perjantai 24. toukokuuta 2024

Pääsykoe ohi - mitä nyt?


Vuoden 2024 oikiksen pääsykoe on vihdoin takanapäin! Ensinnäkin suuret onnittelut kaikille tämän valtavan urakan suorittamisesta! Oli tulos mikä tahansa, niin saatte jokainen olla ylpeitä itsestänne ja siitä, että olette antaneet kaikkenne tänä keväänä ja tehneet parhaanne!
Mutta mitäs sitten nyt? Monesti pääsykokeen jälkeen arki tuntuu tyhjältä, sillä lukeminen ja pääsykokeeseen valmistautuminen on vienyt niin suuren osan arjesta kevään ajalta. Ihan näin alkujaan suosittelisin ottamaan rauhassa aikaa pääsykokeesta palautumiselle. Pääsykoekevät on ollut rankka puristus, joten kalenteria ei kannata suunnitella heti ihan täyteen vaan sen sijaan kannattaa antaa itselle aikaa hengähtää ja levätä. Monet teistä varmasti aloittavat tai jatkavat töitä, mutta muuten suosittelen tekemään itselle kivoja ja rentoja juttuja, joissa pystyy välillä laittamaan aivot täysin narikkaan. 


Valintakoevalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 4. heinäkuuta Opintopolussa. Tulosten julkaisuun on siis yli kuukausi aikaa, joten koita olla käyttämättä koko kesää tulosten stressaamiseen. Vaikka odottaminen voi olla jännittävää, niin yritä kuitenkin keskittyä muihin asioihin ja nauttia kesästä. Tulosten jännittämisen lisäksi pääsykokeen vastausten spekulointi voi olla houkuttelevaa, mutta usein turhaa ja stressaavaa. Monesti esimerkiksi Jodelissa käydään paljon keskusteluita mahdollisista oikeista vastauksista, mutta suosittelen ehdottomasti välttämään sellaisten keskusteluiden seuraamista erityisesti silloin, jos tiedostat niiden aiheuttavan vain ahdistusta. Kokeen oikeat vastaukset julkaistaan myös vasta heinäkuussa aika lailla samaan aikaan valintakoevalinnan tulosten kanssa, joten mielestäni vasta sitten kannattaa antaa aikaa sen pohtimiselle, että mikä siellä mahdollisesti meni oikein, mikä väärin ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Ennen tulosten julkaisua ei ole myöskään mitään tehtävissä, jolloin ei myöskään kannata turhaan stressata sellaisesta, mihin ei pysty vielä mitenkään vaikuttamaan. 


Itse tykkäsin edellisinä kesinä myös miettiä tulevalle vuodelle varasuunnitelman, jos koulupaikkaa ei auennutkaan. Oli se sitten eri työvaihtoehtojen miettimistä, reissujen suunnittelua tai mitä vaan, niin oli itselleni hieman helpompaa myös hyväksyä se, jos ei päässyt kouluun, kun tiesi että siitä huolimatta saa mahtavan vuoden aikaiseksi. Ja jos tänä keväänä ei juuri sinulle aukea koulupaikkaa, niin kannattaa hakea ensi keväänä ehdottomasti uudestaan. Jokaisen hakukerran jälkeen olet taas entistä paremmassa lähtökohdassa sekä valmiimpi uuteen pääsykoekevääseen. Lupaan, että opiskelu oikiksessa on joka ikisen hakukerran arvoista!

 

Mukavaa ja rentouttavaa kesää kaikille, toivottavasti nähdään syksyllä Rovaniemellä!Matleena Törmäkangas

Blogivastaava 2024, 1. vsk opiskelija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti