Kaikki oikikseen pyrkivät ovat samalla viivalla sen suhteen, ettei kukaan tiedä etukäteen, millainen valintakoemateriaali hakijoille lopulta julkaistaan.Tänä vuonna pääsykoekirjallisuus julkaistaan suhteellisen myöhään viime vuosiin verrattuna, eli vasta 11.4.2018, vain hieman yli kuukauden ennen valintakoetta. Huolimatta siitä, ettei kukaan ole ennustaja, on mielenkiintoista pohtia, että mitä tiedekunnat ovat tänä vuonna keksineet hakijoiden pään menoksi ottaen huomioon valtakunnallisen yhteishaun, johon tänä vuonna 2018 siirrytään.
Viime vuosina oikeustieteiden tiedekuntien pääsykoekirjallisuutena on yleensä ollut 2-3 valintakoekirjaa eri oikeudenaloista. Vuonna 2017 yhteisvalinnassa hakeneet lukivat panttioikeutta, vahingonkorvaus- ja sopimusoikeutta sekä prosessioikeutta. Helsingin valintakoemateriaali käsitteli osakeyhtiöoikeutta, EU-oikeutta sekä suomalaista siviilioikeutta, kuten esimerkiksi perhe- ja perintöoikeutta. Voisin kuvitella, ettei tämän vuoden valintakoemateriaali ainakaan sen laajemmin käsittelisi näitä aiheita, mutta tottakai kaikki on yhä mahdollista.
Vuonna 2017 yhteisvalinnan kautta hakeneilla oli luettavaa yhteensä 326 sivua, kun taas Helsingin oikeustieteelliseen pyrkivillä luettavaa oli huomattavasti enemmän, eli 672 sivua, vaikka lukuaika oli sama. Arvelisin, että tänä vuonna sivumäärä olisi lähempänä tuota 300 sivua, kun otetaan huomioon lukuajan tiivistyminen entisestään. Lukuajan vähentyessä voisi olettaa, ettei täysin sanatarkkaa osaamista vaadittaisi, vaan hakijoilta testattaisiin enemmän soveltamista sekä suurempien kokonaisuuksien ymmärtämistä. Myös aineistotehtävät ovat yleistyneet valintakokeissa, joten voisi olettaa niiden merkityksen kasvavan edelleen – tätä kautta soveltamisen taito tulisi testattua hakijoilta.
Yksi keino, jonka avulla hakijakuntaa saisi eroteltua toisistaan, voisi olla esimerkiksi englanninkielinen valintakoemateriaali. En kuitenkaan tahtoisi uskoa, että tähän siirryttäisiin ainakaan vielä tänä vuonna, koska koko hakuprosessissa on jo tiedossa olevilla muutoksilla niin paljon uutta yhdelle vuodelle.
Kevään 2018 valintakokeessa maksimipistemäärä on 80 ja osa hakijoista karsitaan jo monivalintakiintiön perusteella. Näin ollen painottaisin etenkin monivalintatehtävien harjoittelemista etukäteen. Sitä, että vähennetäänkö väärästä vastauksesta 0, -1, vai -2 pistettä, on vaikeaa tietää etukäteen. Ohje, jota itse noudatin koskien monivalintatehtäviä, oli se, että mikäli en ole täysin varma oikeasta vastauksesta, jätän mieluummin kokonaan vastaamatta kysymykseen.
Huolimatta siitä, että valintakoe saattaa osittain muuttua, kannattaa huomio kiinnittää myös vanhoihin valintakokeisiin. Niistä saa hyvän yleisvaikutelman siitä, että millaisia kysymyksiä valintakokeissa on yleensä kysytty. Itse valintakokeessa kannattaa lisäksi ottaa ensimmäisenä katsaus siihen, mitä kaikkea kysytään. Näin aivot pääsevät prosessoimaan tehtäviä jo alusta alkaen itsestään. Suosittelen aloittamaan helpoimmalta tuntuvista tehtävistä ja sitten siirtymään haastavampiin.
Koska en kuitenkaan halua esittää liian vahvoja mielipiteitä tulevasta valintakoemateriaalista tai valintakokeesta, suosittelen keskittymään ennen valintakoemateriaalin julkaisemista ennen kaikkea vastaustekniikan opiskeluun – sitä ei ole mielestäni mahdollista painottaa liikaa. Itselläni meni ensimmäisellä hakukerralla juuri vastaustekniikan opetteluun paljon aikaa, mikä verottikin lopulta aikaa itse lukemiselta.
Haluan kuitenkin vielä todeta, ettei kaikkea tarvitse valintakokeessa osata täydellisesti. Vaikka usko omaan tekemiseen saattaa hapuilla itse kullakin luku-urakan edetessä, kannattaa muistaa, ettei kukaan tiedä etukäteen mitä valintakokeessa kysytään. Voi hyvinkin olla, että juuri ne kysymykset sytyttävät hehkulampun päässäsi valintakoetilaisuudessa!
Koska lukuaika on lyhyt, kannattaa käyttää se kerralla kunnolla hyödyksi. Myös kaverit ehtivät odottaa. Ja vaikka kävisi niin, ettei paikka yliopistoon aukeaisi ensimmäisellä, toisella tai kolmannellakaan kerralla, olet joka yrityksellä yhden hakukerran viisaampi!
”Just believe in yourself. Even if you don’t, pretend that you do, and at some point, you will” – Venus Williams
Parhaimmat tsempit luku-urakkaan ja toivottavasti syksyllä nähdään!
Pinja Pöllänen
Artiklan valmennuskurssivaliokunnan sihteeri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti