sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Fuksi vuodesta toiseen

Pääsykokeisiin lukiessa sosiaalinen elämä voi kärsiä ja monet juhlat voi jäädä kevään aikana välistä. Niinä hetkinä, kun ystävät viettävät vappua ja itse kulutat kirjaston penkkiä, kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kun yhden kevään jaksaa panostaa, niin ensi vuonna hauskanpitoa on luvassa kyllästymiseen asti. Meille tulevan fuksivuoden fiilistely pääsykokeisiin lukiessa oli yksi suurimmista motivaattoreista. Näin jälkikäteen täytyy sanoa, että vuosi oli juurikin niin huikea kuin olimme odottaneet, ja kaiken sen kevään työn arvoista. Vaikka lukemista oikiksessa on todella paljon, niin vähintään yhtä paljon on kaikenlaista vapaa-ajan ohjelmaa, ja näihin erilaisiin tapahtumiin ja aktiviteetteihin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Näin toisen vuoden opiskelijoina on taas kiva muistella fuksivuotta, ja kertoa Sinulle, tuleva fuksi, mitä kaikkea hauskaa ensi syksystä lähtien täällä on luvassa.

Fuksihärdelli
Heti ensimmäisenä Rovaniemelle saapumisen jälkeen potkaistaan käyntiin fuksihärdelli. Tätä kolmen viikon tapahtumarikasta härdelliä monet pitävät opiskeluaikojen parhaina aikoina, kuin myös allekirjoittaneet. Härdellin aikana käydään mm. Pikinikillä Waldermarin rannassa, vietetään grillibileitä ja tutustutaan Rollon pubitarjotaan baarikierroksella. Härdelli huipentuu sen päätapahtumaan fuksiaisiin ja fuksiaisten finaaliin, jossa fuksijoukkueet kilpailevat keskenään fuksiaisten kovimman tittelistä. Fuksihärdellin aikana tutustuu moneen uuteen ihmiseen ja saa ihania ystäviä, ja parasta on, ettei tähän aikaan ole vielä huolen häivää itse opiskelusta.

 
Sitsit
Kun fuksihärdellistä aletaan olla toivuttu, on luvassa fuksien ensimmäiset sitsit, Pohjolan pidot. Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita. Näillä sitseillä miehet vetävät puvut niskaan ja naiset edustavat pikkumustissaan. Pohjolan pitojen myötä hurahdimme sitsaamisen ihan tosissaan, ja pian sitsattiinkin jo Oulun kauppislaisten kanssa talousrikossitseillä, sekä paria viikkoa myöhemmin Oulun lääkisläisten kanssa perinteisillä hoitosyytesitseillä. Sitsit ovat hauskaa vaihtelua muihin perus bileiltoihin, ja varsinkin muiden alan opiskelijoiden kanssa sitsaamisen yhteydessä on aina mukava tutustua uusiin ihmisiin.


Kv-viikot, vuosijuhlat ja sillis
Oikiselämään kuuluu myös ns. Kv-viikot, eli kansainväliset viikot. Kv-viikkojen takana on oikeustieteen opiskelijoiden perustama Nordiska sekretariatet, johon kuuluu eri oikeustieteen ainejärjestöjä ympäri pohjoismaiden. Jokainen ainejärjestö järjestää kerran vuodessa oman viikkonsa, jonne muista ainejärjestöistä lähtee opiskelijoita vierailemaan. Artiklan järjestämä kv-viikko pidetään aina lokakuun tienoilla, ja silloin vieraat ympäri pohjoismaiden pääsevät viettämään unohtumatonta viikkoa tänne joulupukin kotiseuduille. Vieraat käyvät esimerkiksi eri ekskursioilla, sitsaavat pariinkin otteeseen ja pääsevät kokemaan Artiklan viikon perinteisen jallujuoksun. Me emme osallistuneet Artiklan omalle kv-viikolle, mutta Krista kävi myöhemmin keväämmällä vieraana rakkaan turkulaisen sisarainejärjestömme Lexin kv-viikoilla. Kv-viikoilla kielitaito kohentuu älyttömän nopeasti, saat nopeasti uusia ihania ystäviä ympäri pohjoismaiden ja hauskanpitoa näiltä viikoilta ei taatusti puutu. Kv-viikot järjestetään siten, että niiden lopussa on aina kyseisen ainejärjestön vuosijuhlat, jonne myös kv-vieraat ovat kutsuttu. Viime vuonna emme myöskään osallistuneet vuosijuhlille, sillä halusimme säästää jotain kivaa myös toiselle vuodelle. Tätä tekstiä kirjoittaessamme vuosijuhlat ovat seuraavana päivänä, ja täytyy sanoa, että vujukäjä on melkoinen!
Vuosijuhlilla vieraat pukeutuvat iltapukuihin ja frakkeihin, ja luvassa on erittäin hienostunut ilta, jossa juhlimme omaa rakasta ainejärjestöämme. Vuosijuhlaperinteeseen kuuluu myös seuraavan päivän silliaamiainen eli sillis, jossa haalarit päällä ensin parannellaan edellisillasta mahdollisesti aiheutunutta pääkipua ja startataan sitten uuteen nousuun.

                     

            

Vaikka syksyn päätapahtumiin kuuluvat ehdottomasti fuksihärdelli ja kv-viikko, on fuksisyksy täynnä muutakin pienempää ohjelmaa ja ajanvietettä. Syksy hurahtaa ohi niin vauhdilla, että pian huomaa joulukuun olevan käsillä, jolloin on aika päättää ensimmäinen lukukausi Artiklan omiin pikkujouluihin. Näissä pikkujouluissa Artiklan omat pojat esittävät perinteisen tiernapoikashown. Pikkujoulujen jälkeen opiskelijat lähtevät pikkuhiljaa hetkeksi rauhoittumaan kotipaikkakunnalle, ennen kuin taas viimeistään tammikuun alussa voi alkaa jo laskemaan päiviä yhteen koko vuoden odotetuimpaan tapahtumaan, kaamosluentoihin.

Kaamosluennot
Jottei arkeen paluu pitkän joululoman jälkeen käy tylsäksi, odottaa tammikuun lopussa vuoden tapahtumien kohokohta, Kaamosluennot! Tuolloin fuksien pitkään ja hartaasti odottamat haalarit saa vihdoin vetäistä jalkaan. Aamulla aikaisin bussit suuntasivat kohti Leviä professorien luennoidessa enemmän ja vähemmän vero-oikeudesta. Illalla, muutaman neuvoa-antavan jälkeen, kokoonnuttiin mökkeihin kuuntelemaan lisää luennointia kaamosluentojen teemaan liittyen. Ilta jatkui Hullussa Porossa pikkutunneille saakka.
Seuraavana päivänä ohjelmassa oli itse tapausten käsittely, taaskaan nesteytystä unohtamatta. Omassa tapauksessamme pääsimme kaveriporukalla harjoittelemaan sovittelua rooleihimme eläytyen. Samanaikaisesti muut ryhmät esittivät oikeustapausväittelynsä. ’’Virallinen’’ osuus päättyi voittajien julistamiseen, josta ilta jatkui taas artistien ja professoreiden yhdessä juhliessa.
Kaamosluentoja oli pitkään odotettu (ja jonotettu) mutta täyttivät ehdottomasti omat odotuksemme. Omalla kohdallamme kaamosluennot oli ikimuistoinen viikonloppu, joka mielestämme jokaisen tulisi itse kokea! Univelkaa paikkailtiin seuraavalla viikolla pitkään mutta hauskaa oli!

 
Poronkusema
Vuoden tapahtumat jatkuivat helmikuun lopussa perinteisellä Poronkusemalla. Teemana tänä vuonna oli Childhood memories – release your fantasies. Fukseina olimme mukana järjestämässä tapahtumaa, emmekä tänä vuonna päässeet siis kisaamaan. Pääsimme kuitenkin seuraamaan vauhdikasta rastikisaa. Ympäri Suomea tulleet opiskelijat kisasivat hauskoissa tehtävissä tuomareita lahjoen. Koko viikonlopun kestäneessä tapahtumassa meininki oli katossa kylmästä säästä huolimatta. Viikonloppu päättyikin fuksien järjestämään sillikseen. Tulevana vuonna olemme valmiina kisaamaan täysillä!

Fuksisitsit
Oman fuksivuoden seikkailut saivat ansaitsemansa päätöksen fuksisitseillä. Sitsaaminen olikin meille käynyt jo tutuksi mutta näille sitseille oli pakko päästä! Arvon toastmastereina toimivat viimeistä kertaa fuksikapteenimme, jotka myös palkitsivat fukseja erilaisilla kunniamaininnoilla. Pitkin sitsejä muisteltiin kulunutta fuksivuotta taustalla pyörivien kuvien merkeissä ja fuksikavereiden ympäröimänä. Tapahtuman kohokohta kuitenkin oli artisti –merkkien jakaminen. Pitkin vuotta olimme keräilleet fuksipassiin leimoja erilaisten tehtävien suorittamisesta, siivoamisesta biletykseen ja tiivistelmien kirjoittamiseen. Meidänkin osaltamme fuksivuoden seikkailut palkittiin siis ansaituilla Artisti – merkeillä!

Vappu
Ennen oikikseen pääsyä sai vain kateellisena katsoa opiskelijoiden hurjaa vapun viettoa potkupuvuissaan. Tänä vuonna viikon putki jäi kuitenkin meidän osalta välistä, sillä kaikkien näiden tapahtumien ohella piti muutama kouluhommakin suorittaa. Osa kavereista jäi Rovaniemelle opiskelijavappua viettämään, kun taas osa meistä suuntasi isolle kirkolle Helsinkiin. Onnistuttiin näkemään myös Amandan lakitus ja samalla päästiin edustamaan artisteja Helsingin keskustassa pyöriessä. Vappupäivänä etelään karanneet artistit kokoontuivat perinteisesti kaivariin enemmän ja vähemmän silmät ristissä. Tarkoituksena on vielä päästä viettämään opiskelijavappua myös täällä Rollossa! Vapun jälkeen olikin pian aika suunnata kotiin kesäloman viettoon ja pistää purkkiin mahtava fuksivuosi.


Me emme kuitenkaan tyytyneet kohtaloomme vaan päätimme jatkaa fuksivuoden hauskuutta vielä syksylläkin – tällä kertaa tuutoreina. Siinä hommassa päästiin tutustumaan uusiin mahtaviin fukseihin ja kokemaan koko huikea fuksihärdelli uudestaan. Fuksiaisissa Kristan Uunot ja Joannan Teletapit kisasivat muiden joukkueiden kanssa urheasti kaatosateessa, sen meininkiä haittaamatta. Meidän seikkailumme tältä osaa sai mahtavan päätöksen, kun Uunot ja Teletapit olivat vastakkain fuksiaisten finaalin tiukassa kisassa.
Fuksivuosi oli siis täynnä hauskoja ja unohtumattomia tapahtumia. Kuitenkin joitain niistä säästyi koettavaksi vielä seuraavalle vuodelle. Parasta kuitenkin kaikessa oli uudet ystävät ja heidän kanssa jaetut kokemukset ja hauskat hetket. Näiden avulla pärjää läpi Rollon kylmän talven.

Nähdään ensi syksynä!

Krista Hendriksson & Joanna Puhto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti