torstai 1. maaliskuuta 2018

Koitosten kevät

Ylioppilaskirjoitukset lähenevät taas nopeaa vauhtia, joten tässä pieni muistilista teille, joilla kyseinen urakka on nyt edessä. Ylioppilaskirjoitukset täydentävät koko lukion mittaisen opiskelusuorituksen ja on luonnollista, että ajatukset pyörivät niissä, eivätkä vielä tulevissa pääsykokeissa. Kannattaa kuitenkin pitää samalla mielessä pidemmän aikavälin tavoitteet ja pohtia omaa jaksamistaan myös myöhemmin keväällä. Pääsykoeuudistuksen myötä ylioppilaskirjoitusten merkitys kasvaa myös oikeustieteelliseen hakiessa, joten molempiin kevään koitoksiin on tärkeää panostaa asianmukaisella tavalla. Itseään ei kuitenkaan kannata ajaa loppuun jo kirjoituksissa, sillä toinen erittäin tärkeä koe on vielä edessä.

Itselläni viimeiset ylioppilaskirjoitukset olivat vuosi sitten, joten ne ovat vielä tuoreessa muistissa, ja niin myös niihin liittyvät tunnemyllerrykset. Abikeväänäni kirjoitin viisi eri oppiainetta. Minulle oli näin ollen tärkeää löytää keinoja stressinhallintaan ja panostaa jaksamiseeni. Vaikka itse lukeminen on tietysti tärkeää, on syytä kiinnittää huomiota myös muihin seikkoihin. Esimerkiksi unen, ravinnon ja liikunnan opiskelua edistäviä vaikutuksia ei voi liikaa korostaa. Opiskeltujen asioiden mieleen painaminen häiriintyy, jos ei muista nukkua riittävästi. On täysin totta, että aivot tarvitsevat lepoa ahertamisen jälkeen, jotta omaksuttu tieto jäisi tehokkaasti muistiin. Ylioppilaskirjoituksia edeltävää iltaa ei siis kannata käyttää pänttäämiseen, vaan suo itsellesi kunnon yöunet. Näin myös seuraavana päivänä olo on virkeä ja vastaaminen Ylioppilastutkintolautakunnan, elikkä tuttavallisemmin ilmaistuna YTL:n, kinkkisiin kysymyksiin sujuu helpommin. Hyvin ravittuna taasen keskittyminen pysyy yllä ja kroppa jaksaa paremmin pakertamista. Kannattaa myös tarkkailla, mitä suuhunsa laittaa, sillä esimerkiksi karkit saattavat virittää elimistön turhankin virkeään tilaan, mutta energiatasot myös romahtavat nopeammin. Lukiessa kannattaakin syödä suhteellisen terveellisesti sekä tasapainoisesti, ja herkuttelut jättää mahdollisiksi palkinnoiksi ahertamisesta. Tämän "pyhän jaksamisen kolminaisuuden" täydentää sopiva määrä liikuntaa. Pienellä happihyppelyllä saat tauon lukemiseen ja myös kehosi virkistyy.


Käytin itse muistilapputekniikkaa läpi kevään
Nämä samaiset vinkit koin hyödylliseksi myös lukiessani pääsykokeisiin. Olin vaatinut itseltäni paljon jo ylioppilaskirjoitusten kohdalla, joten koin hetkellisesti voimattomuutta lähteä lukemaan vaativiin oikeustieteellisen pääsykokeisiin. Valmennuskurssilla oli suuri rooli motivaationi uudelleen löytämisessä. Kurssilla sain vertaistukea muista hakijoista ja paljon tsemppausta myös opettajilta. Valmennuskurssilla meille kerrottiin heti, kuinka erilaista pääsykokeisiin lukeminen on verrattuna ylioppilaskirjoituksiin. Kirjoituksissa tarvitaan kokelaalta oppiaineetkin ylittävää sekä soveltavaa tietoa, kun taas pääsykokeissa on tärkeää omaksua sanatarkkaan vain annetut materiaalit, eikä mitään ylimääräistä. Kannattaa siis säästää kirjoitusten lukuprosessista itselleen vain hyödylliset oppimistekniikat, mutta asennoitua opiskelemaan abiturientille vieraalla tavalla. Valmennuskurssien luku- ja vastaustekniikkakurssin antamat vinkit kannattaa iskostaa päähän, sillä ne on suunniteltu varta vasten hakijoille pääsykokeeseen valmentautumista varten.


Kaiken kaikkiaan vaativasta keväästä on siis mahdollista suoriutua kunnialla, kunhan muistaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan. Abikevään valmentautuminen on jo pitkällä ja kirjoitusten jälkeinen lukuaika pääsykokeisiin on lyhyt, joten käytä aikasi mahdollisimman tehokkaasti hyödyksesi.

Tsemppiä kaikille kirjoituksiin ja tulevaan pääsykokeeseen!

Sofia Kauriinoja, valmennuskurssivaliokunta
Pääsykokeiden jälkeen voi keskittyä rennosti tuleviin ylioppilasjuhliin sekä odottamaan tulosten julkaisua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti