lauantai 4. toukokuuta 2024

Oikikseen pyrkivän vappu & Röllöwappu


Pääsykoekirjojen julkaisemisesta on nyt vierähtänyt yli viikko ja valmistautuminen valintakokeisiin on näin ollen polkaistu toden teolla käyntiin. Kuitenkin pääsykoeurakan alkuun osuu opiskelijoille hyvinkin tärkeä juhlapäivä, nimittäin vappu.

Itse pyrin oikikseen kolmeen otteeseen, ensimmäistä kertaa jo vuonna 2018. Intissä vietetyn vuoden jälkeen hain oikikseen myös vuosina 2020 sekä 2021. Vietin monet vaput lukiessani pääsykoekirjoja ja vääntämässä valmennuskursseilta saatuja tehtäviä. Muistan hyvin, kuinka peräkkäisinä vuosina jouduin kieltäytyä kavereiden vappujuhlista. Pidin joka tapauksessa joka kerta hakiessani yhden asian mielessäni. Jos pystyn kuukauden antaa kaikkeni valintakokeeseen valmistautuessa, pääsen itsekin myöhemmin viettämään vappua bolognanpunaisissa haalareissa saatuani opiskelupaikan oikiksesta.

Pääsykoekevään aikana on tärkeää, että luo itselleen sopivan lukusuunnitelman, joka helpottaa materiaalin sisäistämisessä ja josta pystyt pitää kiinni. Kuitenkin on tärkeää pystyä myös rentoutumaan kuukauden mittaisen luku-urakan aikana, jotta ei myöskään pala loppuun. Annoin itselleni luvan pitää muutaman rennomman iltapäivän vapun tienoilla, sillä juhlapäivä on itselleni hyvin merkityksellinen.

Sekä vappuaattona että vappupäivänä, jolloin minulla sattuu myös olemaan synttärit, pidin aina iltapäivällä taukoa lukemisesta. Molempina päivinä luin tai kertasin oppimaani ainoastaan aamupäivinä, jonka jälkeen pyrin rentoutumaan. Vietin vappuna aikaa perheeni kanssa tai kävin esimerkiksi elokuvissa. Pystyin siis nauttimaan vapusta pääsykokeisiin lukemisen ohella ja samalla kerättyä voimia viimeisiä viikkoja varten. Ei ole mitenkään väärin lukea muutamana päivän hieman vähemmän ja nauttia vapaa-ajasta.

Saatuani paikan Lapin yliopistosta päätin ottaa kaiken ilon irti vapuistani. Olen päässyt kokemaan kahdet vaput Rovaniemellä ja yhdet Helsingissä. 


Kirjoittaessani tätä blogitekstiä on toinen Rovaniemellä vietetty vappu, eli tuttavallisemmin Röllöwappu,  tullut päätökseen. Parasta Röllöwapussa on lukuisat poikkitieteelliset tapahtumat, joita Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun eri ainejärjestöt järjestävät opiskelijoille. Pääsin myös osallistumaan Artiklan vapputapahtumien Napakympin ja Rolmioiden järkkäämiseen yhdessä ulkoasiainvaliokuntani kanssa. Vappu huipentui Jätkänpatsaan lakittamiseen ja Artiklan omassa toimitilassa järjestettyyn vappuhengailuun ja saunaan. Itse vappupäivänä pääsimme aurinkoisessa kelissä nauttimaan artistien vappupiknikistä Rovaniemen jätkänpuistossa.

Vappu on mielestäni opiskelijan parasta aikaa, erityisesti kun sitä saa juhlistaa hyvien ystävien ja kanssaoikkareiden kanssa. Pääsykoeurakan aikana tehty työ on todellakin kaiken tämän arvoista.

Tsemppiä valintakokeeseen! 


Peter Pykäläinen

Artiklan ulkoasiainvastaava

3. vsk

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti