maanantai 19. joulukuuta 2022

Rankka työ vaatii rankat huvit –vai jotakin aivan muuta?

Omalla kohdalla syyslukukauden koulutyöt on jo hoidettu ja olen kerennyt lomailla noin viikon verran. Yliopisto-opiskelussa on mukavaa, kun joululoma alkaa suhteellisen aikaisin verrattuna esimerkiksi lukioon. Itselläni tämän vuoden viimeinen tentti oli 9.12. ja suuntasinkin heti seuraavana päivänä vanhempieni luo joululoman viettoon. Mielessäni olin päättänyt, että tekisin joululomalla vielä muutamia opiskelujuttuja, kuten tehtäviä valinnaiselle kurssille. Kuitenkin mielipide on alkanut lomaillessa muuttua.

Oikeustieteen opinnot ovat haastavia ja aikaa vieviä. Tämän lisäksi varsinkin alkusyksy täyttyi omalla kohdallani tutoroinnista. Ei siis ihmekään, että voimavarat alkavat tässä vaiheessa vuotta olla jo lopussa. Silti omassa mielessäni kummittelevat valinnaiset kurssit ja muut tehtävät, jotka ”olisi pakko suorittaa nyt lomalla, koska muuten ei ole aikaa”. Pään sisälläni käy kamppailu täyden lomailun ja edes jonkinasteisen opiskelun välillä. Viisain vaihtoehto on kuitenkin lomailla.

Olen, kuten varmasti moni muukin oikeustieteellisessä, aikamoinen suorittaja ja stressaaja, kun kyseessä ovat opinnot. Yritän pallotella monta asiaa samaan aikaan ja tämä monesti vaikuttaa omaan jaksamiseeni. Onkin hyvin tärkeä kuunnella itseä ja pyhittää loma todella lomailulle. Jokainen opiskelija on yhtä lailla ansainnut lomansa, oli sitten syksyllä opiskellut enemmän tai vähemmän. Loman tarpeessa voi myös olla, vaikka ei olisikaan tehnyt juuri mitään. Oma jaksaminen tulisi laittaa etusijalle. Näin voi tehdä niinkin pienellä teolla kuin nauttimalla lomasta tekemättä koulujuttuja. Tästä ei pidä potea huonoa omatuntoa, vaan ajatella, että tällä tavalla ensi vuonna jaksaa paremmin. Opinnot vaativat vastapainokseen lomailua.

Olenkin päässyt jo tässä vaiheessa lomaani nauttimaan ystävieni ja perheeni seurasta. Kävin muutaman opiskelukaverini kanssa Tukholmassa. Tällä reissulla opinnot olivat viimeinen asia mielessäni, mikä oli erittäin toivottu juttu. Kiertelimme ympäri kaupunkia, söimme hyvin ja teimme viime hetken jouluostoksia. Olen myös leiponut äitini kanssa piparitalon ja viettänyt ihanien lukioystävieni kanssa pikkujouluja – ja mikä tärkeintä: olen vain oleskellut ja levännyt.

Haluankin painottaa, että rankka työ vaatii omasta mielestäni lepoa ja kunnollista palautumista. Lomalla kannattaakin ottaa kaikki ilo irti pelkästä lomailusta ja tehdä itselle mieluisia asioita. Opinnot saa luvan kanssa jättää taka-alalle. Omaa kehoa ja mieltä tulee kuunnella sekä antaa aivojenkin levähtää. Muutaman viikon rauhoittuminen opinnoista tekee itse kullekin varmasti hyvää. Kunnon lomailun avulla jaksaa ensi vuonna opiskella vielä ahkerammin. Kannustankin siis kaikkia nauttimaan täysin rinnoin lomailusta!

Leppoisaa joulua!



Aleksandra Piiksi

apiiksi@ulapland.fi

blogivastaava 2022 ja toisen vuoden opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti