tiistai 17. huhtikuuta 2018

Yes we can

Tavoitteellisuus, motivaatio, asenne ja viitseliäisyys.  Laajemmin tarkasteltuna neljä perusarvoa minkä tahansa saavuttamiseen, ja tulevien oikeustieteen opiskelijoiden kontekstissa neljä perusarvoa sisäänpääsyyn. Näiden ominaisuuksien olennaisuus läpileikkaa koko hakijakunnan, sillä kukin sisään päässyt on nähnyt paljon vaivaa tavoitteensa eteen. Näiden lisäksi on tiettyjä pääsykoekevään puolia, joiden olennaisuus vaihtelee hakijasta riippuen. Opiskeluiden sosiaalinen puoli keskustelujen ja tenttausten muodossa, vertaistukityöskentely sekä kaikki muu opiskeluihin liittyvä sosiaalinen toiminta on hakijasta riippuen joko kaikki kaikessa tai hyvä lisä omien opiskeluiden ohelle. 


Oma sisäänpääsyni on pitkälti vertaistoiminnan ja hakijakavereiden kanssa puurtamisen ansiota. Minulle oli tärkeätä saada kokea se yhteisöllisyyden tunne ja päästä keskustelemaan opiskeltavista aiheista, varsinkin selittämisen muodossa. Erään hakijakaverini kanssa muodostui tapa, että hän pyysi selvennystä epäselvästä kohdasta kirjaa ja minä pyrin selittämään sen hänelle. Vaikka en olisi itsekään kohtaa täysin ymmärtänyt lukiessa, kysymyslähtöisyys ja vastauksen muotoilu muuttivat ongelmanratkaisun lähtökohdat päässäni, minkä ansiosta palaset loksahtivat paikoilleen ja pystyin poistamaan epäselvyydet niin, että myös hän oppi käsitellyn asian. Kuinka ollakaan, yksi perusteellisimmin käsittelemistämme aiheista päätyi pääsykokeen esseetehtäväksi, ja sainkin siitä koesuoritukseni parhaat pisteet. Kysymys-selitys -malli osoittautui siis äärimmäisen olennaiseksi osaksi meidän kummankin pääsykoemenestystä. Pidän erittäin tärkeänä, että valmennuskursseille osallistuvilla on mahdollisuus saada vertaistukea kanssahakijoilta, ja tästä syystä kannustan kaikkia Artiklan valmennuskursseille osallistuvia muodostamaan vertaistukiverkostoja muiden hakijoiden kanssa. Uskaltakaa kysellä toisiltanne!


Kevään opiskelujen lomassa on tärkeätä pitää yhteyttä myös opiskelun ulkopuolisiin kavereihin ja ylipäänsä tehdä asioita jotka eivät millään tavalla liity pääsykokeisiin. Hakijat helposti päätyvät äärimmäisiin ratkaisuihin; kieltävät tietyt asiat kokonaan itseltään koska pääsykokeet vievät kaiken ajan. Pääsykokeiden kuuluu olla etusijalla, mutta muita elämän osa-alueita ei tule unohtaa. Vapun vietin kaverini kanssa kuunnellen musiikkia ja nauttien vappuruoista. Parempaa irtiottoa en olisi voinut pyytää, sillä tuo yksi vapaapäivä lennätti minut tehokkaasti loppurutistusta kohti.

Menestyksessä on aina kyse asennoitumisesta. Riittävällä motivaatiolla voi saavuttaa mitä tahansa. Kun sisäänpääsyn neljä perusarvoa omaavat hakijat puhaltavat yhteen hiileen, ei tule kuuloonkaan, etteikö kesällä odottaisi se kaikkien toivoma elämää mullistava kirje. Lainatakseni Barack Obaman kuuluisaa vaalislogania: "Yes we can."

Sohrab Känkänen
Tehtävävastaava


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti