torstai 22. elokuuta 2019

Kotikansainvälistymistä ja Pohjolan pitoja

Arvon uusi oikeustieteen ylioppilas!

Onnittelut opiskelupaikastasi Lapin yliopistossa ja lämpimästi tervetuloa niin tiedekuntaan kuin ainejärjestöömme Artiklaankin. Nimeni on Tea ja saan tänä vuonna toimia yhdistyksemme hallituksen ulkoasiainvastaavana.

Teen toisin sanoen erityisesti kansainvälisten asioiden osalta parhaani, jotta Sinulle #oikisonihmisenparastaaikaa. Laajan tapahtumakalenterimme tarjonnasta kansainväliseen toimintaan kuuluvat ennen kaikkea Pohjoismainen yhteistyö sekä mahdollisuus tutustua yliopistomme vaihto-opiskelijoihin.

Jokaisella Nordic Weekillä on ’’SURPRISE’’ eli yllätysohjelmanumero. Aarhusissa pääsimme kaupungin kattojen ylle modernin taiteen museossa ARoS:ssa. Suunnitelma oli plan b, mutta varsin onnistunut sellainen.

Pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet aina 1820-luvulta asti. Yhteistyö on ainutlaatuista, sillä millään muulla tieteenalalla yhteistyötä ei Pohjoismaisella tasolla harjoiteta näin tiiviisti. Tänä päivänä Nordiska Sekretariatetissa, eli ns. ’’pohjoismaisessa komiteassa’’ on 11 jäsenainejärjestöä.  Artiklan lisäksi mukana ovat sisarainejärjestöistämme Codex (Helsinki), Justus (Vaasa), Lex (Turku) ja Pykälä (Helsinki). Ruotsista Juridiska Föreningen i Uppsala (Uppsala) ja Juridiska Föreningen (Tukholma), Norjasta Juristforeningen Bergen (Bergen) ja Juristforeningen (Oslo), Islannista Orator (Reykjavik) sekä Tanskasta Juridisk Selskab (Aarhus). Osallistumismahdollisuuksien näkökulmasta tämä tarkoittaa em. kaupungeissa 11 Nordic Weekiä vuoden aikana, jotka tunnetaan myös mm. nimillä kansainvälinen viikko, kv-viikko ja nordiska veckan.

Oratorin Nordic Weekillä Reykjavikissa osallistujat pääsivät kylään Islannin presidentin Guðni Thorlacius Jóhannessonin luokse. 

Jokainen viikko, Islantia lukuun ottamatta, kestää pääsääntöisesti viisi päivää. Päivällä keskitytään akateemiseen ohjelmaan, kuten luentoihin ja tuomioistuinvierailuihin, jolloin on tarkoitus oppia viikon oikeudellisesta teemasta. Illalla sen sijaan tutustutaan kunkin jäsenainejärjestön opiskelijaelämän saloihin. Perinteiset iltatapahtumat ovat hyttetur eli mökkireissu, sitsikulttuurin aatelistoon kuuluvat kv-sitsit sekä iltapukujen säihkettä loistavat vuosijuhlat. Parhaimmillaan viikot tuovat kävijöidensä elämään uusia ystävyyssuhteita, mahdollisuuksia syventää omaa laintuntemusta ja ikimuistoisia matkailuelämyksiä paikallisin silmin.

Kokemus oli paitsi huikea,
myös 
hyvin Instagram-ystävällinen.
Kuljin itse edeltäjäni jalanjäljissä ja aloitin ’’kv-maailmaan’’ tutustumisen osallistumalla Artiklan oman viikon (vko 43) kv-toimikuntaan. Oman viikon järjestämiseen osallistuminen on hauska ja matalan kynnyksen näköalapaikka viikkoiluun, mutta myös erinomainen tilaisuus tutustua sekä toisiin oikkareihin että ainejärjestötoimintaan. Mukana voi olla vaikkapa sitsikeittiössä, valokuvaamassa tai laatimassa tiivistelmiä. Hakemus kannattaa fuksihärdellin jälkeen koittavassa toimikuntahaussa laittaa ehdottomasti tulemaan, sillä syksyllä fuksit ovat mukaan pääsyssä etusijalla!

Rovaniemi (Rollo) on myös itsessään yllättävänkin kansainvälinen. Lapin matkailun keskuksena kaupunki sykkii turismia ja yliopistollamme vaihtareita voi leikkimielisesti nimittää isoimmaksi tiedekunnaksemme. Ns. kotikansainvälistyminen onkin oiva keino pitää huolta sisäisestä kosmopoliitistaan tai kotoilijalle mahdollisuus avata itselleen ovi maailmalle ostamatta matkalippuja.

Artikla on historiassaan ottanut toiminnassaan vuosi vuodelta harppauksin kehitysaskelia ja tänä vuonna vaihtaritoiminnan kehittäminen on yksi monista. Ensisijaisena tavoitteena on rakentaa toimintaa kohti suuntaa, jossa oikkarivaihtari kokee päässeensä aidosti osaksi Artistin elämää ja voi muistella vaihtariaikaansa Suomessa vielä kiikkustuolissa.

Tapahtumat vaativat aina tekijänsä, joten jos viihdyt kansainvälisessä ympäristössä tai haluaisit kokeilla sellaista, haluat putsata kielitaitosi ruosteesta tai oppia uutta kieltä, olet kenties itse ollut vaihdossa ja haluat jakaa tietämystäsi tai tunnet muuten kutsumusta vaihtaritoimintaan, olet lämpimästi tervetullut mukaan rakentamaan sitä Artiklaan yhdessä kanssani.

 Sing så jah, jah, jibbi, jibbi jah…
laulettiin Aarhusin 
Nordic Weekin 
vuosijuhlien ’’konferenssissa’’.
Suosittelen yliopistoaikana tutustumaan myös European Law Students’ Associationin (ELSA) sekä Erasmus Student Networkin (ESN) järjestötoiminnan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Myös kv-tuutorointi on ihana mahdollisuus tutustua vaihtareihin tuutoroinnin kautta. Yliopistomme kansainvälistymispalvelut rekrytoivat tuutorit ja vastaavat mielellään aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Lisäksi Rollossa järjestetään Café Lingua tapaamisia, joissa voi rennoin mielin oppia vaikkapa kiinan kielen alkeita tai opettaa vaihtaria asioimaan kaupassa suomeksi.

Olethan minuun rohkeasti yhteydessä, jos kansainvälisyys kiinnostaa niin mietitään yhdessä juuri Sinulle paras tapa olla mukana! Ilahdun myös suuresti, jos tulet yliopistolla tai vaikka Sinulle hyvin pian tutuksi tulevassa ’’kuupaikassa’’ juttelemaan.


Yhteydenottoasi innolla odottaen


Tea Selin
Ulkoasiainvastaava, ympäristövastaava 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti