lauantai 11. tammikuuta 2020

Valmennuskurssivastaavan tervehdys

Heippa kaikki!

Tammikuu ja uusi vuosi on lähtenyt käyntiin, joten on loogista suunnata katse ensi kevääseen ja kesään. Lapin kaamos on alkanut taittua ja kesää kohti mennään. Keväälle asetetaan tyypillisesti paljon tavoitteita ja toiveita siitä mitä halutaan saavuttaa. Lisäksi keväällä alkaa aika, jota osa odottaa innolla ja osa ahdistuksella ja jopa kauhulla, yhteishaku ja valintakokeet. Oikeustieteiden valintakoe 26.5.2020 ei tunnukaan enää niin kaukaiselta, vaan se alkaa jo näkyä horisontissa. Tässä vaiheessa onneksi kaikki on vielä mahdollista.

Valintakoeuudistus on iskenyt kovaa myös oikeustieteen alalle, sillä tänä vuonna 40 % otetaan sisään pelkällä todistuksella ja loput 60% valintakokeen perusteella. Yhteispistejono on poistunut, joten nyt, jos koskaan, on tärkeää menestyä valintakokeessa. Ei kuitenkaan kannata pelästyä todistusvalinnan suuruutta, sillä pelkällä pääsykokeella otettavien määrä on edelleen suurempi kuin yhteispistejonon aikana. Koska pääsykoe tulee säilymään sinä pääasiallisen väylänä sisään kouluun, ei hanskoja kannata heittää tiskiin vielä, vaikka et olisikaan onnistunut haalimaan sitä täydellistä seitsemän ällän riviä. Pääsykoe perustuu valintakoekirjallisuuteen, joten kaikki ovat samalla viivalla, mikä tarkoittaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan. Ei siis kannata luovuttaa etukäteen tai ahdistua liikaa todistusvalinnasta.

Lisäksi valintakokeiden lukuaikaa on lyhennetty entisestään. Tänä vuonna kirjat julkaistaan 27.4.2020 eli lukuaikaa on alle kuukausi, 29 päivää. Muinainen kahden kuukauden, lähes maratonin mittainen lukuaika on muuttunut enemmänkin pikasprintiksi. Lisäksi itse pääsykoe on kokenut muutoksia, sillä koeaikaa on lyhennetty 5 tunnista 4 tuntiin, mikä tarkoittaa, että kokeen rakenne kokee varmasti myös muutoksia. Valintakokeessa tulee todennäköisesti olemaan vähemmän tehtäviä sekä viime vuosien kokeiden perusteella voisi olettaa, että kokeissa painotetaan enemmän ja enemmän tehtävien soveltavuutta. Kuitenkaan kukaan ei voi tietää tarkasti millainen valintakoe tulee tänä vuonna olemaan, vaan se selviää kaikille vasta kun valintakoepäivä koittaa ja kello lyö 10 kokeen alkamisen merkiksi. Sitä ennen voimmekin vain arvailla ja valmistautua kaikkeen, jotta kokeessa ei tulisi suurempia yllätyksiä.

Mutta sitten itseeni, olen 20-vuotias, toisen vuoden opiskelija. Hain kaksi kertaa ennen kuin ovet avautuivat ja opiskelupaikka irtosi. Kummallakin hakukerralla kävin myös valmennuskurssin. Ensimmäisenä vuonna kävin intensiivikurssin, josta oli paljon apua, kun minulla ei vielä ollut kokemusta oikeudellisesta tekstistä ja sen monimutkaisessa kirjoitustavassa saatikka vastaustekniikasta. Sisäänpääsy jäi kuitenkin kauas, sillä en jaksanut aloittaa lukemaan heti alussa täysillä yo-kirjoitusväsymyksen vuoksi. On luksusta, kun tänä vuonna valintakoekirjallisuus julkaistaan reilusti yo-kirjoitusten jälkeen. Ensimmäisestä vuodesta viisastuneena välivuotena lepäsin kunnolla, kävin töissä sekä opiskelin oikeustieteiden perusteita avoimessa yliopistossa. Siksi olin täydessä iskussa, kun kirjat ilmestyivät. Päätin ottaa valmennuskurssin myös toisena vuonna, jolloin kurssiksi valikoitui etäkurssi. Etäkurssin hienous eli vapaus valita itse aika ja paikka, missä katsoo opetusvideoita, sopi oikein mainiosti omaan luku-urakkaani. Toisena vuonna huomasin jo lukemisen aikana, että olin lukenut aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla, joten ei ollut ihme, että koe meni hyvin ja heinäkuussa oli opintopolussa iloisia uutisia. 

Tsemppiä kaikille kevääseen ja kursseilla nähdään!

Jenna Björn
Valmennuskurssivastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti