sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Ollako vai eikö olla, siinä pulma...



Lukeako vai eikö lukea, siinä vasta toinen pulma. Mutta jos todella aikoo päästä oikeustieteelliseen, mitään pulmaa ei ole. Voi vain lukea.

Opiskelen nyt ensimmäistä vuottani Lapin oikiksessa. Kuulun siis niihin paljon puhuttuihin fukseihin, mutta fuksienkin joukossa edustan vähemmistöä, sillä kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2014 ja singahdin yliopistoon suoraan lukiosta. Viime kevättä voin siis hyvällä syyllä tähänastisen elämäni rankimmista: heti kirjoitusten jälkeen ryhdyin tankkaamaan pääsykoekirjaa juuri ilman mikäänlaista huilitaukoa.Tuossa noin kuusi kuukautta kestäneessä projekstissa kuluivat kynnet, yliviivaustussit ja hermot. Mutta oli se sen arvoista.

Motivaattorinani toimi lausahdus kerran se vain kirpaisee. Tiesin, mitä halusin, eli päästä Lapin oikikseen, ja halusin hoitaa sen yhdellä kerralla. Päämäärätietoisuus onkin mielestäni  pääsykokeisiin valmistautuessa kaiken ao. Mikäli ei ole varma, onko oikkis itselle se hyvä paikka ja toisaalta opettajan hommatkin kiinnostaisivat enemmän, ei kenties kannata lähteä mukaan kuluttavaan lukuprojektiin. Tähän viittaa myös otsikon lainaus Shakespearen Hamletista.

Näen nimittäin oikeustieteelliseen hakemisen ja pääsemisen eräänlaisena tulos tai ulos-systeeminä, mikä on myös sen suurin ero ylioppilaskirjoituksiin. Ylioppilaskirjoituksissa kaikkien ei tarvitse, eivätkä kaikki edes voi ( kiitos tuon armoitetun Gaussin käyrän ) saada jokaisesta aineesta laudaturia päästäkseen ylioppilaaksi. Sitä voi olla myös kolmas tai kuudes ja kirjoittaa M:n tai A:n. Pääsykoekirjoituksissa näin ei ole - on vain voittajia ja häviäjiä, seuraavan syksyn fukseja ja seuraavan kevään uudelleenyrittäjiä. Välivaihtoehtoja ei tässä pelissä tunneta.

Tämä heijastuu omalla tavallaan myös lukemiseen. Päätös siitä, ryhtyykö pääsykoeprojektiin täysillä, kannattaa tehdä ajoissa ja laatia sen jälkeen itselleen pitkän aikavälin lukusuunnitelma. Viimeisen viikkon armoton pahtaaminen kirjan kanssa ja toisaalta viimeisen viikon luovuttaminen harvoin takaavat sisäänpääsyä. Lukusuunnitelmassa käyrän tulisi olla tasaisesti nouseva.

Pääsykokeisiin valmistautuminen on todella henkilökohtainen juttu ja se, mitä ajattelin seuraavaksi kertoa omasta valmistautumisestani, ei toimi kaikilla. Suuntaan tämän kuitenkin ehkä eniten kaikille suoraan lukiosta hakeville, sillä yo-kirjoituksiin ja pääsykokeisiin lukeminen poikkeavat toisistaan jonkun verran, ja itse olisin ollut erittäin tyytyväinen, jos joku olisi informoinut hetimmiten noista eroista.

Koko koulu-ura ja ainakin ne viimeiset vuodet lukiossa ovat tavallaan valmistautumista yo-kirjoituksiin. Jos kursseilla on ollut heräillä ja muutenkin seuraa aikaansa, voi hyvään kirjoitustulokseen päästä jo pohjatiedoilla sekä kertailulla. Sen sijaan pääsykoeaineiston kanssa joutuu todennäköisesti lähtemään aivan puhtaalta pöydältä eikä välttämättä ole ikinä kuullutkaan osasta materiaalin aiheista. Esimerkiksi kansainvälinen yksityisoikeus ei sanonut minulle ennen viime kevättä yhtään mitään. Epätoivoon ei ole kuitenkaan heti syytä vajota, vaikkei mistään mitään tietäisikään. Ensimmäisen lukukerran voi ottaa rennosti tutustumisen ja totuttelemisen kannalta ilman sen suurempaa märehtimistä.

Lukiokeskustelu painottuu sen yleissivistävään merkitykseen. Tämä näkyy myös kirjoituksissa: abilta halutaan testata hänen yleistietouttaan, kykyään tulkita ja soveltaa sekä valita se ”kaikkein parhaiten sopiva” vaihtoehto. Pääsykokeissa mennään taas aivan omalla mallilla. Tärkeintä on muistaa kysytyt, relevantit kohdat mahdollisimman eksaktisti niin kuin ne kirjassa ovat eli äikän L:n arvoisesta henkevästä pohdinnasta ei pisteitä irtoa. Vastaus on siis joko oikein tai väärin, joten tulos tai ulos-ajattelu näkyy tässäkin.

Lukutekniikassa edellinen tarkoittaa ihan puhtaasti ulkoa opettelua. Toki ymmärtäminenkin on erittäin suotavaa ja se myös tukee päntätessä listoja ynnä muita päähän. Mutta jos ei millään, ei sitten kertakaikkisesti tajua, mitä ihmettä pääomalaina käytännössä oikein merkitsee, ei kannata tuhlata aikaa sen liialliseen googletteluun, vaan tällöin opettelee kylmän viileästi määritelmän ulkoa.


Lukusuunnitelmassa ulkoa opettelulle kannattaa jättää riittävästi aikaa ja siinä kaikki keinot ovat sallittuja. Kuten kuvista näkyy itse käytin esimerkiksi eri värisiä yliviivaustustusseja. Ideanahan oli siis yliviivata yleisesti tärkeät pinkillä, lait sinisellä, käsitteet vihreällä jne., mutta pakko myöntää, että logiikka petti pahemman kerran. No, pääasia on, että tärkeät jutut tulevat esiin. Lisäksi voi vaikkapa ympyröidä tärkeitä sanoja ja sanapareja, koska pääsykokeessa ja yleensäkin lakitekstissä sillä on todellakin merkitystä lukeeko jossain ”ja” vai ”tai” taikka ”viipymättä” vai ”viivytyksettä”. Pienet yksityiskohdat merkkaavat huomattavasti enemmän kuin yo-kokeissa.

Henkilökohtaisesti itselleni paras opiskelumetodi on loppujen lopuksi kirjoittaminen. Tein siis omin pikku kätösin koko kirjasta muistiinpanot eli toisin sanoen kirjoitin pakkomielteisesti lähes koko pääsykoekirjan uusiksi. Kirjoituskäsi koki kuoleman, mutta se oli kaiken vaivan arvoista. Kirjoittaessa asiat sisäisti aivan eri tavalla ja omista muistiinpanoista oli todella hyvä kertailla viimeisillä viikoilla, kun kirjaa ei enää meinannut sietää silmissään. Toinen hyväksi havaitsemani metodi oli ns. kysymyslappujen värkkääminen. Toiselle puolelle lappua rustasin kysymyksen, käsitteen, pykälän alun jne. ja toiselle puolelle sitten vastauksen tai muun vastaavan.

Yo-rulianssi ei suinkaan pääty itse kokeisiin, mikä kannattaa huomioida tehdessään lukusuunnitelmaa pääsykokeisiin. Ensinnäkin kokeiden jälkeen pieni parin päivän pään tyhjennys-tauko saattaa tulla tarpeeseen. Lisäksi varsinkin naispuolisilla henkilöillä esiintyy tarvetta hankkia uutta asustetta ja kenties muutoinkin huolehtia kevään juhlajärjestelyistä. Ei muuta kuin kalenteri käteen ja ne päivät muistiin, milloin metsästetään mekkoa ja askarrellaan kutsuja. Muutenkin lukusuunnitelmaan on hyvä jättää riittävän sopivasti tilaa vapaa-ajan toimintaan, joka pitää kevään aikana järjissään. Mekon metsästys ei välttämättä sellaista ole.

Vaikka annoinkin tässä oikeustieteellisen pääsykokeista aika raa´an kuvan, ei ylimääräistä paniikkia ole syytä lietsoa. Abilla on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet päästä sisään kuin kenellä tahansa muullakin, vaikka kevät onkin rankka. Ensin kannattaa hoitaa yo-kirjoitukset kunnialla kotiin, sillä varsinkin Lapin oikikseen hakiessa yo-tuloksilla on perinteisesti ollut suurempi painoarvo kuin Helsinkiin tai Turkuun hakiessa. Siinäpä ainakin yksi hyvä syy hakea Lapin yliopistoon. Muita ovat esimerkiksi kompakti Rovaniemen kaupunki, aktiivinen opiskelijaelämä, hyvä opetus, oikeasti avoin ilmapiiri, hyvät harrastusmahdollisuudet ja parhaat ihmiset. Vaikka muuttaminen kenties hyvinkin kauas kotoa, kuten itseni kohdalla, saattaa heti lukion jälkeen hieman epäilyttää, kannattaa Lapille antaa rohkeasti tilaisuus.

Sanotaan, että yo-keväänä ihminen on älykkäimmillään. Se kannattaa hyödyntää. Tsemppiä kaikille kevään urakkaan!

Sanni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti