torstai 3. toukokuuta 2018

Alea iacta est - arpa on heitetty

Pääsykokeisiin on vain vajaa kaksi viikkoa aikaa, joten voidaankin jo todeta, että voiton puolella ollaan. Olette lukeneet ahkerasti ja nyt on sen viimeisen loppukirin aika. Tässä kohtaa viimeistään motivaationne joutuu koetukselle. Kuka haluaa oikeasti oikikseen syksyllä 2018? Kuka haluaa olla fuksi 2018? Kolme intensiivistä lukuviikkoa on takana ja nyt on se hetki, kun on aika kiristää tahtia. Tämä tarkoittaa lisää lukutunteja, ulkoa opettelua ja tehtävien tekoa. Nyt jos koskaan laitetaan istumalihakset koetukselle, sillä elämänne tärkein ”tentti” on jo nurkan takana ja maaliviiva häämöttää muutaman päivän päässä. Lukiessani itse viime keväänä pääsykokeisiin olin päättänyt, että tämä on se vuosi, kun pääsen sisään oikikseen. Olin kerännyt vuoden ajan motivaatiota kaupan kassalla, ja tahtotilani oli niin valtava, että olin päättänyt, ettei sisäänpääsyni jää ainakaan lukemisen määrästä kiinni. Lukuaikani oli melkein yhtä lyhyt kuin tänäkin keväänä. Tämä tarkoitti sitä, että hommia oli alusta alkaen paiskittava turhia himmailematta. Aloitin lukemalla 10 tuntia päivässä. Pian tämän jälkeen siirryin 12 tunnin mittaisiin lukupäiviin ja viimeisellä viikolla ennen pääsykoetta päiväni venyivät jopa 14 tunnin mittaisiksi. Kuitenkin viimeinen päivä ennen pääsykoetta kannattaa rauhoittaa lukuvapaaksi. Tällöin on hyvä antaa aivojen prosessoida sitä, mitä juuri olet kovalla intensiteetillä opetellut ja näin varmistaa se, että menet pääsykokeisiin vireällä mielellä. 

On selvää, että jokaiselle hakijalle tulee välillä epätoivon hetkiä, jolloin tekisi mieli vain hävittää kirjat ja tuudittautua ajatukseen, että ensi vuonna uudestaan. Miksi et kuitenkaan antaisi parastasi jo tänä vuonna? Näinä epätoivon hetkinä mieti, miksi haetkaan oikikseen. Kuten joku viisas joskus sanoi: ”oikiksen pääsykoe on motivaatiokoe”. Sisään pääsevät ne, jotka ovat tarpeeksi hulluja opettelemaan kirjat kannesta kanteen ulkoa. Mielestäni nämä viimeiset viikot erottavat hakijoista ne, jotka aloittavat syksyllä opiskelun oikeustieteellisessä, joten älä missään nimessä luovuta.


Loppukirin aikana on ennen kaikkea tärkeää pitää pää kylmänä. Keskity vain omaan tekemiseesi ja toimi siten kuin näet parhaaksi itsellesi. Se tapa, mikä sopii jollekin muulle, ei välttämättä sovi kaikille. Käytä jäljellä oleva aikasi viisaasti, niin sinun ei tarvitse pääsykokeen jälkeen jossitella, että ”mitä jos olisin lukenut enemmän, mitä jos olisin tehnyt toisin?”. Itse painotin viimeiset lukuviikkoni kertaamiseen ja ulkoa opetteluun. Oma vinkkini onkin, että kertaa aamulla edellisenä päivänä opettelemasi asiat ja illalla ennen nukkumaan menoa kertaa vielä se, mitä olet kuluvan päivän aikana opetellut. Tämän lisäksi yritä tiedostaa heikkoutesi. Pyri testaamaan osaamistasi jatkuvasti, jotta löydät pääsykoekirjoista ne kohdat, joita et vielä osaa. Loppukirin tarkoituksena on täyttää nämä aukot.

Viimeisen kahden viikon aikana ehtii vielä tehdä ihmeitä. Nyt ei ole luovuttamisen aika. Arpa on heitetty, enää ei peräännytä. Olet tehnyt loistavan ja kunnianhimoisen päätöksen hakea oikikseen ja nyt on aika tehdä tälle päätökselle arvoisensa lopetus. Nyt on loppukirin aika. 

Josefine Vannio 
Valmennuskurssituutori 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti