keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Toinen hakukerta, mitä tein toisin?

”Se oli siinä. En ikinä enää hae oikikseen.”

Kuitenkin mielessä kyti pian alkujärkytyksen jälkeen ajatus, ettei peli voinut olla tässä, juuri alkaneesta välivuodesta huolimatta. Mikään muu opiskeluala ei tuntunut kiinnostavan, joten päätin hakea uudelleen, ja heti alusta alkaen löytää omat puutteeni lukijana sekä korjata ne. Katsotaan seuraavaksi kolme pointtia, jotka tein eri tavalla toisella hakukerrallani, ja joista toivon olevan myös sinulle hyötyä.


1.Suunnitelmallisuus
Järjestelmällisyys ja oman lukemisen laadusta huolehtiminen oli isoin muutos, mitä tein toisella hakukerralla. Suunnittelin itselleni vartin tarkkuudella oman päiväohjelman, johon merkkasin lukuajat ja tauot, tein paljon ruokaa pakkaseen valmiiksi (kiitos avusta äiti!) ja ennen kaikkea tein varsinaisesta lukusuunnitelmasta täsmällisemmän.

Mielestäni itse lukusuunnitelmassa tärkeintä on sen pitäminen järkevänä. Suunnittele se niin, että pääset jokapäiväiseen lukutavoitteeseen. Näin et joudu kirimään tai stressaamaan sen saavuttamista, mittasitpa sitä sitten sivuissa tai tunneissa - tyyli on vapaa. Erilaisista lukutyyleistä johtuen tiedät vain itse, milloin olet lukenut tarpeeksi. Pääsääntönä on oppimateriaalin oikea sisäistäminen, eikä se, että luet yli sata sivua päivässä.


2.Hyvinvointi
Muista panostaa myös omaan hyvinvointiisi. Mikäli käytät kaiken valveillaoloaikasi pääsykoekirjan ääressä, lopputulos voi olla maalisuoralla hyvin tuhoisaa, kun kisakuntosi onkin jo viikkoa ennen pääsykoetta. En suosittele silti viettämään vappua muualla kuin pääsykoekirjojen keskellä tai edes miettimään baarissa vierailua.

Intensiivisestä keväästä huolimatta varasin joka päivä itselleni hieman omaa aikaa, jolloin pyrin pitämään ajatukset muualla, kun lakitekstissä. Jälleen kerran, tyyli on vapaa. Katso jakso suosikkisarjaasi Netflixistä, käy lenkillä tai soita kaverille, joka painii saman haasteen keskellä. ”Kesäkuntoon 2018” -projektin voit heittää saman tien romukoppaan, eikä uusi parisuhde ole välttämättä juuri tänä keväänä parasta, mitä voit kuvitella tapahtuvan. Pääsykoekirjojen kanssa syntyy todellinen viha-rakkaus -suhde, joka pitää sinut varmasti kiireisenä koko kevään.


3.Sosialisoituminen
Kuulostaako oudolta? Tämä oli miltei tärkein oivallus omalla toisella yritykselläni tiedekuntaan! Uskalla vastata siihen opettajan kysymykseen, vaikket olisi aivan satavarma siitä, onko vastaus oikein. Juttele muiden kurssilaisten kanssa koealueesta ja mikä tärkeintä, kysy ja vaikka varmista toiseen kertaan, mikäli jokin asia askarruttaa. Älä ajattele muita kurssilaisia verivihollisinasi, vaan hyödynnä ympärilläsi oleva tieto samasta asiasta.

Itse kertasin toisen valmennuskurssilla olleen henkilön kanssa kahteen otteeseen koko pääsykoealueen keskustellen, mistä totesin olevan itselleni todella paljon hyötyä tiedon käsittelyssä. Kun vastausta tiettyyn kysymykseen joutuu miettimään jo ennen koetilannetta, sen muodostaminen kovassa paikassa on helpompaa.


Edellä mainitut havainnot perustuivat omiin kokemuksiini siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun hakee oikeustieteiden tiedekuntaan jopa ensimmäisellä kerralla. Viimeisenä haluan antaa lukusuosituksen ennen pääsykoekirjojen saapumista: Visa Kurjen kirjoittama ”Haluatko juristiksi?” -kirja. Huolimatta siitä, että ainakin ensimmäinen painos on jo pari vuotta vanha, se sisältää paljon hyvää tietoa ja auttaa orientoitumaan tulevaa pääsykoekevättä varten. En suosittele lukemaan kirjaa samanlaisella tyylillä kuin pääsykoemateriaalia, mutta koin sen auttavan minua matkalla tiedekuntaan.



Muistathan myös hakea haluamiisi yliopistoihin Opintopolussa. Yhteishaku on parasta aikaa käynnissä aina 28.3 saakka! Mikäli sinun tarvitsee esittää todistus jostain erityisseikasta liittyen hakuprosessiin (esimerkiksi jos tarvitset enemmän aikaa kokeen tekemiseen) liitteet tulee olla toimitettuna yliopistoon 13.4. mennessä.


Onnea ja menestystä kevääseen!

Matti Mämmi
Verkkoympäristövastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti