alueita. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon omana oikeudenalanaan jalansijaa tekevä muotioikeus, joka kokoaa yhteen muotiin liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Opiskelu Rovaniemellä on ollut tietenkin haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa. Opintojen osalta alkuperäisenä suunnitelmanani oli suorittaa ne mahdollisimman rivakalla aikataululla palatakseni takaisin Etelä-Suomeen. Toisin kuitenkin kävi. Olen viihtynyt Rovaniemellä hyvin ja ollut opintojeni ohella aktiivisesti mukana ainejärjestömme toiminnassa.
Neuvoni sinulle on seuraava: Toteuta määrätietoisesti omaa suunnitelmaasi, äläkä vertaa liikaa omaa tekemistäsi muihin hakijoihin. Jokaisella on oma yksilöllinen tapa opiskella. Luota itseesi ja omaan osaamiseesi. Loppujen lopuksi valintakokeessa on osaksi kyse myös siitä, kenen kantti kestää.
Paljon tsemppiä keväälle!
Lotta Penttilä
Artikla ry:n hallituksen sihteeri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti