sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Valmennuskurssitiedottajan tsempit viimeisiin lukupäiviin


Hei, olen Marika Poikolainen, Artiklan valmennuskurssien valmennuskurssitiedottaja ja haluaisin omalta osaltani toivottaa teille hurjat tsempit viimeisiin lukupäiviin. Mikäli unelmasi on bolognanpunaiset haalarit ja opiskelupaikka Oikeustieteellisessä tiedekunnassa, niin nyt täytyy vielä jaksaa ne viimeiset päivät lukea. Kaikki te, jotka olette päässeet jo tähän saakka, voitte olla jo nyt ylpeitä itsestänne. Tässä blogitekstissä haluaisin nostaa esille muutaman tärkeän teeman ennen varsinaista valintakoetta.

 

Luku-urakan viimeiset päivät ovat käsillä. Paljon on varmasti jo luettu, ehkä jopa liikaakin tai ainakin sinusta saattaa tuntua siltä. Monilla varmasti pyörii nyt niitä kysymyksiä pään sisällä ”että olenko lukenut tarpeeksi”, ”enhän mä osaa mitään” ja ”en ymmärrä tästä vielä tarpeeksi”. Haluaisin yleisesti sanoa valintakoemateriaalin kanssa painiville sen, että ei hätää. Tuo tunne on varmasti monilla muillakin täsmälleen sama. Vaikka valintakokeessa vaaditaan paljon osaamista, niin ei siellä täysin ihmeitä vaadita pisteiden suhteen. Tämä selviää myös aiemmista sisäänpääsyrajoista.

 

Mitä siellä valintakoetilanteessa sitten vaaditaan

 

Soveltamista: Osaatko soveltaa lukemaasi myös käytännössä? Vaikka valintakokeessa vaaditaan usein sanatarkkaa osaamista, niin siellä saatetaan myös vaatia soveltamista, joka pohjautuu joko valintakokeessa annettuun aineistoon tai sitten valintakoemateriaaliin. 

 

Ajankäyttö: Älä jää jumittamaan tehtävään, johon et selvästi juuri nyt muista vastausta tai et osaa rakentaa vastausta tällä hetkellä. Siirry seuraavaan tehtävään ja palaa myöhemmin haastaviin. 

 

Tarkkuutta: Lue kysymys ja ohjeet todella tarkasti. Kannattaa myös kiinnittää huomiota valintakokeen kysymyksiin: huomioi esimerkiksi ”mikä seuraavista väittämistä on väärin” – kohdat.

 

Varmuutta: Mahdollisten (-) pisteiden suhteen ei kannata vastata, ellet ole täysin varma siitä, että vastaus on oikea. Tässä on myös tärkeää huomioida tehtävänanto sekä se, että saako väärästä vastauksesta (-) pisteitä. 

 

Ja ennen kaikkea: Luota itseesi, sillä se on kaikkein tärkeintä. Sinä kyllä osaat. 

 

Kuinka tärkeää kertaaminen on?

 

Jos tuntuu siltä, että yllä oleva laatikko on jo hallussa, niin suosittelen tarkistamaan myös alla olevan laatikon valintakoemateriaalin kertaamisen suhteen. Vaikka kertaamista tulisi harjoittaa säännöllisesti koko luku-urakan aikana, niin sen merkitys korostuu etenkin viimeisinä viikkoina ja päivinä ennen varsinaista pääsykoetta. Mitä sitten kannattaa edes kerrata viimeisillä viikoilla? Tähän vastaisin, että tasapuolisesti kaikkea. Valmennuskurssi antaa hyvää pohjaa tähän ja valmennuskurssin monivalintojen tai tehtävien avulla voikin kerrata varsin tehokkaasti. Tässä kuitenkin muutama vinkki lisää:

 

Kertaamisen ABC

 

Sisällysluettelot: Silmäile sisällysluettelot läpi otsikoiden avulla. Voit esimerkiksi tehdä ajatuskarttoja sisällysluetteloista ja koittaa muistella, että mitä asioita minkäkin alla käsiteltiin sekä yhdistää niihin olennaisia käsitteitä.

 

Muistikortit: Tee käsitteistä tai lainkohdista muistikortteja ja terävöitä niiden avulla muistiasi. Tätä voi tehdä myös ystävän, kumppanin tai perheen kanssa.

 

Tiivistelmät: Jos olet valinnut luku-urakan tueksi valmennuskurssin, niin suosittelen ehdottomasti vilkaisemaan jo valmiita tiivistelmiä valintakoemateriaaleista. Tiivistelmät helpottavat hahmottamaan materiaalin tärkeimpiä teemoja, asioita ja käsitteitä. 

 

Tehtävät: Tehtävien avulla voit haastaa itseäsi. Jos sinulla on tukenasi valmennuskurssi, niin löydät esimerkiksi Moodlesta runsaasti eri tehtäviä ja monivalintoja, joilla voit testata osaamistasi. Muista testata kaikkia valintakoemateriaaleja tasapuolisesti.

 

Äänikirjat: Äänikirjat voi ottaa mukaan, minne tahansa. Kuuntele niitä esimerkiksi matkalla junassa tai ota ne mukaan lenkille kaveriksi ja samalla nauti hyvästä säästä.  


Lopuksi,

 

Ei ole yhtä tai oikeaa tapa päästä sisään oikeustieteelliseen. Toiset teistä saavat pian iloisia uutisia, kun oikeustieteen todistusvalinnan tulokset julkaistaan ja toiset teistä joutuvat vielä jännittämään mahdollista opiskelupaikkaa. Minä uskallan väittää, että jokainen opiskelupaikan saanut, tuli se sitten sisään mitä kautta tahansa, on se myös sen ansainnut. Jokainen teistä luo sen omalaisen tien kouluun, eikä ole yhtä tai kahta samanlaista hakijaa. Täten haluaisinkin muistuttaa sinua hyvä lukija, että älä vertaa itseäsi muihin, sillä kaikki me opimme eri tavalla. Jos joku toinen on tässä kohtaa lukenut valintakoemateriaalit 15 krt läpi ja lukee päivässä keskimäärin 16 h – niin muista, ettei sinun tarvitse olla samanlainen. Täten haluaisinkin sanoa, että luottamalla itseesi ja tekemällä oman parhaasi, olet jo saavuttanut sen kaikkein tärkeimmän asian. 


 

Marika Poikolainen

Valmennuskurssitiedottaja 2024

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti