maanantai 11. maaliskuuta 2019

Irtiotto opiskelusta

Oikkarin viikonloppuja – ja välillä arkeakin – värittävät erilaiset opiskelijatapahtumat.

Fuksin näkökulmasta tärkein lienee lukuvuoden aloittava ”fuksihärdelli”, jonka aikana tutorryhmät ottavat toisistaan mittaa erilaisten koitosten merkeissä. Kolmen viikon mittaiseen härdelliin mahtuu mukaan tapahtumia laidasta laitaan, kuten grillibileet, ensimmäiset sitsit ja erilaiset rastikierrokset Lapin yliopiston lähimaastossa ja Rovaniemen yöelämässä – puhumattakaan fuksien ja vanhempien opiskelijoiden välisestä jalkapallo-ottelusta tai Lakimiesliiton illasta. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Fuksihärdelli huipentuu fuksiaisten finaaliin, jossa palkitaan parhaiten suoriutuneita fukseja ja tutorryhmiä.

Pääsin muuttamaan Rovaniemelle vasta sen jälkeen, kun ensimmäiset fuksihärdellin tapahtumat oli jo pidetty ja jännitin, etten pääse enää porukkaan mukaan. Stressaamiseni osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä ensimmäisinä opiskeluviikkoina panostetaan paljon ryhmäytymiseen ja kunhan on itse aktiivinen, ei varmasti jää yksin. Olin onnekas, sillä tutustuin fuksihärdellin aikana nykyisiin parhaisiin ystäviini. Rohkeasti siis ottamaan osaa erilaisiin tapahtumiin!

Fuksihärdelli oli pehmeä lasku varsinaisiin opintoihin, jotka alkoivat toden teolla syyskuussa. Kolmen viikon härdellin jälkeen tuntui jopa vähän ankealta aloittaa oikea opiskelu. Muistan puhuneeni kavereiden kanssa, että tässäkö tämä nyt oli – edessä vain pänttäämistä ja rankkaa työtä. Onneksi tajusimme pian, että Rovaniemellä on opiskelun vastapainoksi paljon vapaa-ajan aktiviteetteja ja opiskelijatapahtumia. Oli myös mukavaa huomata, että moni tapahtumista on poikkitieteellisiä, kuten Rolmiot ja Poronkusema.

Rolmiot järjestetään useamman kerran lukuvuoden aikana ja ne kokoavat yhteen Rovaniemen haalarikansan ”ennennäkemättömiin poikkitieteellisiin opiskelijabileisiin”. Ensimmäiset Rolmioni koin lokakuussa, jolloin teemana oli 80-luku. Seuraavissa Rolmioissa, jotka järjestetään maaliskuun lopussa, pääsemme tanssimaan ysärimusiikin tahdissa.


Poronkusema* on helmikuussa järjestettävä Pohjois-Suomen suurin opiskelijatapahtuma, johon ottaa osaa opiskelijoita ympäri Suomen. Poronkusemassa kisataan joukkueissa muun muassa parhaasta asusta sekä rastikilpailun herruudesta. Poronkusema huipentuu sunnuntaiaamuna järjestettävään sillikseen, johon kannattaa ehdottomasti osallistua - jos olo sen vain sallii.

Helmikuussa koitti myös kauan odotetut Artiklan kaamosluennot, jotka järjestettiin Levillä. Tapahtumasta teki erityisen merkittävän se, että fuksit saivat laittaa bolognanpunaiset haalarinsa ylleen ensimmäistä kertaa. Kaamosluennot koostuivat lyhyehköistä luennoista ja pienryhmissä valmistelluista esitelmistä, jotka esitimme muille opiskelijoille näköalaravintolassa. Kipakka 30 asteen pakkanen ei tahtia haitannut: aurinko paistoi ja maisemat ja seura olivat mitä mahtavimpia.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen kokenut ja tehnyt asioita, joita en olisi etukäteen voinut kuvitella: talsinut Rovaniemen katuja poronsarvet ja Sauli Niinistö -naamari päässä, sitsannut Oulussa lääkärintakissa ja risteillyt 20-luvun tamineissa yhdessä muiden Suomen oikkarifuksien kanssa. Rovaniemi on yllättänyt minut positiivisesti: tapahtumia tuntuu olevan niin paljon, ettei kaikkiin edes välttämättä ehdi osallistua. On kuitenkin tärkeää osata irrottautua välillä tenttikirjoista ja lähteä ulos tuulettumaan kavereiden kanssa.

 * Poronkusema on myös vanha porolla liikuttaessa käytetty pituuden mittayksikkö. Poronkusema on se matka, jonka ajoporoa voi ajaa (poron) virtsaamistaukojen välillä. Tärkeää tietoa Lappiin muuttavalle! ;-)

Katja Kärkkäinen
Valmennuskurssivaliokunta
Sometiimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti