perjantai 18. lokakuuta 2019

Kokemuksia fuksisyksystä Rovaniemellä

Hei kaikille!

Unelma opiskelusta oikeustieteellisessä on konkretisoitunut fuksisyksyn muodossa Rovaniemellä, ja arki on alkanut rullaamaan uudella paikkakunnalla. Täten haluaisinkin hieman valaista tässä kirjoituksessa sitä, millaista opiskelu on täällä Lapin yliopiston tiiviissä yhteisössä ollut. Ensinnäkin täytyy sanoa, että Rovaniemi opiskelijakaupunkina ylitti kaikki odotukseni! Monella oikeustieteelliseen hakevalla on varmasti omat ennakkoluulonsa ja stereotypiansa tätä paikkakuntaa kohti, enkä itsekään ollut tähän syytön. Miten helposti esimerkiksi kotona pääsee käymään, saako uusia ystäviä, onko Rovaniemi ankea ja kylmä paikka ja niin edelleen. Lyhyen mutta toiminnantäytteisen alkusyksyn jälkeen en voi todeta muuta kuin olleeni hölmö. Muun muassa matkustaminen on yllättävän vaivatonta lukuisten juna- ja linja-autoyhteyksien (+ lennot halpoja, jos olet alle 26-vuotias!) ansiosta, ja kavereista ja muusta elämästä ei todellakaan ole puutetta. Tästä paras esimerkki tähän mennessä on ollut mahtava ns. Fuksihärdelli, joka alkoi jo hyvissä ajoin ennen varsinaisia opintoja. Tähän moniviikkoiseen rupeamaan on kuulunut erilaisia tapahtumia aina baarikierroksesta piknikkiin ja erilaisiin leikkimielisiin urheilu- ja muihin kisoihin vanhempien tieteenharjoittajien ja uunituoreiden fuksien välillä.

Tunnelmia fuksien ja vanhojen välisestä jalkapallo-ottelusta. 
Ottelun voittivat vanhat, mutta jälkipeleissä 
karaoken merkeissä fuksit veivät 100-0
Erityisesti ainejärjestömme Artikla on ollut todella lämminhenkinen ja vastaanottava yhteisö, jossa todella tuntee olevansa kotonaan hyvin lyhyenkin ajan jälkeen. Porukka on todella avuliasta ja ystävällistä, ja suhteellisen suuresta vuosikurssista huolimatta sosialisointi ja tutustuminen on ollut äärimmäisen helppoa. Tästä saamme kiittää mahtavia tuutoreitamme, jotka pitävät huolen siitä, että jokainen halukas pääsee osaksi artistiyhteisöä ja saa asetuttua taloksi Rovaniemelle! (Artisti on leikkimielinen nimitys Lapin yliopiston oikeustieteen opiskelijoista.) Ylipäätään koko yliopistomme koko tiedeyhteisö eri tieteenaloineen ja suuntauksineen tulee hyvin toimeen ja puhaltaa yhteen hiileen, sillä suhteellisen pienestä koosta johtuen poikkitieteellisyys ja eritoten kansainvälisyys on hyvin vahva osa yliopistoamme. Tilannekuvaa poolin aloitusinfoluennolta. Monet suosivat
läppäreitä muistiinpanojen tekemiseen ja itse
opetuksenkin seuraamiseen

Mutta entä itse opiskelu? Niin hauskaa kuin se olisikin, yliopisto ei voi olla loputonta bilettämistä ja pelkkää hauskanpitoa. Tätä kirjoittaessani olen juuri kertaamassa ensimmäiseen tenttiin, joka tulee vastaan ensimmäisen varsinaisen opintokokonaisuuden, eli poolin lopussa. Poolit ovat siis pakolliset opinnot kokonaisuuksiksi niputtavia opintojaksoja, joiden sisältö on kymmenen opintopistettä per pooli, ja jonka sisällä on yleensä muutamia eri luentokokonaisuuksia tehtävineen. Lisäksi poolissa on yksi tai useampi tentti ja yhden poolin pituus on noin puolestatoista kuukaudesta kahteen kuukauteen. Töitä on siis kohtalaisen paljon, mutta pienellä ajanhallinnalla opiskelumateriaali ja tehtävät eivät missään nimessä ole ylitsepääsemättömiä. Olen huomannut, että varsinkin kun pohtii asioita yhden tai useamman kaverin kanssa, oppiminen tehostuu huomattavasti. Opinnot kuitenkin alkoivat kevyemmällä poolilla, jossa käydään läpi muun muassa oikeushistoriaa. Ei siis tarvitse pelätä, että heti fuksihärdellien päälle nakattaisiin suurta opintokokonaisuutta. Opetus on kuitenkin heti alusta alkaen laadukasta, ja vaikka läsnäolopakkoa on paljon, ovat luennoitsijat olleet kaikki taitavia pitämään sen väsähtäneimmänkin fuksin mielenkiintoa yllä. Meillä on käynyt luennoimassa jo tässä vaiheessa opintoja esimerkiksi Martin Scheinin kaltaisia merkittäviä tieteenalamme nimiä. 

Toisin sanoen ei todellakaan tarvitse pelätä sitä, että opetus ei olisi tiedekunnassamme laadukasta. Tähän mielipiteeseen yhtyvät niin tuoreet fuksit kuin vanhemmat konkaritkin, joilta asiasta on kysytty. Suosittelenkin todella harkitsemaan myös Lapin yliopiston oikeustieteellistä pohtiessasi vaihtoehtojasi. Voin taata, että et tule pettymään.

Oikein hyvää loppusyksyä juuri sinulle toivottaen,

Miro Mäkipää
Fuksi 2019


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti